Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Тениска EXPLODE 2013 - синя
Тениска EXPLODE 2013 - синя
15.00 BGL
Купи

BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи

Explode Amino Liquid 500мл
Explode Amino Liquid 500мл
27.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Reproduct Factors +
Reproduct Factors +
38.00 BGL
Купи
Explode L-Glutamine
Explode L-Glutamine
19.00 BGL
Купи
Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи
Инсулин
Ако става въпрос за препарати, които могат да навредят на здравето ви, то тук безспорно без конкуренция е един от най-мощните хормони - инсулинът. В организма на здравия човек инсулинът се изработва от панкреаса, състоящ се от две независими части:отделяща храносмилателен сок, и т.нар. островчета, на които се пада едва 1-2% от обема на този орган. Тези островчета изпълняват ендокринна функция. Те съдържат различни клетки в зависимост от изработваните от тях вещества се длят на четири типа-алфа, бета, делта и РР клетки. В алфа клетките се изработва-глюкагон, в бета клетките-инсулин, в делта клетките-гастрин и соматостатин, а в РР клетките-панкреасен полипептид. Нас ни интересуват само веществата от алфа и бета клетките. Основната функция на инсулина е е да обезпечи клетките с глюкоза и да задържи нивото на захарта в кръвта за сметка на усвояването на глюкозата от тъканите.
Ниското ниво на захарта в кръвта предизвиква усещането за глад вие приемате храна, в резултат на което нивото на глюкозата в кръвта се повишава по този сигнал панкреасът започва да изработва и отделя инсулин. Този цикъл в рамките на деня се повтаря няколко пъти след всеки прием на храна.
Какво става при прием на синтетичен инсулин в организма на здрав човек?

При вкарване на достатъчно голяма доза синтетичен инсулин отвън нивото на захарта в кръвта рязко спада и възниква така нареченото състояние хипогликемия, характерезиращо се с обща слабост, треперене на краката, загуба на вниманието, нарушение на зрението и понякога силно потоотделяне. По-нататък може да последва загуба на съзнание, което може да прерастне в тежка кома. Това обаче е крайния вариант до който не е желателно да стигате.

При умерена хипогликемия в организма възниква защитна реакция-засилване отделянето на хормона на растежа . Нивото му може да се повиши 5-7 пъти над нормата. Използването на анаболни стероиди усилва действието на инсулина - рязко се повишава белтъчния обмен, усилва се синтезът различни видове амино киселини. Освен това се повишава проходимоста на клетъчните мембрани към аминокиселините, микроелементите и глюкозата. Един от плюсовете на иснсулина е, че може да се използва както от мъже така и от жени, тъй като няма вирилизиращ ефект(засилване растежа на косми по лицето и тялото, загрубяване на гласа и др.). При това инсулинът не предизвиква алергични реакции.

Инсулинът и мазнините

Използването на инсулин способства и за мощния синтез на мазнини по цялото тяло. Излишния инсулин в комбинация с небалансирано хранене и излишък на прости въглехидрати активизира определени ензими, които превръщат глюкозата в глицерол който се отлага като мастни образувания. За да се избегне това, атлетите които използват инсулин прилагат мощни комбинации от други препарати за топене на мазнини . Въпреки това към хора склонни към напълняване или страдащи от затлъстяване, не препоръчвам използването на инсулин, а ако вече сте започнали ви препоръчвам да се придържате към доста "твърда" диета.

Инсулинът и храненето

Приемът на въглехидрати не трябва да стига такива количества, че да имитира напълно хипогликемия, тъй като тогава ще се прекрати отделянето на хормон на растежа. За да сте постоянно в анаболно състояние е необходимо 45-50% от калориите ви да идват от въглехидрати, 30-35% от протеин и 20-30% от мазнини. Така ше използвате анаболните ефекти на синсулина и ше намалите докрай антилиполитичните ефекти. Отлично решение е през този период да включите и аеробно натоварване.

Кога и колко?

Ако вече държите ампула с инсулин недейте да бързате първо се запозняйте с някои от характеристиките на препарата:
1. Название, форма и страна на производител. За предпочитане да не е от страните от бившия соцлагер. Най-добре е от "Novo Nordisk" (Дания).
2. Вид (говежди, свински или човешки). За предпочитане последният.
3. Дълготрайност на въздействието. За анаболни цели се използват изключително препарати с кратко действие.
4. Концентрация. Активноста на инсулина се изразява в единици-ЕД. Произвежда се в различна концентрация. В един мл може да има -40, 80, 100, 500 ЕД/мл.в повечето европейски страни е приета концентрацията от 40ЕД/мл.
5. Опаковка-флакон, откъдето препаратът се изтегля в спринцовка, или специален флакон инжекция. Инжекциите се правят подкожно в райно на стомаха. Именно от там влиза в действие 90% от вкарания инсулин и при това много по-бързо.Синтетичния инсулин с кратко действие започва да работи след 30 минути, достига предела си след 1-3 часа и остава активен до 6-8часа.Реакцията при вкарване на инсулин е строго индивидуална затова се започва от 4 ЕД.Атлетите ползват следната схема на прием:4 до 12ЕД един път дневно или два пъти дневно от 4 до 8 ЕД сутрин и вечер. Състоянието на хипогликемия не трябва да влияе на тренировките, работата, почивката, както и на нормалната жизнена дейност. Подчертавам-винаги обръщайте внимание на цифрите, защото резултатът от евентулана грешка е в тесни диапазон от хипогликемия до смъртен изход!

От една инжекция инсулин пресметната неточно се умира. А вие които не сте хора с медицинско образование и неможете да си определяте необходимите дози инсулин да не говорим, че сигурно сте напълно здрави и той не ви е нужен. Дори и с глюкомер не е възможно да се определи точното количество на кръвно-захарното ниво във всеки еидн момент тъй като нивото на кръвна захар се мени непрекъснато и денонощно. Остава усещането за глад, но то е индивидуално и много субективно да не казвам и подвеждащо. Дозирането на иснулина е много деликатна дейност почти изкуство. Днешните шампиони използват инсулин, но те са под непрекъснат лекарски контрол, а в България не всеки може да си го позволи.И не забравяите, че най-великите културисти на миналия век като Стив Рийвс, Лари Скот и много други изградиха перфектна физика и без намесата на каквито и да е анаболни препарати .

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23118209838867 Seconds