Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи

Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи

Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
1.50 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи
Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи
Livervitol
Livervitol
29.90 BGL
Купи
Зоупотреба с анаболни стероиди - част II
Първоначалните симптоми при този човек са били „напълно безобидни - лека жълтеница и леко повишение" на разградните чернодробни ензими в кръвта. В един момент той получава остри коремни болки и постъпва в болница с тежък коремен кръвоизлив. Смъртта е била много бърза и... доста нелепа.


Съществува връзка между злоупотребата с анаболни стероиди, чернодробния аденом и хепатоцелуларния карцином (рак на черния дроб). От това също се умира, но не така бързо и "почти безболезнено", както от пелиозата. Подобно на възпалителните изменения при холестазата и тук ефектът е отложен във времето. Често симптомите на хроничното чернодробно възпаление маскират изявата на раковите изменения в органа. Относително бързото влошаване на общите симптоми (жълтеница, безапетитие, слабост, събиране на "вода" в корема и т. н.), болка в дясното подребрие и значително уголемяване на черния дроб говорят за това. Не е задължително винаги да има жълтеница. Поради късното откриване на заболяването преживяемостта рядко надвишава 6 месеца.
Описаните по-горе увреждания са изразени предимно при прием на таблетните форми на анаболните стероиди. Това се дължи на особенностите в химичната им структура, различаваща се от тази на чистия тестостерон. Различието е необходимо, за да се избегне т. нар. first-pass ефект от страна на черния дроб. При него се получава неутрализиране на основното количество чист тестостерон при приема му през устата (особеност на стомашно-чревното кръвообръщение). При това до системната циркулация достига само малка част от активния тестостерон. При модифициране на молекулата на последния по химичен път ефектът на неутрализация се намалява в значителна степен, но пък се засилва увреждането на черния дроб. То е изразено в различна степен при различните видове анаболни стероиди (включително и при инжекционните им форми), представляващи производни на тестостерона. Единствено за чистия тестостерон липсват данни за развитие на пелиоза при употребата му. Да не забравяме, че проучванията, на които се основават изнесените по-горе данни, се отнасят за нормално високи дозировки. В силовите спортове на такива дози биха погледнали с насмешка. Там дозите са невъобразимо големи (също така и необяснимо и ненужно, но това е друга тема).
Диагностиката и лечението на чернодробните увреждания при злоупотреба с анаболни стероиди е изключително лекарски приоритет. Това, което можете да направите, е профилактично да ограничите приема на такива препарати, особено в съчетание с други увреждащи органа вещества (например с алкохол). Някои разчитат на профилактичен прием на хепатопротектори съвместно с приема на анаболни стероиди, но няма 100 % гаранция, че те със сигурност ще ви предпазят. Всеки лекар ще ви каже, че най-добре е изобщо да не се вземат стероиди, но за това човек се сеща обикновено когато е късно.

Зоупотреба с анаболни стероиди - част I
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.39371299743652 Seconds