Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Шейкър Explode 600мл
Шейкър Explode 600мл
7.00 BGL
Купи

Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи

Y3K Food
Y3K Food
39.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Livervitol
Livervitol
29.90 BGL
Купи
Explode Whey Protein
Explode Whey Protein
29.00 BGL
Купи
Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи
Тамоксифен срещу Kломид
Тимо Нойман

Tази статия – e опит да се възстанови справедливостта и да се засили доверието към такъв удивителен препарат, като тамоксифен. Не е тайна, че Кломид е по-популярен сред спортистите, към Тамоксифен се прибягва само в краен случай. Защо е така и дали е справедливо? Нека да видим.

Практически идентични препарати
Ако погледнем към молекулярната структура на двата препарата, ще видим че по класификация се отнасят към трифенилетиленови,  трудно е  да не забележим, че са практически идентични. Освен това, практически идентична се оказва пространствената молекулярна структура, което явно говори за крайно близки свойства на Кломид и Тамоксифен.

По действие – близки, но не идентични.
При по-подробно разглеждане се оказва, че Тамоксифен е по-силен  препарат, и не само  „по-„ , а в няколко пъти. Имено за това, препоръчаните дневните дози на Тамоксифен са около 20-40 мг, докато за Кломид са  50-100 мг. Имено за това, от двата препарата само Тамоксифен се ползва за борба срещу такова тежко заболяване, като рака на гърдата – Кломид не може да се справи с тази задача.

Имено в следствие на различията в силата на тези два препарата, Кломид започна да се позиционира от производителите си по друг начин.

Всички срещу естрогените

Разбира се, че не борбата срещу рака на гърдата е на първо място в бодибилдинга. Нас  ни интересуват свойствата на разглежданите препарати, които им позволява да се борят с излишния естрадиол в организъма. Този излишек възниква в следствие на употреба ароматизиращи препарати по време на „ хормонална терапия”. След завършването й, като правило, производството на ендогенния тестостерон съществено се понижава, организъма „компенсира” това понижение с увеличение на производството на естрадиол, което по принципа на „затворения кръг”  пречи още повече на организма да възобнови производството собствения тестостерон. Увеличение на производството на естрадиол се наблюдава и вследствие на възрастово понижение на нивото на ендогенния тестостерон, така че антиестрогенните препарати изцяло ще паснат на мъже, чиято възрастова граница премина 50-те. Но за това ще говорим друг път. Ще отбележим, че увеличението на нивото на естрогените в кръвта  не е задължително следствие от употреба на ароматизиращи се препарати.

Трифенилетилените -  групата към която вече казах ме, че се отнасят Кломид и Тамоксифен, притежават слабо изразени естрогенни свойства. Но не е това важното, важното е, че и двата препарата са способни да се присъединят към рецепторите на естрадиола, по този начин да ги „блокират”. Естрадиола не може да се присъедини към вече заетите рецептори, следователно, не може да окаже въздействие върху организъма. Вече изяснихме, че Тамоксифен  е по-силен от днешния си опонент в „окупацията” на естрогенните рецептори.
Интересно е, че Тамоксифен и Кломид само блокират естрогенните рецептори, но върху самите естрогенни нямат никакво влияние. По време на „хормоналната терапия” това няма голямо значение, но по време на възстановителния период... Тук е важно да не се даде на естрадиола да прояви активността си, желателно колкото може по-бързо да се понижи концентрацията на женския хормон в кръвта. А с тази задача могат да се справят само такива препарати, като Провирон (местеролон ) или Аримидекс (анастрозол). Така че използване на един от тези препарати по време на възстановителен период  is a must, като казват англоговорящите. Според мен, по-предпочитан е Провирон – освен антиестрогенните има и много други интересни свойства.
 
 Тамоксифен срещу Kломид
 
Тамоксифен и нивото на ендогенния тестостерон

А сега ще се върнем към въпроса за влияние на днешните ни герои върху възстановяването на ендогенния тестостерон. Още в далечните 70-те години на миналия век беше проведено едно изследване, за което по-късно всички се опитаха да забравят. Касаеше сравнението на влияние на Кломид и Тамоксифен върху нивото на тестостерон у хора с нормален хормонален фон и у страдащи от олигоспермия. Нас ще ни интересуват само резултатите, касаещи  нормалните”хора.

Оказа се, че употреба на 20 мг на Тамоксифен на ден в течение само на десет дни, довежда до увеличение на нивото на ендогенния тестостерон на 40%. Същия резултат се постига с употреба на 150 мг Кломид за същото време. Това не е странно – както помним Тамоксифен е по- силен от Кломид.

Сега за лутенизиращия хормон (ЛХ). Нивото му на производство от хипофиза зависи от това, колко последния е чувствителен към хормона, освобождаващ гонадотропина. По-голяма чувствителност – повече ЛХ, по-малка – по-малко. Ето какво е интересно: наистина Кломид увеличава нивото на ЛХ, но САМО в указания десетдневен период. В същото време препарата, макар и незначително, все пак ПОНИЖАВА чувствителността на хипофиза към гонадотропина, което  в случай на по-продължителна употреба на Кломид води до снижаване на нивото на ЛХ. Тамоксифен - напротив увеличава чувствителността на хипофиза към гонадотропина, и продължителната му  употребата му  (6 седмици) води до увеличение на нивото на ЛХ на 72%, а нивото на тестостерон на 83% в сравнение с базовия. Така че и тук преимуществото на Тамоксифен е явно – продължителната употреба на Кломид изглежда не оправдан.


Още три предимства на Тамоксифен и един недостатък

Тамоксифен има и още три предимства, което прави използването му препоръчително в сравнение с Кломид.
Първо - този препарат увеличава нивото на „добрия” холестерин, няма да е излишно  да напомним, че повишаването на нивото„добрия” холестерин над нивото на „лошия” понижава, и то съществено, риска от сърдечно-съдови заболявания, толкова характерни за спортисти на състезателно ниво.

Второ -  Тамоксифен, бъдейки по природа много мек естроген, много явно проявява естрогенната активност в черния дроб. Това влияние върху черния дроб като цяло се оказва позитивно (с изключение на един случай, за който ще стане дума по-късно).

Трето -  Тамоксифен е по-безопасен от Кломид. Доказано, че продължителна употреба на Кломид, може да окаже необратимо влияние върху зрението. Не в добрия смисъл, разбира се. Но този ефект се проявява само при продължителна употреба на Кломид, и далеч не у всеки, но...

 А сега за недостатъка. Впрочем, сигурно се сетихте за какво става дума. Тамоксифен, макар и не много, възпрепятства производството на инсулиноподбния фактор на растежа (ИФР-1), този недостатък произлиза от разгледаното второ предимство. Кломид, не е толкова активен в черния дроб проявяващ се в качеството на естроген, има същия недостатък, но далеч в по-малка степен.

И все пак, от моя гледна точка, Тамоксифен е по-интересния препарат, и не заслужава да бъде изхвърлен на „сметището на историята”.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11906790733337 Seconds