Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Аддуктори
Всяка програма, създадена за размер и сила, трябва да се наблюдава постоянно, за да сте сигурни, че различните мускули, които съставят дадена мускулна група, се натоварват пропорционално. Един от триковете да станете по големи и силни е да обръщате постоянно внимание на по-малко забележимите мускулни групи, тъй като в повечето случаи те са решаващи за развитието на по-забележимите.
Основата на всяко силово развитие води началото си от центъра на тялото - таза - простирайки се оттам нагоре към долната част на гърба и надолу към бедрата. За тези, които схващат ролята на краката в изграждането на мощна физика, развитието им е приоритет. Те обръщат голямо внимание на квадрицепсите и на мускулите отзад на бедрата, но аддукторите - мускулите от вътрешната им част - обикновено се пренебрегват, дори и от доста образовани трениращи. Това не е нарочно - според тях те не получават достатъчно при кляканията, лег пресите и дори мъртвата тяга. И въпреки това при мнозина силата на аддукторите изостава забележимо от тази на останалите мускули на краката. Може да са били сравнително по-слаби още при започването на тренировките, а може и да са изостанали заради недостатъчни или неправилно подбрани клякания. Ако например вместо пълни правите частични полуклекове, развитието на аддукторите (и дори на задната част на бедрата) ще изостане от това на квадрицепсите. Въпреки че частичните клякания работят върху квадрицепсите много добре, те не удрят така удачно другите две мускулни групи. Така квадрицепсите се развиват, а свързаните с тях мускулни групи изостават - и започват проблемите. За да ги разберете обаче добре трябва да сте запознати с анатомията на аддукторите.Аддукторите са 4 отделни подгрупи: adductor brevis, adductor longus, adductor magnus(отзад на бедрото) и gracilis. Те тръгват от високо горе в слабините, спускат се и се залавят за различни части на бедрената кост, простирайки се отгоре до долу на дългата бедрена кост, докато мускулът adductor magnus накрая не се залови за коляното. Главната им функция е да теглят горната част на крака навътре, но имат съществена роля и като стабилизатори на таза и коленете. Слабостта им не води задължително до травма, особено ако не клякате с големи тежести или не изпълнявате дърпащи упражнения, но ограничава развитието на краката, тъй като дадена мускулна група се развива толкова бързо, колкото по-слабата й част позволи.
Мнозина с болки в коленете обвиняват за това кляканията. Но ако са изпълнени правилно, те не дразнят коленните стави - обратно, правят ги по-силни. Точно частичните клякания дразнят коленете, тъй като от тях до голяма степен зависи спирането по време на спускането, както и вдигането на тежестта. При пълните клякания натоварването от спирането на спускането се прехвърля към помощните тазови мускули, които се справят по-добре с него. Нещо повече - пълното клякане активира много повече мускули, вкл. тези на таза, задната част на бедрата и аддукторите, отколкото частичното. Значи проблемът не е в упражненията, а в начина, по който се изпълняват.
Как да определим дали аддукторите са слаби? Ако правите само половин или четвърт клякания, хващам се на бас, че изостават от квадрицепсите и задната част на бедрата. За да си изясните това и на теория, в следващата тренировка клякайте свръх ниско - до под паралела - и пълни (не частични) клякания. Ако след това усетите в аддукторите необичайна мускулна треска, значи при обикновената ви програма за крака те не се натоварват достатъчно. Най-добре ще забележите слабостта на аддукторите, като наблюдавате (или някой отстрани) коленете си при тежко клякане: ако се завъртят навътре, аддукторите ви са слаби. Същото става и при тежки дърпащи движения като мъртва тяга. Ако в хода на серията те все повече се извиват навътре, значи просто не са достатъчно силни, за да задържат правилната си позиция под натоварване.
Е, щом аддукторите са слаби, проблемът трябва да се реши веднага. Иначе той не само ще попречи на развитието ви, но може и да доведе до травми. Дори да са само в коленете е достатъчно, но това е детска игра в сравнение с травмите в таза. Последните се лекуват крайно трудно и имат гадния навик да се появяват отново, ако не обръщате особено внимание на тренировката си.

Аддуктори част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20514893531799 Seconds