Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Диуретици

Диуретиците навлизат все по-широко в спорта. В медицината се използват за корекция на киселинно-алкалния баланс на организма, с тяхна помощ се изхвърлят излишните киселинни и алкални отпадъци. Занимаващите се с бодибилдинг, както и спортистите ги използват за съвсем други цели. Тези вещества предизвикват усилено отделяне на урина от организма, намаление на течности в тъканите и изменение баланса на солите. Диуретичният ефект е тяхната основна характеристика. Главното обаче е да знаете, че те са твърде опасни за да ги взимате без лекарски контрол и съвет. При неправилната им употреба могат да възникнат следните странични ефекти:

Обезводняване - намалява обема на циркулиращата кръв.

Това води до спад на артериалното налягане, от там и до недостатъчно снабдяване на мозъка с кислород. Изходът е в тесните граници от загуба на съзнание до смърт. Нарушаване баланса на солите в организма и по-точно загубата на калий-нарушава работата на калиево-натриевата помпа, обезпечаваща процесите на възбуждане и затормозяване в централната нервна система, сърдечния мускул и др. Резултатът е нарупение на сърдечния ритъм, слабост, главозамайване, главоболие, гадене и т.н. Нарушаване на хорморалния статус - цел на действието на някои диуретици е кората на надбъбречните жлези и по-точно частта, произвеждаща минералокортикоидни хормони. При предозиране може да се появи подтиснатост, нарушение на електролитния баланс и др.
Съвременните диуретици се делят на пет основни групи, но ще споменем само четири от тях петите са растителни диуретици, които са слабо разпространени:

  

Салуретици

Действат главно чрез засилване на отделянето от организма на йоните на натрия и калия. Така обезводняването е по-бързо, но и загубата на соли е голяма.Салуретиците от своя страна се делят на три вида - тиазидни диуретици, бримкови диуретици и инхибиторни на карбоанхидразата.

Тиазидни диуретици

Хидрохлортиазид - (синоними - хипотиазид, дихлотиазит, нефрикс, diclotride, pihodran, pihydrochlorchiazid, esidrex, esidrix и т.н.) Действат главно чрез изхвърляне на натрия и хлора, в по-малка степен на калия и бикарбонатите. Хубавото е, че дори и при дълго използване организмът не свиква с него и действието му не отслабва. Бързо се усвоява от оргтанизма ефекта му се появява след 1-2 часа и при еднократен прием трае не по-малко от 10-12 часа, а понякога и повече. Препаратът е на таблетки от 25 и 100 мг, дневните дози са от 25 до 100 мг като се препоръчва да не се взима повече от 100 мг за един ден. При дълга употреба може да възникне недостиг на солите на организма и затова не се приема повече от 5-7 дни после се прекъсва за 3-4 дни. За да се намали ефекта на намаляване на солите се препоръчва храната да е богата на калий-сушени праскови и кайсии, сушени банани, черни сливи, сушени плодове, печени картофи и др.
Оксодолин - (синоними - хигротан, урандил, chlorphtalidolone, chlortalidone, edemdal и др.) Действието е сходно с това на хидрохлортиазида, но диуретичния ефект е по-дълъг. Започва 2-4 часа след приема и трае повече от едно денонощие. Загубата на калий е по-малка, но все пак внимавайте.

Бримкови диуретици

Те са с по-бърз и по-рязък диуретичен ефект от тиазидните и затова се използват при по спешни нужди, но и рискът при тях е по-голям.
Фуросемид - (синоними - ласикс, диусемид, ново-имид, тасек, тасимаид, урикс, фрузикс, фурантрил, фуроземикс, фурон, фурорезе, alsatal, edefrusex, errolon, franyl, frydex, frusemide, frusolol, furantrol, furfan, furomex, frusemide и др.) Един от най-популярните диуретици (заради него стана скандалът с нашите щангисти на олимпийските игри в Сидни'2000). Има много силно действие и е ефективен, както в орална форма, така и в инжекционна. Ефектът от него е най-силен през първите два дни от приема му. Продължителността му на действието след еднократно венозно вкарване е 1,5-3 часа, при вътрешен прием - 4 и повече. Действа чрез отделяне на натрия и хлора и в по-малка степен калия. И тук, се налага корекция на на обема на калия в организма иначе могат да настъпят главозамайвания депресии, слабост в мускулите, жажда и др. Сам по себе си фуросемидът може да предизвика гадене, почервеняване на кожата, сърбеж, нарушение на слуха, възпаление на бъбреците. Обикновенно се взима една 40мг таблетка веднъж дневно сутрин. При вътрешен прием дозата понякога достига 120мг. Мускулно или венозно се инжектира само ако няма друг начин за прием и се достига до 20-60мг дневно.
Етакринова киселина - (синоними - criniril, ecrinex, edecril, efacrynic acid, hydromedin, otacril, uregif) Това е един от най-добрите диуретици. По-сила на действието-близък до фурантрила, но не увеличава отделянето на бикарбонати и не влияе на калия в кръвта. Използването му е за предпочитане пред другите диуретици страничните ефекти са в много редки случаи. При вътрешен прием започва действие след 30-40мин, достига максимума след 2 часа и трае при еднократен прием 6-9ч. На таблетки по 50 мг, обикновенно се взима 1 таблетка веднъж дневно сутрин, при необходимост дневната доза може да бъде увеличена до 200 мг без съществени странични ефекти. Възможни странични ефекти - слабост, гадене или главозамайване.
Диакарб - (синоними - фонурит, cayrazolamide, acefazolamium, axetamox, anilar, dehydratin, dilamax, diluran, diuramid, ederen, eumicfon, fonurit, glaucomide, glauconcx и др.) Има слаб диуретичен ефект, действието му е леко, постепенно въпреки че при вътрешен прием се усвоява доста бързо и действа почти веднага. Също се взима веднъж дневно по 0,25г или веднъж на три дни по 0,25-0,5. При чест прием диуретичният ефект отслабва. Рядко дава странични ефекти, но при продължителен прием са възможни сънливост и нарушена чувствителност.


