Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи

Creatine Ethyl Ester Malate
Creatine Ethyl Ester Malate
25.00 BGL
Купи

Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

NOS
NOS
35.00 BGL
Купи
Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи
BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи
Аеробна тренировка-да, но как?
 

Всеки един, който е посещавал фитнес зала и е работил на кардио уредите, си е задавал въпросите: Правилно ли го правя?, Дали тази скорост е подходяща?, А сега свалям  ли мазнини?
Отговорът е следният: ако правилно сте избрали скоростта и сте заложили подходящо време за изпълнение на избрания от вас уред, то сваляте мазнини. Но този отговор поражда нови въпроси: Каква е правилната скорост и какво е правилното време?

ОТГОВОР:
Указанията на Американския колеж по спортна медицина (ACSM) гласят, че тренировката при  60% до 80% от ЦЗСР (Целева Зона на Сърдечния Ритъм), изчислена чрез формулата на Карвонен, в продължение на 20-30 минути без времето за загряване и релакс, позволява на повечето хора да постигнат целите си за здраве, стягане и загуба на тегло.

Остава да изясним само как се определят ЦЗРС чрез метода на Карвонен.
Методът Карвонен, който е по-точна и индивидуална формула за изчисляване на Максимален Сърдечен Ритъм (МСР), е развит от финландски лекар през 1957 година. Тази формула използва Сърдечен Ритъм при Покой (СРП) и МСР, за да се получи по-точен резултат за ЦЗСР.
ПЪРВА СТЪПКА -  Определяме Максимален Сърдечен Ритъм


Максималният Сърдечен Ритъм представлява най-големия брой удари, които сърцето ви може да издържи за една минута. Най-популярната формула за определяне на МСР е 220 минус възрастта (за мъжете) или 226 минус възрастта (за жените). Тази формула предполага, че МСР намалява с възрастта, което не винаги е вярно, така че трябва да предвидим възможност за грешка от плюс - минус 12-24 удара в минута. Това означава, че в действителност един 30-годишен мъж може да има МСР между 166 и 214, следователно използването на тази формула за определяне на МСР не е съвсем точно.

ВТОРА СТЪПКА – Определяме Сърдечен Ритъм при Покой
СРП
показва пулса ви по време на покой (когато не се занимавате с физическа дейност) или по време на сън. Тази цифра е ясен показател за нивото на физически или умствен стрес, на който тялото ви е подложено. Колкото повече влизате във форма, толкова повече тази стойност намалява. Изчислете своя СРП, като измерите пулса си сутрин, докато лежите в леглото .След като вече знаете своя  СРП, можете да използвате Метода на Карвонен, за да изчислите личната си  ЦЗСР.

Например: Нека приемем, че същият 30-годишен мъж желае да намери своята ЦЗСР при аеробния си максимум или 80% от своя МСР.

(МСР – СРП) x 80% + СРП = ЦЗСР
(190-60) x 80% + 60 = 164

 

 

 

 

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.27189302444458 Seconds