Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Аеробна тренировка

Какво въобще означава терминът "аеробен"?

Когато бягате, вие по неволя започвате да дишате по-често. В белите дробове започва да постъпва повече въздух, за сметка на което кръвта се насища с по-голямо количество кислород. Кислородът е окислител, или по-просто казано, "изгарящ" мазнините. Мазнините "изгарят" и ви обезпечават с енергия, необходима за бягането.

За да накарате мускулите да растат, трябва да им давате стресово натоварване.

 

Същото правило се отнася и към аеробиката. И тук периодически трябва да тренирате над пределите си, т.е да пробягвате спринтьорска дистанция. Макар и формално това да не се приема за аеробика, сърдечно-съдовата система реално ще повиши своя потенциал. Такава аеробно-анаеробна тренировка се нарича интервална. Тя се счита за най-добрия вид бегово натоварване, доколкото активно тренира сърцето и същевременно намалява излишните телесни мазнини.

Трябва да продължавате и след като сте се задъхали.

Това означава, че сърцето и белите дробове вече не са в състояние да удовлетворят нарастващата потребност от кислород. На организма му е необходим и друг източник на енергия освен мазнините. На ред идва глюкозата, складирана в черния дроб. Тези запаси, обаче, също не са толкова големи и няма да ви стигнат да бягате дълго. Освен това, колкото по-бързо бягате, толкова по-скоро ще останете без сили. Спомнете си, че най-кратката дистанция е спринтьорската. "Превключването" от мазнините на глюкоза означава и преход от аеробен режим на тренировка в анаеробен.

Времето, отделено за аеробни занимания, е дългосрочна инвестиция във вашето здраве.

Например, ако започнете регулярно да бягате на 20 години, то към 40-те ще съкратите риска от сърдечно-съдови заболявания с 85%. Насочете се поне към 30 минути "аеробика" 3-4 пъти в седмицата.

Въпреки разпространеното мнение, не е необходимо да тренирате сърцето "до изпотяване".

Ако бягате в умерено, не бързо темпо, но периодически увеличавате беговата дистанция, сърдечния мускул ще укрепне.

Бодибилдинга е тренировка в анаеробен режим.

Ето защо на културистите им е необходима аеробна тренировка точно колкото и на всички останали. Въпроса е в това да не "стопите" с аеробика изградената с толкова труд мускулна маса. И тук на преден план излиза храненето. Приемането на достатъчно количество въглехидрати и протеини реално помага да запазите мускулите.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14427208900452 Seconds