Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи

Explode Amino Liquid 500мл
Explode Amino Liquid 500мл
27.00 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Reproduct Factors +
Reproduct Factors +
38.00 BGL
Купи
Y3K Food
Y3K Food
39.00 BGL
Купи
Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи
Аминокиселини – анаболни/ анти-катаболни процеси
Анаболният/ анти-катаболен ефект на аминокиселините
Науката посочва няколко фактора, влияещи мускулния растеж и развитие. Въздействието на изграждащите мускулите хормони /тестостерон, подобния на инсулин растежен фактор I (ИРФ) и инсулинът определено води до мускулна хипертрофия.
Това, което не всички знаят, че самите аминокиселини могат да имат анаболно (или по-точно анти-катаболно) влияние върху мускулите. В едно изследване се проследява синтеза /изграждането/ и дегенерирането /разграждането/ на миофибралните протеини (протеините, участващи в мускулните контракции) и глобуларните протеини (всички протеини, които не участват в мускулните контракции). Те се вкарват интравенозно със смес от аминокиселини с различна концентрация.
 


Въпреки прогресиращото увеличаване на аминокиселините в кръвта на всички изследвани лица, нивата на плазмената гликоза, свободните мастни киселини и инсулина, както и на ИРХ-I останали непроменени! Кръвните нива на повечето аминокиселини се повишили с повече от 100%! След това било направено напречно изследване на мускулната тъкан на ръцете и краката. Там не била открита никаква промяна нито в гликозата нито в обмяната на мазнините. Това, което било отбелязано обаче, било повишаването на аминокиселините в мускулната тъкан. Вкарването на аминокиселини стимулирало синтеза на миофибралния и глобеларен протеин! Интересно било, че разграждането на глобуларния протеин се намалило, а разграждането на миофибралния протеин останало непроменено. От това изследване може да се заключи, че аминокиселините произвеждат анаболен ефект независимо от наличието на инсулин и ИРХ-1. Следователно, може да се предположи, че не се изисква инсулин за повишаване на съдържанието на аминокиселини в костната мускулатура.
Считан от много експерти в областта на ерго-физиологията поради своите качества за най-важният анаболен хормон, инсулинът може фактически да се окаже много по-важен за намаляване на разграждането на скелетната мускулатура. Това може да се разглежда като ясен пример за "с един куршум - два заека." Ако приемем, че това донякъде е все едно да цепиш косъма на две по отношение на ролята на инсулина за увеличаване на аминокиселините в работещия мускул, нека бъде така. Трябва да подчертаем, че влиянието на инсулина върху изграждането на мускулите може да се дължи на анти-катаболните му свойства, а не на анаболното му действие. Трябва да отбележим, че така или иначе инсулинът наистина участва в процеса на изграждане или съхраняване на мускула.

Източник: "C.O.R.F.I.T. Храна за високи постижения"
автор: Глен Кънигам
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.30916094779968 Seconds