Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи

Young & Flexi
Young & Flexi
34.00 BGL
Купи

BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи
Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи
Rhodosorb W 100 мл.
Rhodosorb W 100 мл.
12.60 BGL
Купи
Салбутамол
Салбутамолът придоби популярност по времето на олимпиадата в Барселона през 90-те години, но „нуждата" от него датира доста по-отдавна. Още преди 30 години целта на учените бе да открият аналог на изопреналина, който да въздейства върху бета-адренорецепторите на дихателните пътища, но да не взаимодейства с бета-адренорецепторите на сърцето . Така бе открит салбутамолът. Освен с това си име, той е познат и като вентолин, вентродиск, асмавен, салбулин, волмакс, респакс, респолин, асмол, салмолин, а в Америка е известен като албутерол. Тези имена обхващат и салбутамола, и сулфатната му сол - форма, в която той обикновено се предлага, Производители са „Glaxo-Wellcome", „Cox Pharmaceuticals", „Polfa" и мн. др. Произвежда го и „Софарма" под формата на салбутамол сулфат на сироп и на 2 и 4 мг таблетки в опаковки по 10 таблетки.
Действие и прием. Салбутамолът е кратко действащ бета-2 агонист. Приет като инхалатор, влияе на бета-2 адренорецепторите в белите дробове, което кара мускулите на дихателните пътища да се отпуснат и отворят. Като следствие от това е и увеличената издръжливост (затова и на олимпийските игри се нароиха изведнъж толкова астматици). Въпреки че е забранен от МОК, билдерите му намериха приложение като ергогенична съставка, а някои го използват за отваряне на дихателните пътища малко преди започване на упражнения. Както и всички бета-агонисти (при които все пак кленбутеролът е пръв), заради фармакологичната си сходност с тях салбутамолът увеличава липолизата - увеличената възможност организмът да използва за гориво мазнините и по този начин да запази мускулния гликоген. Тези ефекти обаче той проявява, когато се приема в по-големи от предписаните дозировки и е на таблетки, а не като инхалатор. (Между другото според доста изследвания салбутамолът няма толкова силен ергогеничен ефект и фактът, че помага при топенето на мазнините, се обяснява най-вече с увеличаването на издръжливостта, което от своя страна - при аеробна дейност, увеличава продължителността и интензивността й и оттам е и по-голямото топене на мазнини.) Максималният му ефект е от 30 до 60 минути след приема, като продължителността на действието му е 3-6 часа. Освен на таблетки, го има и в течна форма за орално използване, в аерозолна форма или на прах за инхалации, разтвор за инжекции. Билдерите, които обикновено го вземат 6 мг 2 пъти дневно сутрин и следобед преди аеробни занимания или тренировка, трябва да знаят, че максималната дневна доза е 10 мг (от производителя „Сох" сочат като обикновена доза за възрастни 3-4 мг 3-4 пъти дневно, а максимална дневна доза 8 мг 3-4 пъти дневно), взети с чаша вода. Ако пропуснете дозата си, я вземете веднага щом се сетите, а следващата доза вземете по графика (ако обаче почти е време за следващата доза, не вземайте пропуснатата!). Не вземайте никога две дози в едно и също време  и не увеличавайте дозировката, ако сметнете, че няма ефект, а се консултирайте с доктор за причините! За възрастни атлети е особено важно да вземат препарата както е предписан от доктора. Таблетките са розови, по 28 в блистер и съдържат като главна съставка салбутамол сулфат от 4,8 мг, еквивалентен на 4 мг салбутамол.


Странични ефекти.
Те, особено когато препаратът се взема за първи път и не е в аерозолна форма, при различни хора могат да се различават - това обаче не значи, че всеки вземащ салбутамол ще ги изпита. Веднага след приема му може да усетите затруднено дишане и хриптене - ако това стане, спрете приема веднага и се консултирайте с лекар, както и в случаите, когато страдате от диабет, сърдечни заболявания , високо кръвно налягане, хипертироизъм и аритмия. Обичайните странични ефекти са по-силно от нормалното сърцебиене (тахикардия), спазъм на дихателните пътища, ниско съдържание на калий в кръвта (хипокалемия), треперене (особено на ръцете), главоболие, мускулни крампи, тревожно безпокойство, болезнено усещане на сърдечния пулс, изпотяване и обриви като краста. Тъй като в някои случаи салбутамолът може да причини обратимо високо ниво на гликозата в кръвта, болни от диабет трябва да са особено внимателни при избора му. Препаратът не трябва да се използва, ако имате алергия към която и да е от съставките му - ако усетите алергична реакция, спрете приема и веднага потърсете лекар. Бременни и кърмачки задължително информират доктора, ако планират да използват салбутамол.
Взаимодействие с други препарати. Салбутамолът не трябва да се взема с бета блокери като атенолол, пропранолол и т.н., тъй като те имат обратно на неговото действие. Тъй като той намалява сериозно нивата на калий в кръвта, от това могат да възникнат странични ефекти, които могат да се засилят при прием на теофилин, кортикостероиди, диуретици или други бета-2 агонисти като салметерол. Необходима е консултация с доктора, ако вземате и препарати за високо кръвно (куанетидин, резерпин, метилдопа), препарати против депресия, и - особено! - анаболни стероиди .
Препаратът не трябва да се използва след срока за годност, отпечатан върху опаковката. Съхранението е при температура под 25°С на сухо и запазено от светлина място в оригиналната опаковка. Пазете го от деца и никога не го давайте на друг, дори симптомите при него привидно да са същите като при вас.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.30480194091797 Seconds