Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи

Боралин- 4
Боралин- 4
28.80 BGL
Купи

Пакет DETOX
Пакет DETOX
72.80 BGL
57.80 BGL
Спестявате: 15.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

CGT
CGT
12.00 BGL
Купи
Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи
Explode Amino Liquid 50ml
Explode Amino Liquid 50ml
3.00 BGL
Купи
Андрогени
Андрогените – най-популярните и коментирани хормони в спорта
Безспорно най-популярни сред стероидите са андрогените. Типичен техен представител е тестостеронът . Той се произвежда в Лайдиговите клетки на тестисите (от testis идва и наименованието testosteron) и в съвсем малки количества от надбъбречните жлези.
Андрогените имат и андрогенни, и анаболни свойства. Андрогенните са отговорни за промените, които настъпват в пубертета: нарастване на пениса, скротума (тестикуларните торбички) и тестисите, честа ерекция, пубертетен растежен изблик, задебеляване и омазняване на кожата (често съпроводено с акне), други вторични полови белези като задебеляване на гласа, специфично окосмяване под мишниците, пубиса и лицето. Анаболният им ефект е отговорен за повишаване на мускулната маса, сила и обем. Точно това свойство на андрогените е обект на огромно внимание от страна на билдерите. Съществуват няколко полусинтетични андрогени с различен спектър от ефекти. Някои - като метилтестостеронът и местеролонът - имат и андрогенен (маскулинизиращ), и анаболен ефект. Други - като нандролонът и даназолът - имат принципно анаболен с по-малко андрогенен ефект от тестостерона.
Неведнъж съм отбелязвал, че повечето препарати, използвани в спорта като допинг, са медикаменти. Като такива те имат строго определени показания и причини за приемане (обикновено когато човек е болен и се нуждае от тях). С риск да стана досаден ще напомня, че андрогенните препарати са също лекарства, които имат строго определено предназначение и се използват при следните заболявания и състояния:
-  заместителна терапия при тестикуларна недостатъчност (testosteron, mesterolone)
-  апластична анемия (oxymetholone, stanazolol )
-  за повишаване на мускулната маса и сила след дълги имобилизации при тежки счупвания на костите на опорно-двигателния апарат и след тежки изтощаващи заболявания (ethyloestrenol, nandrolone, oxymetholone, stanazolol)
-  рак на млечната жлеза с разсейки.

Разбира се, спортистите (включително билдерите) употребяват андрогените с една-единствена цел - покачване на масата, обема и силата на мускулите. В повечето случаи обаче става въпрос за инжектиране или прием на андрогени в дози, които  не би посмял да предпише и най-смелият лекар. Затова искам да предложа на вниманието ви терапевтичните дози за покачване на мускулната маса - дози, които лекарите предписват за качване на обема и силата на мускулите след изтощителни заболявания и продължителни гипсови имобилизации:
-  ethyloestrenol - 2-4 mg на ден през устата за 4-6 седмици (таблети)
nandrolone (nandrolone decanoate, deca-durabolin) - 25-30 mg вътрешномускулно, през седмици (инжекции)
-  oxymetholone - 5-10 mg на ден за 4-6 седмици, като курсът се повтаря след 10-15-дневна почивка
-  stanozolol (winstrol) - 5 mg на ден през устата за 4-6 седмици или вътрешномускулно (интраглутеално) през 3 седмици (мускулни инжекции).
Това са терапевтични дози, прилагани при пациенти с основателни показания за съответното лечение. Неоснователната употреба на андрогени от здрави хора води до сериозни странични ефекти. Най-значителните от тях - при третиране на организма с мъжки полови хормони, са свьрзани с тяхното вирилизиращо (андрогенно) действие. Вирилизиращият ефект при прилагането на специфичните анаболни хормони (нандролон, винстрол) е все пак по-слаб, отколкото при тестостерона. При употребата им от подрастващи поради по-ранното затваряне на костните епифизи растежът им може да бъде забавен или спрян. При жените се появява атрофия на гърдите, акне, хипертрофия на клитора, повишаване на либидото, задебеляване на гласа, окосмяване от мъжки тип. При мъжете се наблюдава повишено либидо, агресивно поведение, редуващо се с депресия и апатия, спонтанна ерекция, акне със задебеляване и омазняване на кожата. 0свен вирилизиращия ефект в организма се задържа натрий и вода, появява се хиперкалциемия (повишено ниво на калциеви йони в кръвта) с последващите ги отоци на крайниците и лицето. Увреждат се черният дроб и бъбреците, може да възникне холестатична жълтеница (спиране отделянето на жлъчна течност от черния дроб). Нерядко се наблюдават ефекти, наподобяващи действието на прогестините (клас стероидни хормони, отговорни за поддържането на бременността и менструалния цикъл при жените) - повдигане, повръщане, аменорея при жените.
Знаете, че употребата на андрогени в спорта е забранена и крие огромни рискове за здравето. Малцина знаят обаче, че използването им може да доведе до патологични прояви дори години след прилагането им.

Д-р Владимир Нейчев

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19806814193726 Seconds