Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Аеробна тренировка-да, но как?
 

Всеки един, който е посещавал фитнес зала и е работил на кардио уредите, си е задавал въпросите: Правилно ли го правя?, Дали тази скорост е подходяща?, А сега свалям  ли мазнини?
Отговорът е следният: ако правилно сте избрали скоростта и сте заложили подходящо време за изпълнение на избрания от вас уред, то сваляте мазнини. Но този отговор поражда нови въпроси: Каква е правилната скорост и какво е правилното време?

ОТГОВОР:
Указанията на Американския колеж по спортна медицина (ACSM) гласят, че тренировката при  60% до 80% от ЦЗСР (Целева Зона на Сърдечния Ритъм), изчислена чрез формулата на Карвонен, в продължение на 20-30 минути без времето за загряване и релакс, позволява на повечето хора да постигнат целите си за здраве, стягане и загуба на тегло.

Остава да изясним само как се определят ЦЗРС чрез метода на Карвонен.
Методът Карвонен, който е по-точна и индивидуална формула за изчисляване на Максимален Сърдечен Ритъм (МСР), е развит от финландски лекар през 1957 година. Тази формула използва Сърдечен Ритъм при Покой (СРП) и МСР, за да се получи по-точен резултат за ЦЗСР.
ПЪРВА СТЪПКА -  Определяме Максимален Сърдечен Ритъм


Максималният Сърдечен Ритъм представлява най-големия брой удари, които сърцето ви може да издържи за една минута. Най-популярната формула за определяне на МСР е 220 минус възрастта (за мъжете) или 226 минус възрастта (за жените). Тази формула предполага, че МСР намалява с възрастта, което не винаги е вярно, така че трябва да предвидим възможност за грешка от плюс - минус 12-24 удара в минута. Това означава, че в действителност един 30-годишен мъж може да има МСР между 166 и 214, следователно използването на тази формула за определяне на МСР не е съвсем точно.

ВТОРА СТЪПКА – Определяме Сърдечен Ритъм при Покой
СРП
показва пулса ви по време на покой (когато не се занимавате с физическа дейност) или по време на сън. Тази цифра е ясен показател за нивото на физически или умствен стрес, на който тялото ви е подложено. Колкото повече влизате във форма, толкова повече тази стойност намалява. Изчислете своя СРП, като измерите пулса си сутрин, докато лежите в леглото .След като вече знаете своя  СРП, можете да използвате Метода на Карвонен, за да изчислите личната си  ЦЗСР.

Например: Нека приемем, че същият 30-годишен мъж желае да намери своята ЦЗСР при аеробния си максимум или 80% от своя МСР.

(МСР – СРП) x 80% + СРП = ЦЗСР
(190-60) x 80% + 60 = 164

 

 

 

 

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12671113014221 Seconds