Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Gold Matrix Gainer
Gold Matrix Gainer
38.00 BGL
Купи

Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи

Потник Explode
Потник Explode
10.00 BGL
6.00 BGL
Спестявате: 4.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи
Arginine Matrix
Arginine Matrix
23.00 BGL
Купи
Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи
Решения срещу гинекомастия
Автор: Брус Книлър
Да кажем, че сте решили да вземате стероиди , защото искате повече мускулна маса. Но те имат и странични ефекти и вие ги знаете - освен подпухнал външен вид, определени стероиди предизвикват и гинекомастия - растеж на женска гръдна тъкан при мъжете. Никой не обича тези проблеми, затова да видим как можем да ги избегнем.
Един от нежелателните странични ефекти при употребата на определени стероиди е, че те ароматизират (променят се метаболично) в естроген. Ако обикновеният мъж има концентрация на тестостерон в кръвта 0,6 до 0,9 нанограма в милилитър кръв, обикновено той има и 0,07 до 0,13 наногр/мл естроген. Да приемем за улеснение, че при обикновен мъж съотношението тестостерон/естроген е 10:1. Човешкото тяло поддържа всичко в баланс (хомеостаза) и естрогенът се синтезира от андрогени като тестостерона, за да се поддържа това съотношение.
Ако приемете тестостерон (напр. „Сустанон 250 " или тестостерон пропионат) отвън, качвате нивото му в кръвта. Тъй като съотношението 10:1 повече не може да бъде задържано, реакцията на тялото ви ще е да произвежда естроген, докато равновесието 10:1 се възстанови отново.
Но как да избегнем гинекомастията?
Какво ще стане, ако спрем достъпа на естроген към рецепторите си? Щом като той не влезе в контакт с тях, значи не може да причини нищо, нали? Само че как да стане това? Отговорът е в препарат, който повечето от вас знаят - нолвадекс (тамоксифен цитрат). Той е нестероиден антиестроген - обвързва се със същите тези рецептори, с които и естрогенът, но не причинява тези грозни странични ефекти. Нолвадексът се закача за рецепторите и за известно време не прави нищо (всъщност прави, но то за обикновения билдер е без значение), така че естрогенът не може да навлезе в тези рецептори. При прием на всеки 500 мг тестостерон седмично съветът ми е да вземате по една таблетка от 10 мг нолвадекс дневно.
Не всички стероиди ароматизират в естроген. Силните андрогени като тестостерон, метандростенолон и оксиметолон ароматизират и ако искате да избегнете този проблем, можете да използвате стероиди като метенолон и оксандролон, които химически не са в състояние да ароматизират. Проблемът с тях обаче е, че от „сериозните" билдери те се считат за „женски" стероиди. С тях много маса няма да качите и ако това е целта ви (при това със стероиди), проблемът се появява отново.
Проблемът с твърде многото естроген се решава чрез приема на нолвадекс, който се „състезава" с него, за да влезе в рецепторите.
Да, но тялото въпреки това продължава да произвежда естроген. Има ли начин да се справите с този проблем?
Има. 4 препарата могат да блокират ароматизацията и вероятно сте чули за два от тях. Единият е „Teslac" (тестолактон, в таблетки от по 50 мг) - слаб анаболен стероид, който сам по себе си, ако не и изобщо, не може да предизвика какъвто и да е мускулен растеж. Обикновено той се използва за лечение на рак на гърдите при жените и действа чрез блокиране ароматизацията на надбъбречния андростенедион в естрон при жените. Но и при мъжете - които нямат рак на гърдите, той също блокира ароматизацията на андростенедиона. Нещо повече - той прави това и с тестостерона и другите стероиди, които ароматизират. „Teslac" обаче има и недостатъци. За начинаещите -въпреки че на практика е безполезен за качване на маса, химически той все пак си е анаболен стероид. Друг проблем с него е изключително високата му цена (таблетка от 50 мг оригинален „Teslac" струва 4 долара - бел. ред.) и ако на всеки 500 мг тестостерон седмично вземате по 4-5 таблетки „Teslac", по-добре станете акционер в компанията, която го произвежда.


Друг стероид - „Proviron " (местеролон) в табл. по 25 мг, действа по много сходен на „Teslac" начин, но за разлика от него са достатъчни само 2 таблетки на всеки 500 мг тестостерон седмично (една 25-милиграмова таблетка е 1 долар - бел. ред.). Лично на мен провиронът ми харесва повече, но ако трябва да избирам, бих взел... нолвадекс, като така освен парите (около 1-2 долара за таблетка), бих си спестил и възможността да попадна на менте (авторът разсъждава от позицията на американец, у нас всичко е възможно).
Препаратът „Cytadren" (аминоглутетимид в таблетки по 250 мг) в медицината се използва и за лечение на синдрома на Кушинг, а сред билдерите се радва на умерена популярност - приемът на 1000-2000 мг от него блокира производството на кортизол от надбъбречната жлеза. Както знаете, кортизолът е основният катаболен хормон в тялото и е отговорен за извличането на аминокиселините от мускулните клетки. Ако не произвеждате кортизол, мускулните ви клетки ще могат да задържат допълнителен протеин. Освен това обаче кортизолът е основният антивъзпалителен хормон в тялото - ако не го произвеждате и сте подложени на стрес като този при вдигането на големи тежести, ще изпитате остра и мъчителна болка в ставите. Ако не вярвате, питайте някой, който е вземал „Cytadren", как се е чувствал след тренировки! Когато го приемете в количества от 1/4 до 1/10 от дозата, необходима за подтискане производството на кортизол - т.е. една таблетка от 250 мг дневно за всеки 500 мг инжектиран тестостерон седмично обаче, той действа като антиароматизатор. Наложи ли се обаче чрез него да подтискате производството на кортизол, ще ви трябват вече 8 таблетки, а това вече излиза скъпичко.
Четвъртият препарат е „Arimidex", производство на „Zeneca" в таблетки по 1 мг. Използва се при по-големи количества ароматизиращи стероиди или при склонни към гинекомастия билдери, вземащи умерени количества такива стероиди. Той няма страничните ефекти на цитадрена и елиминира естрогена в по-голяма степен - много повече от цитадрена. „Arimidex" действа чрез блокиране превръщането на ароматизиращия стероид в естроген - за разлика от блокери като „Clomid" и „Nolvadex", които блокират естрогенните рецептори. И тук има малко проблем - страшно е скьп (при цена около 230 долара за 28 таблетки 1 милиграм излиза 8-9 долара!). Тъй като е възможно да намали естрогена твърде много, е добре след първата седмица от приема му да се направи кръвен тест (или по-малко предпочитаният слюнчен тест), за да определите дали дозировката е правилна.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15897393226624 Seconds