Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
3Bul.Us
3Bul.Us
30.00 BGL
Купи

Livervitol
Livervitol
29.90 BGL
Купи

Explode Mass Gainer 1 kg
Explode Mass Gainer 1 kg
28.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Детокси Ливър
Детокси Ливър
10.20 BGL
Купи
Reload
Reload
45.00 BGL
Купи
Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи
Болкоуспокоителни препарати
Щом се занимавате с бодибилдинг, трябва да сте наясно с болката -острото усещане, че нещо не е наред. Най-бързият начин да го премахнете са болкоуспокоителните препарати, но те може да са и най-лошият избор, особено при злоупотреба или взети заедно с други субстанции. За да разберете какво е решението, трябва да познавате тялото си и неговите граници.
Болката , която усещате, идва основно от стимулацията на нервните окончания, които пренасят сигнала до гръбначния мозък. Той на свой ред изпраща съобщението нагоре до главния мозък, който го разпознава като болка (подобна болка изпитвате и на другия ден след тежка тренировка - т. нар. мускулна треска ). И щом веднъж  лекарят ви предпише нестероидните антивъзпапителни препарати (НСАВП), сигурно мислите, че занапред можете да си ги „предписвате" и сами - още повече че според някои с тях се тренира по-натоварено, тъй като облекчават болката.
Основната структура на НСАВП им позволява да намаляват болката и възпалението в наранената тъкан чрез задържане на нервната стимулация. Като цяло обаче те действат чрез подтискане образуването на простагландини в тялото (мастни киселини, имащи хормоноподобно действие). НСАВП могат да действат и на ниво централна нервна система (мозъкът и гръбначният мозък). Опасността обаче се крие не толкова в самите тях (те могат да се ползват без проблеми при правилно предписание и прием), колкото в липсата на познания за многото им странични ефекти и взаимодействието им с различни препарати.
Хроничното използване на НСАВП кара бъбреците да работят много по-натоварено, а при комбинация от тежка тренировка и болкоуспокоителни може да възникне бъбречна недостатъчност (до нея може да доведе и хронично използване на НСАВП - в такива случаи трябва да се избягва приемът индометацин). Чрез задържане образуването на простагландини възпалението намалява, но намалява и кръвният приток към бъбреците, с което спада и възможността им да пречистват и филтрират кръвта. Ако тренирате натоварено и сте обезводнени, това натоварва бъбреците още повече. Най-честият страничен ефект на болкоуспокоителните от този тип е храносмилателни проблеми. Както и бъбреците, и стомахът може да реагира неблагоприятно при промяна в нивото на простагландините. Стомашната обвивка отслабва и лесно се поврежда, което води до гадене, повръщане, кръвоизливи. Това може да стане дори ако НСАВП се вземат в препоръчителните за прием дози. Някои от тях удължават времето за съсирване на кръвта и заради по-дългото кръвотечение може да възникне недостиг на желязо (анемия). В такива случаи се препоръчва прием на ацетаминофен, салсалат и др. Ако например ви предстои операция, трябва да спрете с приема на аспирин седмица преди това, а с приема на други НСАВП трябва да приключите 2-3 дни преди операцията. Ако сте пили или смятате да пиете алкохол , трябва да знаете, че комбинациатя между него и болкоуспокоителни като ацетаминофена може да е смъртоносна. Черният дроб се справя много добре с метаболизма на ацетаминофена, но присъствието на алкохол нарушава функционирането му, тъй като той също трябва да се преработи и това, което обикновено се пречиства от него става токсично заради натрупването на метаболити. Затова винаги проверявайте и спазвайте упътванията за прием.


Добре е и да запомните някои основни положения:
- използвайте тези препарати само ако е необходимо и по лекарско предписание;
- не забравяйте за взаимодействието между отделните лекарства . Ако вземате и други такива, консултирайте се с вашия лекар;
- не превишавайте препоръчителната доза за прием;
- избягвайте при такъв прием алкохола;
- вземайте тези препарати с мляко и храна. Така се намалява възможността от стомашни смущения
- не ги вземайте по-дълго от неодходимото
НСАВП и мускулната треска
Търсим я като доказателство, че тренировката е била ефикасна. Е, щом нестероидните болкоуспокоителни намаляват болката и възпалението, защо да не се приложат и при мускулната треска и така по-бързо да се върнем в залата?
Възпалението и „поправката" на мускулната тъкан след упражнения е част от естествения оздравителен процес и нарушаването му чрез тази „химия" може да намали мускулния растеж. Изследванията при животни сочат, че тези, които приемат НСАВП, претърпяват също толкова мускулни повреди, колкото и тези, които не ги вземат, но и в първите няколко дни след натоварванията при тях не се наблюдава нормалният клетъчен растеж. Така че ако търсите максимален растеж, не трябва да му пречите на каквото и да е ниво.

Характеристика на най-често изплозваните НСАВП
  аспирин  ацетаминофен ибупрофен напроксенкетопрофен 
търговско име анацин, аскрипин,
“Байер", буферин,
екотрин, ампирин
 екседрин, панадол,
тиленол
 ибуприн, адвил,
нуприн
 “Aleve”,
напроксин
 орудис
намалява болка и треска да да да да да
намалява възпаление да не да да да
странични ефекти кръвоизливи, стомашни разтройства, язва никакви ако се взема за кратко кръвоизливи, стомашни разтройства, язва, болки кръвоизливи, стомашни разтройства, подпухване, замайване
 стомашни разтройства, язва
препоръчителни дози 325-650 мг325-650 мг  200-400 мг 220-400 мг 200-225 мг
обикновено се взема против мускулна треска, главоболие,
поради стрес
 мускулна треска мускулна треска мускулна треска мускулна треска
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.185142993927 Seconds