Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Silver Pro 5 кг
Explode Silver Pro 5 кг
278.00 BGL
Купи

Reproduct Factors +
Reproduct Factors +
38.00 BGL
Купи

Тениска Explode (с бродерия)
Тениска Explode (с бродерия)
20.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Reproduct Factors +
Reproduct Factors +
38.00 BGL
Купи
Шейкър Explode 600мл
Шейкър Explode 600мл
7.00 BGL
Купи
Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи
Употреба на стероиди при атлетите
Крис Стрийт споделя своите заключения, някои от които влизат в противоречие с широко разпространените схващания.
Скептичен спрямо преувеличенията съпътстващи стероидите, изследователят Крис Стрийт е автор на едно подробно проучване за истината относно стероидите. Защитил докторат в университета в Хюстън, изследовател и сам спортист в миналото, Крис публикува в Canadian journal of applied physiology своята статията.


Интервю с Крис Стрийт

Въпрос:  Кога  възникна  интересът ви към стероидите?
Крис: Това стана, когато бях в Югозападния медицински център в САЩ. Имах щастието да правя изследвания под ръкаводството на големи учени, които ме окуражиха, при моите проучвания върху стероидите и мускулния растеж. Тук срещнах д-р Хосе Антонио. От тогава станахме добри приятели и работихме съвместно върху няколко проекта.
Въпрос: Защо се интересувате от стероидите и културизма?
Крис: Въпреки, че не препоръчвам употребата на стероидите - те са контролирани субстанции и тяхната употреба е в нарушение на законите - този клас медикаменти винаги е интересувал, както учените, така и спортистите. Има медикаменти, които без съмнение карат мускулите да растат.
Въпрос: В една ваша публикация вие твърдите, че няма конкретни научни данни за дълготрайно увреждане на здравето от приемане на стероиди. Как стигнахте до това заключение?
Крис: Аз и моите съавтори проучихме всички публикации отнасящи се до употребата на стероиди в спорта от 1966 година насам. Установихме, че страничните ефекти при самостоятелно прилагане на андрогените водещи до увреждане или смърт при атлетите са изключително редки. И това е въпреки факта, че атлетите, особено тези от силовите  спортове,  употребяват   тези медикаменти от 1950. Интересно е също да се отбележи, че повече от един милион души в САЩ са настоящи или бивши консуматори на стероиди и няма данни, които да говорят, че тези хора боледуват по-често от хепатит или сърдечно-съдови заболявания, отколкото останалото население.
Въпрос: Какви видове анаболни стероиди проучихте и в каква дозировка?
Крис: Търсехме стероиди, които се намират в продажба. Дозите варираха от 200мг до 1000мг седмично.
Въпрос: В една статия твърдите, че 17-алфа алкилираните стероиди са по-вредни за организма. Защо?
Крис: 17-алфа алкипираните андрогени като oxymetholone и methandrostenolone u stanozolol имат променена химическа конфивурация, която им позволява да бъдат приемани през устата. Тази промяна повишава тяхната ефективност, но ги прави също така по-токсични за черния дроб. Инжекционните препарати, като тестастероновите естери и нандролоните са по-безопасни по отношение на черния дроб и убреждането на липопротеиновия профил. Мисля, че оралните стероиди трябва да бъдат избягвани или употребявани само за кратко време.
Въпрос: Кои стероиди са по-безопасни и по-ефективни?
Крис: Базирайки се на медицинската литература най-безопасни изглежда са тестостерон енантат (testosterone enanthate) и нандролон деканоат (nаndrolone decanoate). И двата препарата са високо ефективни за изараждане на мускули. Но трябва да помните, че токсичността зависи от дозата. Така, че ако употребявате високи дози, независимо от андронена, вие може да превишите тоба, което се определя като безопасна граница. Разбира се, най-безопасно е да се приемат стероиди в ниски до умерени дози, последвани от чист период, когато не се взема от препарата.
Въпрос: Какви дози имате предвид?
Крис: Ниските дози са 200-300мг седмично, средните около 300-600мг и високите в 800мг и повече. За тези, които се решили да вземат стероиди провеждането на цикли е един от начините да се избегнат оплакванията. За някои атлети, като аматьори от висока класа и професионалисти, високите дози и дълготрайната употреба създават проблеми, които се нуждаят от допълнително проучване и съвети.
Въпрос: Важно ли е един атлет употребяващ андрогени да се съветва с лекар?
Крис: Според мен това е абсолютно необходимо. За да избеенете сериозни странични ефекти трябва да бъдете наблюдаван от лекар добре запознат с употребата на стероиди от атлети. За съжаление малко лекари имат познания в тази област. Проблем има и в законовите пречки. Тези медикаменти са забранени за употреба и лекарят е заплашен да бъде лишен от правоспособност, ако работи с атлети, които употребяват стероиди. Въпреки това, можете да се опитате да обсъдите някои проблеми с вашия лекар.
Въпрос: Разпространено е схващането, че стероидите нарушават структурата на сухожилията и повишават риска от травма. Какво е вашето заключение?
Крис: Според мен, няколко описани случаи не могат да се считат за правило. Милиони употребяват стероиди, но случаите на мускулно-сухожилни руптури са редки. Хората, които не употребябат стероиди също имат такива проблеми. За да се каже, че стероидите повишават този риск са необходими допълнителни проучвания.

Употреба на стероиди при атлетите - част II
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.294508934021 Seconds