Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Creatine Monohydrate Pure
Creatine Monohydrate Pure
11.00 BGL
Купи

Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи

Сълзи от охлюв
Сълзи от охлюв
5.90 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи
Gold Matrix Gainer 5 кг
Gold Matrix Gainer 5 кг
154.00 BGL
Купи
Пакет DETOX
Пакет DETOX
72.80 BGL
57.80 BGL
Спестявате: 15.00 BGL
Купи
Злоупотреба с анаболни стероиди
За анаболните стероиди са казани много неща - някои преувеличени, други омаловажени. В тази статия продължаваме да ви запознаваме с техните странични и не толкова добре известни ефекти. Докато при стерилитет и оплешивяване не се умира, то чернодробното увреждане при употребата им наистина може да е животозастрашаващо.


При повечето пациенти, получаващи анаболни стероиди предимно за лечение на костно-мозъчна недостатъчност (анемия), може да се развие нарушение на чернодробната функция. Същият ефект се наблюдава и при използването им без медицинско назначение от спортисти. Точният механизъм, по който става това, не е напълно изяснен. Увреждането се свързва с нарушената отделителна функция на черния дроб(холестаза) и с последващото разрушаване на неговите клетки. Първоначалният ефект при това увреждане е появата на жълтеница (icterus) - жълто оцветяване на кожата, еклерите (бялото на очите) и лигавиците вследствие отлагане на жлъчен пигмент (билирубин) в тях. При нормална функция на черния дроб този пигмент не се задържа в организма. Установено е, че количествената изява на жълтеницата зависи от дозата на медикамента и от индивидуалните особености на човека. В началните етапи жълтеникаво оцветяване може да се открие само върху еклерите на очите. При някои от злоупотребяващите се описва и безапетитие, гадене и общо неразположение. Ако се направи лабораторно изследване, ще се открие повишено ниво на разградни чернодробни ензими в кръвта.
„Добре, пожълтял съм малко, какъв е проблемът? Не съм чувал някой да е умрял от това!" Прави сте - на този етап от развитие на нещата е малка вероятността да се стигне до фатален изход. Жълтеницата обаче е само алармиращ сигнал за това, което всъщност става с черния ви дроб. Ако продължавате системно да злоупотребявате със стероиди, нещата могат да станат сериозни...Продължителният жлъчен застой води до развитие на хронично възпаление на чернодробната тъкан и до постепенна смърт на клетките. Трябва да се знае, че лекарствено предизвиканата холестаза в някои случаи може да продължи значително време след прекратяването на приема на анаболни стероиди. С невъоръжено око холестазата в черния дроб се представя със зелено до зелено-черно оцветяване на тъканта.
Възпалителните изменения могат да се развиват много дълго време и да не доведат до непосредствен фатален резултат. Успоредно с тях обаче в черния дроб протичат процеси, водещи до развитие на съдови промени в органа. Те се означават като пелиоза (peliosis) и могат да са причина за внезапна смърт от вътрешен кръвоизлив. Това е известно усложнение при злоупотребата с анаболни стероиди. При пелиозата се наблюдава увеличен черен дроб с множество кухинки, изградени от изпълнени с кръв разширени венозни съдове. Дробът наподобява напоена с кръв гъбеста материя.  На виждате резултата от прием на висока доза андрогени за двегодишен период. Първоначалните симптоми при този човек са били „напълно безобидни - лека жълтеница и леко повишение" на разградните чернодробни ензими в кръвта. В един момент той получава остри коремни болки и постъпва в болница с тежък коремен кръвоизлив. Смъртта е била много! бърза и... доста нелепа.

Зоупотреба с анаболни стероиди - част II
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14009094238281 Seconds