Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Кломид
Кломид
Това е търговското наименование на препарата Кломифен цитрат. Познат и като Омифин (испанско производство) и Серофен, той обикновено е в кутия на блистери от по 10-25 таблетки по 50 мг или на капсули от по 25 мг.

Действие.

Обикновено Кломидът се предписва на жени, за да подпомогне овулацията. Билдерите обаче бързо откриха и друго негово приложение.Това е антиестроген, подобряващ възстановяване производството на собствения тестостерон след стероиден цикъл, но също е ефикасен и за избягване риска от гинекомастия по време иа цикъл с ароматизиращи стероиди. Когато приемът им спре, нивото на тестостерона в тялото е ниско. Възникналото вследствие на това високо ниво на естрогена в комбинация с ниското на тестостерона ви поставя пред опасността от гинекомастия. Вземайки Кломид, удряте с един куршум два заека: блокирате (донякъде, както ще видите) ефекта от естрогена и в същото време увеличавате собственото производство на тестостерон. Освен всичко хлоридът има и свойството да намалява вредните ефекти върху мускулните тъкани вследствие упражнения. Това е много важно за атлети в спортове, където се търси издръжливост, и не чак толкова важно -да не кажа изобщо не - при умерени занимания с тежести.
При мъже приемът му подобрява и засилва връзката и дейността между хипоталамуса, хипофизата и тестисите. Той стимулира хипофизата да отдели повече гонадотролин, вследствие на което се получава по-бързо и силно отделяне на фоликостимулиращ и лутенизиращ хормон, в резултат на което се увеличава и собственото производство на тестостерон. Ефектът е очевидно от полза, особено в края на цикъла, когато нивото на произведения от тялото тестостерон е под нормалното. В повечето случаи Кломидът може да го нормализира (както и сперматогенезата) в рамките на 10-14 дена.
Според Бил Робъртс пък Кломидът е смесен естрогенен агонист/антагонист (т.е. активатор/блокер).
В някои тъкани той действа като антагонист - блокира рецепторите и те остават неактивни, в други пък е агонист - активира ги за обвързване. Активен антагонист е за хипоталамуса и гръдната тъкан, а е агонист за костната тъкан и подобряване нивото на холестерола в кръвта. Но Кломидът не стимулира сам, както често погрешно се смята, производството на тестостерон. Парадоксът е, че Кломидът е синтетичен естроген и в същото време действа като антиестроген - обвързва се с естрогенните рецептори в клетките и ги „блокира” за естрогена в кръвга, получен при ароматизацията на анаболния стероид. Така се намаляват негативните ефекти като гинекомастия и задържане на вода. Билдерите го вземат главно като тестостеронен стимулант, понеже като антиестроген той е по-слаб от Провирона, Нолвадекса и Теслака - трябва да го имате предвид, ако вземате стероид, който ароматизира бързо.

Дозировки

Приемливо количество за билдери са 50-100 мг за период от 3 седмици -100 мг дневно през първата седмица и по 50 мг дневно в следващите две. Таблетките обикновено се вземат по 50 мг сутрин и вечер с течност след хранене. Ако се вземат няколко, за препоръчване е да се разпределят е равни дози през деня. (Според други пък, тъй като попуживотът му е дълъг - около 5 дни, няма нужда да се разделят дневните дози.) След 5-ия ден дозата често се намалява до само 50 мг дневно. Продължителността на приема на Кломид не трябва да превишава 10-14 дена (за увеличаване нивото на тестостерона стигат не повече от 10 дена), но Б. Робъртс и тук не е съгласен - това е на база на изследвания върху жени. които не е необходимо да стимулират овулацията си през всичките 4 седмици от месеца, а не заради някаква токсичност на препарата. Всички обаче са съгласни, че времето, през което може да се приема, не трябва да е повече от две трети в годината, за предпочитане пo-малко. Така покачването на тестостерона ще е постоянно за времето на приема. Тъй като Кломидът не трябва да се взема продължително време, приемът му като антиестроген трябва да се изключи, понеже за целта трябва да се взема няколко седмици. Трябва да знаете, че ако го вземате, когато нивото на андрогените в тялото е още високо, си е чиста загуба на средства - ефект от него няма да има. Трябва или да изчакате, докато това ниво спадне, или - ако е още високо и бързате да почнете с Кломида, трябва да вземете и адекватно количество: напр. 300 мг е първия ден, после по 100 мг дневно за 10 дена и след това \по 50 мг дневно за още 10 дена.

Странични ефекти

Ако дозите са разумни, Кломидът е доста безопасен препарат и тези ефекти са редки - обикновено замъглено зрение или проблясквания (т. нар. звезди). В по-тежки случаи (разбирайте дози) може да предизвика подуване, болки в стомаха, главоболие, гадене и замаяност.

Комбинация с препарати

Тъй като обикновено желанието е за качване на тестостерона „веднага", честа практика е приемът на Кломид да се комбинира с този на HCG (човешки хорионичен гонадотропии, под формата на прегнил). Разликата между тях (което обяснява и тази комбинация) е в това, че Кломидът има директно въздействие върху хипоталамуса и хипофизата, възстановявайки по този начин целия регулиращ цикъл, докато НСG имитира ефекта на лутенизиращия хормон, стимулиращ Лайдйговите клетки да произвеждат повече тестостерон. Тъй като HCG за разлика от Кломида води до чувствително покачване на плазмения тестостерон в рамките на няколко часа, мнозина вземат първо HCG и след това Кломид. Друг вариант е първо да се взема HCG около 2 седмици и слея като се спре, да се продължи с Кломид, (Според автори като Мик Харт пък приемът на HCG трябва да е не след, а по време на по-дълги или тежки цикли, за да се възстанови размерът и състоянието на тестисите, и след това да се започне с Кломида.)
Точното време за започване приема на Кломид зависи от типа стероид и цикъла. Различните стероиди имат различен полуживот и приемът на Кломида трябва да е съобразен с това - важно е да го започнете тогава, когато нивото на андрогените спадне, но ако пък изчакате повече, отколкото трябва, може да загубите каченото Продължителността на приема на Кломида е 3 седмици за Анадрол 50 и Анаполон (започва 8-12 часа след последния прием на стероида), Бионабол (започвате след 4-8 ч), Тренболон (след 3 дена), Сустанон (след 3 седмици), Тестостерон пропионат {след 3 дена), енантат (2 седмици) и ципионат (2 седмици), 4 седмици след цикъла с Дека дураболин (приемът започва след 3-ата седмица), 2 седмици след спирането на Прибомолан депо (Кломидът започва след 10-14 дена), 2-3 седмици след спиране на Винстрол (и 8-12 часа след последния прием на Винстрола) и т.н

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18605709075928 Seconds