Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Whey Protein
Explode Whey Protein
29.00 BGL
Купи

Rhodosorb-P
Rhodosorb-P
5.60 BGL
Купи

Reproduct Factors +
Reproduct Factors +
38.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Reload
Reload
45.00 BGL
Купи
Rhodosorb W 100 мл.
Rhodosorb W 100 мл.
12.60 BGL
Купи
Creatine Ethyl Ester Malate
Creatine Ethyl Ester Malate
25.00 BGL
Купи
Сън – ефекти и медикаменти

Може би си мислите, че сънят не оказва значимо влияние за развитието на вашия организъм, но всъщност той е много съществена част от ежедневието на трениращия. Добрият сън, след който човек се е почувствал по-бодър, винаги се е смятал за задължителен фактор при физически натоварените хора.

 

По-рано много от билдърите спяха по 10-12, а някои дори по 15 часа дневно. Това беше времето, когато трениращите разчитаха и на собствената (ендогенната) продукция на някои хормони – с цел ограничаване максимално на катаболизма в организма, както и да запазят енергията си за конкретни физически натоварвания. В последните 10 години например мелатонинът намери широко приложение и в спорта. Чрез своето основно действие, като хормон на тимуса (пинеалната жлеза), регулиращ дневните биоритми, той бе използван за по-бързото и безпроблемно заспиване, особено при медикаментозно стимулирани атлети в състезателна фаза, при които психическата превъзбуда не им позволяваше да проведат нормално възстановяването си след интензивни тренировки. От друга страна мелатонинът потиска фоликостимулиращия хормон, който е отговорен за либидото при животните. По естествен път мелатонинът се произвежда в по-големи количества при липса на светлина. Навлизането на изкуствените източници на светлина в бита и на работното място допълнително намалява неговото производство в организма. Това разстройва денонощните (циркадни) биоритми.

И така, медикаменти и добавки – кога и защо?

Всеки знае, че 1-2 часа след заспиване, по време на т.нар. дълбок сън се освобождава най-много растежен хормон. За да усилят неговото производство, трениращите прибягват и да приема на различни медикаменти и добавки. От медикаментите това са предимно L-Dopa и малатонин, а от добавките - предимно някои аминокиселини, като L-лизина, L-аргинина и др. След прилагане на L-Dopa , дори без сън, може да се увеличи количеството на растежен хормон 4 пъти. При хранително-обменни заболявания и такива на хипоталамо-хипофизната система може изобщо да не се наблюдава стимулация. Приемайки L-Dopa и мелатонин преди да заспят, спортуващите целят да увеличат допълнително отделения по време на сън растежен хормон. За тази цел те прибягват до комбинация от L-Dopa и някои добавки, като за най-удачна се смята тази с L-аргинин пироглутамата. За по-добър сън се използва също и 5-хидрокси триптофанът, който е директен метаболит на невротрансмитера серотонин. Всъщност това са прохормони (предшественици) на мелатонина, който има стимулиращо действие върху GHRH (Growth Hormone Releasing Hormonе), отговорен за производството на растежния хормон.

Друг хормон, който се повлиява по време на сън, е кортизолът. Неговото ниво е най-ниско по време на дълбокия сън и с времето се покачва, и пиковата му стойност е сутрин след събуждане. Именно за ограничаване на неговите ефекти в организма някои приемат преди лягане бавно разграждащи се протеини като казеин (млечен) и соев. Други пък, за да избегнат евентуални храносмилателни проблеми, си навиват часовника, стават 1 или 2 пъти през нощта и приемат суроватъчен протеин и аминокиселини. Сутрин след сън нивото на кортизола, гюкагона и на тестостерона (при мъжете) е най-високо. Затова хората, целящи да отслабнат, провеждат аеробната си тренировка сутрин на гладно. Тогава черният дроб е обеднял на гликоген и по-лесно се използват мазнините като енергиен източник. Въпреки че количеството на последните е малко в кръвта, те лесно се мобилизират от мастните депа при липса на някакви заболявания. Кортизолът чрез своето катаболно действие в организма се използва и за регенерацията на кожата по време на сън. Известно е например, че някои манекенки спят повече, за да имат свежа и здрава кожа. Днес почти всички съвременни препарати, използвани за лечението на кожни заболявания, съдържат синтетични производни на кортизола.

Колко да спим?

Динамичното ежедневие ни кара много често да правим компромиси, но за да подържа човек добър жизнен тонус по естествен път, той не трябва да се лишава от съня си. Понякога, след обилно и най-вече въглехидратно хранене, на човек му се доспива, което е свързано с нивата на серотонина и не толкова с денонощните биоритми. Друг път, след тежка и уморителна тренировка, организмът изпитва необходимост за сън. Необходимият минимум е 7-8 часа, а всичко отгоре е добре дошло по отношение на запазване на енергията и анаболизма. Прекомерният сън обаче ни прави не само вяли и отпуснати, но предизвиква и някои негативни ефекти, на които ще обърна веднага внимание.

Обездвижването при продължителния сън и най-вече самото лежане оказват влияние върху циркулацията на кръвта по следния начин: 10% от общия кръвен обем се премества от долните крайници в почиващото тяло, докато бъбречното кръвоснабдяване се увеличава с 50%. При това плазмената концентрация на протеините се понижава с 10-15%. Всичко това води т.нар. инактивитетна атрофия на скелетните мускули, която е най-силно изразена в мускулите на прасците, малко по-слабо при бедрата и по-незначителна при другите мускули. Други неприятни ефекти вследствие на обездвижването са костната деминерализация и изменението в електролитния баланс. Последното се изразява в увеличаване отделянето на вода, дължащо се на понижените стойности на антидиуретичния хормон и увеличеното отделяне на соли. Количеството на отделените с урината бикарбонати, фосфати, сулфати, урея, амоняк и креатинин нараства. От друга страна при продължително лежане се понижава съкращаването на гладката мускулатура, което допълнително стимулира отделянето на урина.

В заключение мога да кажа, че всеки човек е индивидуален и трябва сам да се наблюдава и вслушва в сигналите, които му изпраща неговото тяло. Животът не трябва да се сведе до “наливане” с лекарства, а да се спазва един общо взето балансиран режим.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.21226787567139 Seconds