Калиевощадящи диуретици

Отличват се по това, че предизивкват отделяне на йоните на натрия, като запазват напълно калия в организма. Странични ефекти свързани с липсата на калий липсват, но е възможно да се появат такива от повишено съдържание на калий в кръвта.
Триамтерен - (синоними - птерофен, амферен, diurenium, diufac, pyrenium, dyfac, fluxinar, jatropur, neruron, noridyl, pferofen, revifen, teridin, triamferene, trispan, triferen и др.) Бързо изхвърля ойните на натрия. При вътрешен прием диуретичния ефект възниква след 20-30 мин, максимумът е след 2-3 часа, цялото му действие трае около 12 часа. Взима се 50 мг веднъж дневно сутрин дозата може да се повиши до 200мг разделени на няколко приема. Странични ефекти са редки в отделни случай-гадене, главоболие, спад на кръвното налягане. За препоръчване е да се взима през ден редуван с друг вид диуретик.
Спиронолактон - (синоними - аладантон, верошпирон, практон, спирикс, aldactone A, practon, spirid, verospiron) Диуретичният му ефект е върху надбъбречните жлези. Намалява съдържанието на алдостерон-хормон който задържа калия и водата в тялото. Спиронолактонът предизвиква отделянето на натрия, но намалява отделянето на калия и урината. С умерен диуретичен ефект изразен на 2-ия до 5-ия ден. Приема се вътрешно и дневната доза е от 50 до 300мг. Най-чести странични ефекти (възникващи много рядко) - липса на натриеви соли в кръвта и излишък на калиеви, в редки случай гадене, сънливост, обриви, обратима форма на гинекомастия. Противопоказен е при хиперкалемия, възникваща при бъбречн недостатъчност.

Осмотични диуретици

Действат чрез повишаване на осмотичното налягане на кръната плазма, заради което организма се стреми да изхвърли вода.
Манит - (синоними - манитол, aerosmasel, diosomol, isofol, manitol, osmitrol, osmosal и др.) С много силен диуретичен ефект. При заболявания на бъбреците ефектът може да не се прояви. С профилактични цели еднократната доза е 0,5г/кг тегло, но дневната доза не трябва да надвишава 140-180г. Почти без странични ефекти - само при предозиране може да възникне гадене, халюцинации, спад на артериалното налягане. Противопоказен е при хора с бъбречна недостатъчност и тежки нарушения на кръвоснабдяването.
Калиев ацетат - (синоними - kalium, aceticum) С умерено диуретично действие. Постъпващия в организма калий бързо се отделя чрез бъбреците, но при нарушение на отделните им функции той се натрупва което води до нарушение проводимоста на сърдечния мускул. Излишъкът на калий е толкова вреден колкото и липсата му. Препаратът е във вид на разтвор 30 г калиев ацетат в 200 мл вода. Приема се вътрешно по една супена лъжица 4-5 пъти дневно.

Киселинообразуващи диуретици

Действа чрез преместване на pH в кръвта към посока кислеинност и стремейки се да компенсира окисляването на кръвта, организмът изхвърля големи количества натий и вода.
Амониев хлорид - (синоними - нишадър, acidamon, ammonium chloratum, amochlor) Усвоява се леко от храносмилателния тракт. Препаратът е под формата на прах, взема се като такъв или като разтвор. Приемът е вътрешно след хранене под формата на 2,5 - 5 процента разтвор или като прах в капсули по 3 - 5 дена с прекъсване. Дневната доза за възрастни е 8-12г на няколко приема. При повторен прием диуретичното му действие намалява и постепенно спира. Затова са и прекъсванията. Възможни странични явления-раздразване на стомаха, гадене и повръщане, затова се взема след хранене. Категорично противопоказен при остри поражения на бъбреците.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23384284973145 Seconds