Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Сълзи от охлюв
Сълзи от охлюв
5.90 BGL
Купи

Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи

Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи
Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи
Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи
Диабет и андрогени
С настъпването на лятото интересът към андрогените нараства неконтролируемо. В целия този кошмар от безумни самоинжектирания и схеми със съмнителен произход, но със съвсем ясни последствия, има и някакъв проблясък. Той се състои в това, че получаваме отделни писма, в които решилите да употребят андрогени се интересуват целенасочено от страничните им ефекти и последствията от прилагането им. В едно такова писмо читател се интересува може ли употребата на андрогени да доведе до заболяването захарен диабет. На въпроса отговарям с удоволствие и надежда, че разумът ще надделее.
Преди това обаче - съвсем накратко, ще ви припомня част от „наследството", което при неоснователна употреба ви оставят андрогените. При жените те водят до окосмяване от мъжки тип, намаляване обема и размера на гърдите, надебеляване на гласа. При мъже и жени: акне , омазняване на кожата и косата, отоци по тялото, най-силно изразени в лицевата част (т. нар. лунно лице), натрупване на подкожни мазнини, хипертрофия на клитора или хипотрофия на тестисите (съответно при жени и мъже), гинекомастия при мъжете, повишено изпотяване и зачервеност на кожата, емоционална нестабилност, нервност, тревожност, агресивност , при жените - вагинизъм с чувство за сухост и/или кървене, смущение на съня, главоболие, безпричинно изтръпване на крайниците, разстройства в зрението, чувство за повишено вътрешночерепно налягане, умствена подтиснатост, промяна в апетита, увеличен косопад, стомашно-чревни разстройства, мускулни крампи или спазми, болки в сухожилията и ставите, гадене, повръщане, запек, нарушена функция на черния дроб с покачване на чернодробните ензими, при дълготрайна употреба - жълтеница, при мъжете - олигоспермия и/или азооспермия, при жените аменорея, подтискане на кръвосъсирването, покачване нивото на холестерола, намаляване на костното вещество и свързаното с него повишено състояние на калций в плазмата, повишена сексуална стимулация - явен признак за предозиране и т.н.


За съжаление няма точни и категорични данни, касаещи развитието на диабет при злоупотреба с андрогени. Има обаче проучвания, които сочат наднормено повишени нива на гликоза в кръвта на доброволци, взели андроген („Danazol") и последващи ги повишени нужди от инсулин при хора, страдащи от диабет. Едно от свойствата на андрогените е анаболното - те потенциират всички анаболни процеси, вкл. синтезирането на гликоген (създаване в организма на нови гликозни единици). При хроничен прием в големи дози на андрогени това може да доведе до наднормено високо плазмено ниво на гликозата в кръвта, което също да доведе по някакъв начин за „отключване" на наследствено предразположени хора към диабет. Освен всичко друго неправилно е да се счита, че андрогените качват само мускулната маса - те качват и количеството мастна тъкан, която - когато е в повече, произвежда алкалоиди и активни вещества, които също допринасят за повишаване на кръвното налягане . Известно е, че мастната тъкан е най-голямата ендокринна жлеза в организма, произвеждаща също и активни инсулиноподобни вещества (лептени), които могат да нарушат производството на инсулин и така да допринесат за появата на диабет. Затова всички по-пълни хора или с повече подкожни мазнини са склонни към повишено ниво на захар в кръвта и оттам възможен риск от диабет.
Това ми дава възможност да предупредя нашия читател, а и всички, които се интересуват от въпроса, че е твърде вероятно злоупотребата с андрогени да „отключи” диабет у хора, наследствено предразположени към това. Дори при вас това да не стане, опасността да „наследите” някои от споменатите по-горе странични ефекти е достатъчно сериозна и основателна причина да не ги използвате.
Д-р Владимир Нейчев
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14623403549194 Seconds