Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи

L-carnitine Gel
L-carnitine Gel
12.00 BGL
Купи

Rhodosorb-H
Rhodosorb-H
39.60 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тениска Explode (с бродерия)
Тениска Explode (с бродерия)
20.00 BGL
Купи
Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи
BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи
Растежният хормон - противникът на старостта
На 5 юли 1990 г. реномираното медицинско списаниe “The New England Journal of Medicine” публикува научна статия, която прикова вниманието на лекари от цял свят. Дейвид Рудмън от Медицинския колеж в Уисконсин (САЩ) приложил растежен хормон на 12 ветерани от Виетнамската война на възраст от 61 до 81 години. Впечатляващите си резултати той публикува с коментар в твърде ненаучен (за ранга на списанието) стил: “Действието на растежния хормон след шестмесечно приложение отговаря на подмладяване с 10-20 години. Изчезнаха бръчките по ръцете и лицето, възстанови се мускулната маса, либидото до такава степен се подобри, че съпругата на един от ветераните - 15 години по млада от него - сподели с изследователския екип, че трудно издържа на устрема на съпруга си!”.
Тези данни дадоха нов мощен тласък за изследването на хормоните и в частност на растежния хормон. От този момент нататък той е анализиран в хиляди студии, занимаващи се с влиянието му върху процеса на стареенето. Дори Националният институт по стареенето на САЩ провежда голямо 5-годишно проучване в 9 различни клиники относно възможността чрез растежен хормон да се забави или дори спре стареенето.
Интересът към растежния хормон доведе до идеята да се установи връзката му с различни физиологични феномени като:

стимулиране на имунитета;
разграждане на мастната тъкан;
нарастване на мускулната маса, на тонуса и силата;
изчезване на бръчките и заздравяване на кожата;
подобряване на мисловните процеси;
оптимизиране на енергийния баланс;
понижаване на кръвното налягане;
предпазване от остеопороза;
по-бързо зарастване на раните;
подобряване на баланса на липопротеините в кръвта;
по-добър сексуален живот;
по-добър сън;
по-малко хронични заболявания
След 6 месеца лечение с растежен хормон участници в проучванията установиха, че мускулната маса нараства с 8,8 процента (без провеждане на тренировки), че мастната тъкан се редуцира с 14,4 процента без спазването на каквато и да било диета. Растежният хормон е любим на атлетите от световна класа - той стимулира постиженията им и не се хваща от допинг контрола.
Хормонът проявява удивителни качества и при редица заболявания. В експериментални условия е установено, че той може да блокира клетъчната смърт след инфаркт при плъхове. Изследване, направено в “Салгренска Хоспитал” в Гьотеборг (Швеция) при 333 пациенти с ниски нива на растежен хормон показва, че сърдечната смъртност при тях е двойно по-висока от смъртността на контролна група, където стойностите на хормона в кръвта били нормални. Университетът на Северна Каролина в Чапъл Хил (САЩ) публикува данни, според които растежният хормон оказва отличен ефект при болни с тежки белодробни страдания. Подобни примери има много. Навярно това дава основание на някои учени да твърдят, че ако съществува хормон, който спира стареенето, това в най-голяма степен се отнася за растежния.
Растежният хормон “живее” само няколко минути
Растежният хормон се синтезира в хипофизата след стимул от хипоталамуса и попада директно в кръвния поток. Отделянето му става на импулси, като обаче времето му на полуживот в кръвта е 5-6 мин. Въпреки краткия си “престой” в организма хормонът достига до мастната тъкан и черния дроб, където се преобразува в т.нар. инсулиноподобен растежен фактор, който всъщност е отговорен за всички негови позитивни ефекти.
Най-масивна секреция на растежен хормон се наблюдава през пубертета, като 75 процента от него се отделят през време на сън. С напредване на възрастта синтезирането на хормона намалява с 10-15 процента за всяко изживяно десетилетие. Така на 60-годишна възраст серумните нива на един мъж са около 20 процента от серумните нива на младежа. На 80-годишна възраст дневната продукция на растежен хормон е 25 мкг, докато на 20-годишна е 500 мкг. Най-вероятно това се дължи на намаляване на концентрациите на втория посредник в хипофизата.
Ако обаче продукцията на хормона се стимулира (дори при 80-годишни мъже) по адекватен начин, хипофизата възвръща способността си да произвежда “младежки” количества от него. Ето защо причините, поради които синтезирането на растежен хормон намалява, би трябвало да се търсят в нарушената координация между хипофизата, черния дроб и инсулиноподобния растежен фактор.
Ужасно скъп, но ефективен
Навярно много от феномените на остаряването се дължат на дефицита на растежен хормон или поне така мисли съвременната ендокринология. На това се дължи дори настъпващата с възрастта промяна в телесните пропорции. До каква степен обаче възрастовите промени са обратими още не е напълно ясно.
Днес фармацевтичните компании предлагат различни препарати, съдържащи растежен хормон. Те за съжаление отчасти отговарят на “критериите”, установени от американския фармацевтичен пазар - всичко трябва да бъде светкавично ефективно и много мощно. По тази причина бумът в употребата на растежен хормон в САЩ се възпира само от високата цена на продуктите и инжекционното им приложение. Месечно цената на един курс лечение е от 1500 до 3000 лева.
Този тип терапия може да се предписва само от лекар и то желателно от ендокринолог. Прилагането на растежен хормон повлиява върху равновесието на останалите телесни хормони. Така например дозите, които прилагал Рудмън, били с около 75 процента по-високи от приетите за ефективни днес и по тази причина се наблюдавали редица странични ефекти като например нарастване на млечните жлези при мъжете доброволци. Растежният хормон обаче може да се приема и чрез храната, ако тя е богата на аминокиселините аргинин, орнитин и галанин, съдържащи се в по-високи концентрации в бобовите растения.
Дали растежният хормон ще се окаже наистина ключът на човечеството към дълголетието? Засега това е установено само при опити с животни и ще бъде ясно на медицината навярно към 2050 година. Но според някои медици употребата на растежен хормон може да удължи живота средно до 120-150 години.
Няма нищо в живота обаче, което да е безопасно. Лечението с растежен хормон също има своите нежелани ефекти. Прилагането му може да доведе:
до акромегалия - непропорционално нарастване на крайници, нос, уши и т.н.;
до задържане на течности и образуване на отоци.
може, подобно на анаболните стероиди и допамина, да увреди сърцето;
не е достатъчно проучен и основният въпрос – увеличава ли се рискът от злокачествени заболявания на фона на лечението с растежен хормон.
И накрая нека да обобщим онова, което е известно до днес за “суперхормона”, наречен растежен:
има полуживот 5-6 минути в кръвта, отделя се предимно през нощта и в най-високи концентрации по време на пубертета;
цената на един месец лечение с растежен хормон е от порядъка на 1500-3000 лева;
намалява риска от инфаркт и блокира клетъчната смърт след подобен инцидент;
преобразува в позитивна посока мускулите и мастната тъкан;
стимулира имунната система;
подобрява качеството на кожата;
оптимизира мисловните процеси.

БАМА

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11724710464478 Seconds