Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Creatine Ethyl Ester Malate
Creatine Ethyl Ester Malate
25.00 BGL
Купи

Snail Soap
Snail Soap
1.80 BGL
Купи

Snail gel + Q10
Snail gel + Q10
24.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тениска Ironfuckers
Тениска Ironfuckers
25.00 BGL
Купи
Explode Amino Liquid 500мл
Explode Amino Liquid 500мл
27.00 BGL
Купи
Тениска EXPLODE 2013 - сива
Тениска EXPLODE 2013 - сива
15.00 BGL
Купи
Инозин
Както знаете, аденозин трифосфатът (АТФ) е енергията за мускулното съкращение. За да се направи каквото и да е движение, е необходим АТФ, който се синтезира най-напред от наличния креатин фосфат в мускулите, а по-късно от чернодробния гликоген. Продължителната и тежка тренировка изчерпва бързо енергийните запаси, умората настъпва и ефективността на извършваната работа рязко спада. Един от начините да противодействаме на това състояние и да увеличим работния капацитет на организма е използването на инозин. Както и повечето от най-добрите суплементи в спорта, инозинът също е открит за нуждите на медицината. Българските спортни специалисти и лекари добре познават японския препарат „Inozie F" - първият инозин, продаван в България.
Инозинът принадлежи към групата на пуриновите нуклеотиди и е важна стъпка в синтеза на АТФ. Той обогатява мускулната тъкан за макроергични съединения, доставяща енергия за мускулната контракция. Освен това той спомага за транспорта на кислорода в еритроцитите и повишава усвояването му от работещите мускули, което още повече увеличава възможностите на организма по отношение на издръжливостта. Инозинът естествено се намира в скелетната мускулатура и миокарда. Така той има пряко въздействие и върху работната система (нервно-мускулния апарат), така и върху обезпечаващата сърдечно съдова система.


Културистичната тренировка през летните месеци - за разлика от тренировките за сила и маса - е свързана с повишена плътност, което натоварва сърцето. Високите температури през лятото, обилното потене, повишеният прием на течности поставят допълнителни изисквания към сърдечния мускул и тогава употребата на инозин е задължителна. През лятото всеки иска да изглежда добре и работи усилено върху своята физика. Най-използваните суплементи през този период са фет бърнерите. По-мързеливите трениращи използват термогенните, които топят мазнините дори без тренировка. Те обаче натоварват допълнително сърцето и затова за хора със сърдечносъдови проблеми не е за препоръчване да ползват термогенни фет бърнери, въпреки че са получени от растителни източници. Някои дори прибягват до медикаменти: ефедрин, аспирин, кофеин. В такива случаи употребата на инозин е желателна с цел елиминиране риска от проблеми със сърцето. Инозинът е изключителен негов протектор и това е причината да се препоръчва в случаи на употреба на термогеници. Клиничните изследвания показват, че съвместният прием на термогеници и инозин намалява стреса върху сърцето и пулсовата честота спада с около 10-15 %. Самият Насер Ел Сонбати, с когото водихме интересен разговор за суплементите, горещо препоръчва инозина като отличен стимулатор на енергия и много необходим суплемент за провеждането на интензивна продължителна тренировка. Ефективността му се подобрява, когато се комбинира с L-карнитин непосредствено преди тренировка. За културистите е много важно да знаят, че инозинът участва в синтеза на мускулния белтък и при въглехидратния метаболизъм. По тази причина той е много важен и в периода на изграждане на мускулна маса. Той има пряко отношение и към тренировките с максимална интензивност, водещи до ускорено натрупване на млечна киселина - инозинът я неутрализира и бързо възстановява уморения мускул, повишава силата и мощността на мускулните и сърдечните съкращения и има пряко отношение към ефективността и продължителността на тренировъчното занимание. Той се използва и за подобряване функциите на сърдечния мускул при миокардит и стенокардия.
Въпреки че у нас инозинът е сравнително непознат, в чужбина той е един от най-масово използваните продукти в големия спорт. Тези от вас обаче, които са изпитали ефекта му, не се съмняват в ползата от приема на 1,5-2 г преди всяка тренировка.

Доц. д-р Юлиан Карабиберов
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11474800109863 Seconds