Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи

Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи
Arginine Matrix
Arginine Matrix
23.00 BGL
Купи
Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи
Стимуланти и спорт
В тази статия ще се занимая с един от най-големите проблеми в спорта и културизма в частност, а именно широката употреба на медикаменти и стимуланти. В този материал ще обърна внимание, както на вредите и ползите от стероидите и стимулантите, така и на техните алтернативи. Но няма да се изчерпя дотук. Ще разясня и психическите подбуди на спортистите да използват допинг средства.
Анаболните стероиди представляват хормони, чрез които се повишава тестостерона в организма. В спорта този мъжки хормон играе решаваща роля. Повишена агресия, концентрация, сила, засилена мускулна хипертрофия и не на последно място бързо възстановяване на организма след тежки и интензивни натоварвания. За съжаление обаче, в много случаи в организма на човека тестостерона се оказва недостатъчен за неговите потребности. Поради тази причина се използват медикаменти които чрез поглъщане или инжектиране покачват тестостерона няколко пъти.Освен анаболните стероиди (хормони), в спорта се използват и други стимуланти, които също са забранени: наркотични вещества (кокаин, амфетамин, хероин, ефедрин и др), кислород насищащи(еритропоетин), кръвен допинг и т. н. В спортове като културизма, вдигането на тежести, бойни спортове, ръгби и др. се употребяват предимно анаболни стероиди тъй като се търси агресивност и мощ на тялото. В спортове като баскетбола, футбола и тениса най-предпочитани са ефедрина, еритропоетина, както и кръвния допинг.
Културизмът е един от най-развиващите се спортове в наши дни и е редно всичко свързано с него да се развива също с толкова бързи темпове. Медикаментите съпътстващи бодибилдинга са именно анаболните стероиди. Спецификата на този спорт е свързана основно с нарастването на мускулите с цел по-големи обеми и по-релефни очертания на мускулите на тялото. Стероидите , както споменах, увеличават драстично мускулната маса на индивида и затова се ползват с такова доверие в фитнес средите. Не е тайна за никой, че стероидите дават страхотни резултати в културизма, а база за сравнение между паралелно трениращи „химик” и натурален билдер не може да съществува просто защото „зоба” е чудо небесно на фармацевтичната индустрия и с нейна помощ се преминават индивидуалните генетични бариери на индивида за растеж на мускулите. Употребяващите ги казват, че без тях не могат да се възстановяват добре вследствие тежките тренировки, липсва им нужната концентрация, агресията не е на високо ниво, силата не е достатъчна и най-важното- мускулната маса се покачва мудно и мъчително и в чести случаи неславно. Всички тези детайли доказват по един или друг начин ефективността на стероидните медикаменти в бодибилдинга.

Добавки-промоция


Като всяко хубаво нещо обаче и медикаментите имат недостатъци и то сериозни. Анаболните стероиди крият риск за здравето на използващия ги като навреждат на различни органи и системи и дисбалансират хормоните в организма, което крие риск от тежки заболявания. Нужно е да се приемат с внимание и съобразителност и въпреки всичко пак не е сигурно, че няма да се прояви тъмната страна на „зоба”. Страничните ефекти на стероидите включват: засилено окосмяване, оплешивяване, високо кръвно налягане, задръжка на течности в организма, акне, увреждане на черния дроб (орални стероиди), увреждане на половата система, а при безотговорно използване и до пълна загуба на оплодителна способност, увреждане на бъбреците, калциране на костите, гинекомастия (уголемяване на млечните жлези при мъжете) и натрупване на мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове. Както виждате последиците от анаболните стероиди могат да бъдат катастрофални и да съсипят живота ви завинаги. За наша радост, в момента в наличност са много препарати туширащи негативните ефекти и превентиращи организма от вредните влияния на препаратите, но и те не са всесилни, при силна интоксикация поради злоупотреба с медикаменти дори и те няма да ви избявят. За това ги ползвайте разумно, разбира се, доколкото е възможно!
Още с началните ми стъпки в фитнеса започнах да разучавам материята и един ден си задодох въпроса: Дали да не зобна един метанец и да стана татенцето в залата?! И бях много близо да го направя, когато осъзнах, че не всичко е визия и здравето трябва да стои на първо място, след работата и професията обаче. Ако бях започнал да се занимавам професионално с бодибилдинг или щях да стана натурален билдер или щях да се назобя и да гоня висините на спорта. Не го направих по една или друга причина и не съжалявам. Всекидневно виждам начинаещи билдерчета, които влизат в залата и почват да „душат” метана, деката, омнадрена, анадрола и всякакви други химически препарати за големи „баници”, „Каквото взема големия батко това ще взема и аз!” И се почват дискусии с горилите в залата какво да вземе начинаещото момче за да се превърне в Колман за няколко месеца. Тотално обърканото мислене, невникването в детайлите и стимула в лицето на големите батковци подтикват момчето да направи голямата грешка в живота си, да посегне отрано на стероидите и после да се вайка за безразсъдния си ход. И така момчето почва цикъла с метан и омнадрен тъй като иска да нарастне бързо и ефективно. И наистина качва десетина кг за 2 месеца и се чувства напомпен и всемогъщ. Но идва времето в което трябва да тренира на чисто до идването на следващия цикъл. Съсипал обаче началния си потенциал започва да качва супер бавно като работи в залата натурално и постоянно трябва да зобка за да нараства. И не след дълго той осъзнава своята грешка ала вече връщане назад няма. Затова първите стъпки в залата са най-важни и ако не се възползвате от тях, ще си патите! Други пък правят основна грешка- да се хранят некачествено, да „спазват” режима с алкохол и наркотици, да дискотекват по цели дни и нощи и да очакват стероидите да ги направят машини. Начинаещият качва много бързо мускулна маса и е безбожно глупаво още с влизането си в залата да се започват хардкор препаратите. А и без друго има толкова много добавки, които са почти безвредни и с тях могат да се пожънат успехи близки до стероидите.
Стимуланти и спорт II част
Стимуланти и спорт ІІІ част

Автор: shefa

Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.28346514701843 Seconds