Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Злоупотреба с анаболни стероиди
За анаболните стероиди са казани много неща - някои преувеличени, други омаловажени. В тази статия продължаваме да ви запознаваме с техните странични и не толкова добре известни ефекти. Докато при стерилитет и оплешивяване не се умира, то чернодробното увреждане при употребата им наистина може да е животозастрашаващо.


При повечето пациенти, получаващи анаболни стероиди предимно за лечение на костно-мозъчна недостатъчност (анемия), може да се развие нарушение на чернодробната функция. Същият ефект се наблюдава и при използването им без медицинско назначение от спортисти. Точният механизъм, по който става това, не е напълно изяснен. Увреждането се свързва с нарушената отделителна функция на черния дроб(холестаза) и с последващото разрушаване на неговите клетки. Първоначалният ефект при това увреждане е появата на жълтеница (icterus) - жълто оцветяване на кожата, еклерите (бялото на очите) и лигавиците вследствие отлагане на жлъчен пигмент (билирубин) в тях. При нормална функция на черния дроб този пигмент не се задържа в организма. Установено е, че количествената изява на жълтеницата зависи от дозата на медикамента и от индивидуалните особености на човека. В началните етапи жълтеникаво оцветяване може да се открие само върху еклерите на очите. При някои от злоупотребяващите се описва и безапетитие, гадене и общо неразположение. Ако се направи лабораторно изследване, ще се открие повишено ниво на разградни чернодробни ензими в кръвта.
„Добре, пожълтял съм малко, какъв е проблемът? Не съм чувал някой да е умрял от това!" Прави сте - на този етап от развитие на нещата е малка вероятността да се стигне до фатален изход. Жълтеницата обаче е само алармиращ сигнал за това, което всъщност става с черния ви дроб. Ако продължавате системно да злоупотребявате със стероиди, нещата могат да станат сериозни...Продължителният жлъчен застой води до развитие на хронично възпаление на чернодробната тъкан и до постепенна смърт на клетките. Трябва да се знае, че лекарствено предизвиканата холестаза в някои случаи може да продължи значително време след прекратяването на приема на анаболни стероиди. С невъоръжено око холестазата в черния дроб се представя със зелено до зелено-черно оцветяване на тъканта.
Възпалителните изменения могат да се развиват много дълго време и да не доведат до непосредствен фатален резултат. Успоредно с тях обаче в черния дроб протичат процеси, водещи до развитие на съдови промени в органа. Те се означават като пелиоза (peliosis) и могат да са причина за внезапна смърт от вътрешен кръвоизлив. Това е известно усложнение при злоупотребата с анаболни стероиди. При пелиозата се наблюдава увеличен черен дроб с множество кухинки, изградени от изпълнени с кръв разширени венозни съдове. Дробът наподобява напоена с кръв гъбеста материя.  На виждате резултата от прием на висока доза андрогени за двегодишен период. Първоначалните симптоми при този човек са били „напълно безобидни - лека жълтеница и леко повишение" на разградните чернодробни ензими в кръвта. В един момент той получава остри коремни болки и постъпва в болница с тежък коремен кръвоизлив. Смъртта е била много! бърза и... доста нелепа.

Зоупотреба с анаболни стероиди - част II
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15740299224854 Seconds