Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Инсулин
Ако става въпрос за препарати, които могат да навредят на здравето ви, то тук безспорно без конкуренция е един от най-мощните хормони - инсулинът. В организма на здравия човек инсулинът се изработва от панкреаса, състоящ се от две независими части:отделяща храносмилателен сок, и т.нар. островчета, на които се пада едва 1-2% от обема на този орган. Тези островчета изпълняват ендокринна функция. Те съдържат различни клетки в зависимост от изработваните от тях вещества се длят на четири типа-алфа, бета, делта и РР клетки. В алфа клетките се изработва-глюкагон, в бета клетките-инсулин, в делта клетките-гастрин и соматостатин, а в РР клетките-панкреасен полипептид. Нас ни интересуват само веществата от алфа и бета клетките. Основната функция на инсулина е е да обезпечи клетките с глюкоза и да задържи нивото на захарта в кръвта за сметка на усвояването на глюкозата от тъканите.
Ниското ниво на захарта в кръвта предизвиква усещането за глад вие приемате храна, в резултат на което нивото на глюкозата в кръвта се повишава по този сигнал панкреасът започва да изработва и отделя инсулин. Този цикъл в рамките на деня се повтаря няколко пъти след всеки прием на храна.
Какво става при прием на синтетичен инсулин в организма на здрав човек?

При вкарване на достатъчно голяма доза синтетичен инсулин отвън нивото на захарта в кръвта рязко спада и възниква така нареченото състояние хипогликемия, характерезиращо се с обща слабост, треперене на краката, загуба на вниманието, нарушение на зрението и понякога силно потоотделяне. По-нататък може да последва загуба на съзнание, което може да прерастне в тежка кома. Това обаче е крайния вариант до който не е желателно да стигате.

При умерена хипогликемия в организма възниква защитна реакция-засилване отделянето на хормона на растежа . Нивото му може да се повиши 5-7 пъти над нормата. Използването на анаболни стероиди усилва действието на инсулина - рязко се повишава белтъчния обмен, усилва се синтезът различни видове амино киселини. Освен това се повишава проходимоста на клетъчните мембрани към аминокиселините, микроелементите и глюкозата. Един от плюсовете на иснсулина е, че може да се използва както от мъже така и от жени, тъй като няма вирилизиращ ефект(засилване растежа на косми по лицето и тялото, загрубяване на гласа и др.). При това инсулинът не предизвиква алергични реакции.

Инсулинът и мазнините

Използването на инсулин способства и за мощния синтез на мазнини по цялото тяло. Излишния инсулин в комбинация с небалансирано хранене и излишък на прости въглехидрати активизира определени ензими, които превръщат глюкозата в глицерол който се отлага като мастни образувания. За да се избегне това, атлетите които използват инсулин прилагат мощни комбинации от други препарати за топене на мазнини . Въпреки това към хора склонни към напълняване или страдащи от затлъстяване, не препоръчвам използването на инсулин, а ако вече сте започнали ви препоръчвам да се придържате към доста "твърда" диета.

Инсулинът и храненето

Приемът на въглехидрати не трябва да стига такива количества, че да имитира напълно хипогликемия, тъй като тогава ще се прекрати отделянето на хормон на растежа. За да сте постоянно в анаболно състояние е необходимо 45-50% от калориите ви да идват от въглехидрати, 30-35% от протеин и 20-30% от мазнини. Така ше използвате анаболните ефекти на синсулина и ше намалите докрай антилиполитичните ефекти. Отлично решение е през този период да включите и аеробно натоварване.

Кога и колко?

Ако вече държите ампула с инсулин недейте да бързате първо се запозняйте с някои от характеристиките на препарата:
1. Название, форма и страна на производител. За предпочитане да не е от страните от бившия соцлагер. Най-добре е от "Novo Nordisk" (Дания).
2. Вид (говежди, свински или човешки). За предпочитане последният.
3. Дълготрайност на въздействието. За анаболни цели се използват изключително препарати с кратко действие.
4. Концентрация. Активноста на инсулина се изразява в единици-ЕД. Произвежда се в различна концентрация. В един мл може да има -40, 80, 100, 500 ЕД/мл.в повечето европейски страни е приета концентрацията от 40ЕД/мл.
5. Опаковка-флакон, откъдето препаратът се изтегля в спринцовка, или специален флакон инжекция. Инжекциите се правят подкожно в райно на стомаха. Именно от там влиза в действие 90% от вкарания инсулин и при това много по-бързо.Синтетичния инсулин с кратко действие започва да работи след 30 минути, достига предела си след 1-3 часа и остава активен до 6-8часа.Реакцията при вкарване на инсулин е строго индивидуална затова се започва от 4 ЕД.Атлетите ползват следната схема на прием:4 до 12ЕД един път дневно или два пъти дневно от 4 до 8 ЕД сутрин и вечер. Състоянието на хипогликемия не трябва да влияе на тренировките, работата, почивката, както и на нормалната жизнена дейност. Подчертавам-винаги обръщайте внимание на цифрите, защото резултатът от евентулана грешка е в тесни диапазон от хипогликемия до смъртен изход!

От една инжекция инсулин пресметната неточно се умира. А вие които не сте хора с медицинско образование и неможете да си определяте необходимите дози инсулин да не говорим, че сигурно сте напълно здрави и той не ви е нужен. Дори и с глюкомер не е възможно да се определи точното количество на кръвно-захарното ниво във всеки еидн момент тъй като нивото на кръвна захар се мени непрекъснато и денонощно. Остава усещането за глад, но то е индивидуално и много субективно да не казвам и подвеждащо. Дозирането на иснулина е много деликатна дейност почти изкуство. Днешните шампиони използват инсулин, но те са под непрекъснат лекарски контрол, а в България не всеки може да си го позволи.И не забравяите, че най-великите културисти на миналия век като Стив Рийвс, Лари Скот и много други изградиха перфектна физика и без намесата на каквито и да е анаболни препарати .

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23782587051392 Seconds