Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Oтслабване - медикаменти
 

Почти във всеки сайт,  свързан с бодибилдинг и фитнес, можете да намерите някаква информация, засягаща  медикаментите за покачване на мускулна маса или както са известни на повечето хора, анаболни стероиди. Но почти никъде не можете да намерите информация за медикаменти за отслабване. Да, за суплементите за отслабване има много писано. Но в тази статия ще стане въпрос за лекарствени средства, намиращи приложение  в спортната практика с цел понижаване на телесното тегло.

Нерядко нарушенията в обмяната на веществата са насочени към рязко преобладаване на асимилационните процеси над разграждащите. В резултат на това нарушение се развива генерализирано затлъстяване на организма. В основата на по-голямата част от случаите на затлъстяване лежи хормонална дисрегулация, поради което основното средство за борба с тези форми на затлъстяване е провеждането на съответното хормонално лечение. В немалък брой от случаите, и то особено в страните с висок стандарт на живот, затлъстяването се явява в резултат на прехранване. Това налага да разполагаме с ефикасни средства за борба срещу повишеното консумиране на храна. Прекаленото затлъстяване е не по-малко вредно за организма от силното отслабване. Затлъстелият организъм обременява и „износва" многократно по-силно и по-бързо сърдечно-съдовата си и дихателна система, предразположен е към развитието на по-тежка атеросклероза поради повишеното ниво на холестерол в серума. Статистическите данни достоверно показват, че продължителността на живота на затлъстелите хора е по-малка от тези на хората с нормално тегло и дори от на тези, с тегло под нормата. Всичко това налага търсенето на средства за борба с нарушенията в тази насока.


Най-мощните средства, с които разполагаме сега за усилване на катаболните процеси, са хормоните на щитовидната жлеза -  трийодтиронин и тироксин (Т3 и Т4). Със значително катаболно въздействие се характеризират и гликокортикоидите от кората на надбъбречната жлеза. Под тяхно въздействие обмяната на веществата се повишава, катаболните процеси рязко нарастват, настъпва намаляване на теглото на организма. Под въздействието на кортизон и неговите деривати разграждането на белтъчната молекула се усилва, повишава се излъчването на азот с урината, азотният баланс на организма се негативизира. Често явление при лечение с кортизон е появата на отчетливо изразена остеопороза, израз както на катаболното въздействие на гликокортикоидите, така и на въздействието им върху електролитната обмяна. Необходимо е да се отбележи, че това катаболизиращо въздействие на естествените гликокортикоиди е потиснато в значителна степен при синтетичните им деривати.
Друго отдавна използвано средство за засилване на катаболните процеси, и то предимно в областта на патологични огнища, е йодът. Твърде отдавна е известно, че хора, приемащи продължително време йод, слабеят, измършавяват.

Позната е и възможността за рязко засилване на катаболитните процеси на организма с прекомерно и продължително пиене на вода. Това усилващо дизасимилационните процеси действие на прекомерното консумиране на вода се дължи на усиленото разграждане на белтъчините на организма и свързаното с това негативизиране на азотния баланс.

В борбата срещу прекомерното затлъстяване от хранителен произход съвременният терапевт разполага с активни средства. Механизмът, по който те осъществяват своя терапевтичен ефект, се различава съществено  от  този на   средствата, засилващи разграждащите   процеси.

На преден план в действието на тези съединения, близки по структура както до стимулаторите на висшите отдели на централната нервна система - фенилалкиламините, така и до симпатикомиметиците от групата на ефедрина, излиза тяхното потискащо апетита действие. Комбинирането на повишената подвижност и работоспособност на лекуваните с тези средства хора с потискането на апетита и не поемане на съответното количество хранителни продукти в резултат на спазването на определена диета, довежда до преобладаване на катаболните процеси над изграждащите и до значително намаляване на теглото на затлъстелия. Особено важно условие при лечението с тези средства е спазването на строга диета, което ще ограничи до възможно поносимия минимум поемането на храна от болния. Следователно преобладаването на разграждащите процеси при изпол¬зването на тези средства е вторично явление. Това обстоятелство не ни дава основания да причисляваме тези средства към групата, действащи директно върху обмяната на белтъчините и засилващи дизасимилационните процеси средства, поради което ще се ограничим само да дадем кратка характеристика на главния и най-популярен представител на тази група съединения.

Касае се за съединението 2-фенил-З метил-тетрахидро-1,4 окзазин, известно като препарат под наименованието Прелудин (Preludin), морфолиново производно на  адреналина.

Главният фармакологичен ефект на това съединение се изразява в значително потискане на апетита. Необходимо е освен това да се отбележи, че препаратът не упражнява потискащо действие върху организма на здравия и с нормално тегло човек. Потискащото му въздействие   върху апетита се проявява отчетливо  само при  нарушаване на обмяната   на    веществата    от   централно естество в насока на преобладаване на изграждащите процеси. Други  съединения  с  подобна  активност са препаратите:  Анапентан    (Anapentan), Калифон (Califon),   Евентин - Обезин (Eventin - Obesin), Авикол (Avicol), Марапонт (Mirapont) и др. Те са със сходно с Прелудина действие и химическа структура. Всички те потискат апетита при патологично затлъстяване и съдействуват при спазване на строга диета за възвръщане на нормалното тегло на организма. Трябва да се има предвид обаче, че тези съединения не са безвредни и във връзка с наличното им симпатикомиметично действие и необходимостта от продължителното им приемане могат да предизвикат развитието на странични явления (повишаване на кръвното налягане, превъзбуда на централната нервна система, дори до развитието на явления на задпределно задържане, фазови състояния и пр.) Всичко това налага предпазливото им прилагане ( и то само по лекарско предписание) и абсолютната необходимост от периодичен лекарски контрол.


ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1917769908905 Seconds