Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Silver Pro 5 кг
Explode Silver Pro 5 кг
278.00 BGL
Купи

Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
Глицеринов сапун с екстракт от охлюви
1.50 BGL
Купи

Тениска EXPLODE 2013 - сива
Тениска EXPLODE 2013 - сива
15.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи
Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи
Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи
Ксеникал
Напоследък в консултативния кабинет се засили интересът към възможността за ефикасно и трайно намаляване на теглото за сметка на телесните мазнини . Сигурно всеки се е опитвал да постигне заветната форма и линия на тялото по различни начини и в стремежа си се е сблъсквал с много трудности. Ролята на физическата активност (или обездвижване) за доброто здраве и красивата форма е отдавна уточнена. В това отношение тези които се занимават с активна физическа дейност, са в много благоприятна позиция.
Но въпреки това често се прибягва до допълнителни мерки - диети и дори употреба на медикаменти . Обикновено диетичните мерки не са препоръчани от специалист и често са твърде едностранчиви, водят до ограничен прием на необходими хранителни съставки, което особено при активна физическа дейност е нежелателно, а може да е и вредно. Освен неподходящи от физиологична гледна точка, тези „крайни" диетични мерки са и трудни или дори невъзможни за прилагане продължително време - т.е. неподходящи и от психологическа гледна точка, защото храната не е само проста физиологическа необходимост, а и удоволствие, социално общуване, развлечение. От друга страна все повече хора могат да си позволят желаната храна , и то в количества пo-големи от необходимите. И все по-голямо е разнообразието от предизвикателно вкусни произведения на хранителните технологии - за съжаление най-често с богато мастно и енергийно съдържание. А в последните години вниманието се фокусира върху съотношението на мазнините и въглехидратите в диетата. В развитите страни тази пропорция е нарушена в полза на мазнините. Храните с високо мастно съдържание са по-вкусни, по-лесно се дъвчат, по-трудно предизвикват засищане и са с много по-висока енергийна стойност.
Изследванията сочат, че докато запасите от въглехидрати са стриктно регулирани в тялото чрез обвързване на разграждането с приема, то същото не важи за мазнините. За това и тенденцията за натрупване е много по-изразена при прехранване с мазнини. За да постигнат и поддържат здравословно тегло и красива форма, хората със склонност към затлъстяване трябва да спазват доживотно нискомаслена диета . Това обикновено е в пълно противоречие с техните вкусови навици и индивидуални хранителни предпочитания. Строгите диети издържат само няколко седмици, след което следва още по-изразено прехранване, разочарование от резултата и дискредитиране на caмата идея за нормализиране на телесното тегло. Прилагането на апетитопотискащи средства, действащи на нервната система, не е с добри резултати и е свързано с определени рискове, по-изразени при хора с наднормено тегло. Паралелно с това към тези медикаменти често се привиква. Още по-неразумно (за съжаление понякога и с фатални последици) е използването на различни хормонални препарати или средства за бързо обезводняване. Изклкючително опасно е прилагането на хормони като тироксин, соматотропен хормон и други акселератори на метаболизма. Вредно е и използването на лаксативни средства.


Препоръчваният разумен подход в момента е балансирани физическа активност и хранителен прием - обикновено с по-малко мазнини (особено от животински произход) и достатъчно белтъци и въглехидрати . Както споменахме, трапезата ни рядко предлага готови ястия, отговарящи на тези изисквания. Храната, която е и вкусна, и естетично приготвена, обикновено има повече от препоръчителното количество мазнини. За щастие науката предлага начин за балансиране на тази диспропорция -медикамент, възпрепятстващ пълното усвояване на мазнините от храната, като така се постига прием на мазнини и въглехидрати в препоръчителното им съотношение. Той се нарича „Ксеникал" и се употребява вече няколко години с успех при хора, имащи проблем с килограмите. За разлика от апетитопотискащите медикаменти за да осъществи ефекта си, той не навлиза в кръвта и не действа върху нервната система. Действието му е локализирано само в стомаха и червата, където блокира частично ензима, отговорен за   разграждането и усвояването на мазнините от организма. Така около 1/3 от тях се изхвърлят непроменени по естествен път и приблизително 300-400 ккал. от приетата храна остават неусвоени от организма. Лесно ще разберете дали сте приели с храната много мазнини - при прехранване с мазна храна може да се получи дори разстройство. Затова се препоръчва и допълнително ограничаване на консумацията на мазнини с храната. Тези, които искат да пробват този подход, могат да се консултират с лекар. Препоръчва се приемът на една капсула по време на хранене (или до 1 час след това). Не е необходимо „Ксеникал" да се употребява постоянно - ако храната въобще не съдържа мазнини (напр. зеленчуци, плодове, хляб), приемът му е излишен. Към медикамента няма привикване и със специфичното си действие той допълва препоръчителните диетични мерки и способства за изграждане на трайни и здравословни хранителни навици. Приложението му е ефективно и то без да се отнема удоволствието от храненето, без да се ограничава разнообразието на ястията и да се нарушават индивидуалните вкусови предпочитания.
 
Д-р Владимир Нейчев

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1611909866333 Seconds