Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Акцентирайте върху негативното!
Една съвременна техника, която дава положителни резултати - от Дъглас Крист

За да изградят мускулна маса повечето културисти тренират чрез вдигане на тежести. Съвременни тренировъчни системи обръщат внимание на другата част от движението, свързана с отпускане на тежестта надолу и удължаване на мускулите.Това е отрицателната (негативна) час от мускулната дейност. Съвременни проучвания показват че тази част от движението (негативната) има по-голямо влияние върху мускулния растеж и сила, отколкото вдигането на тежестта. Сериозни културисти обръщат внимание върху предимствата на този начин на тренировка, наречен ексцентрична тренировка.

ТИПОВЕ МУСКУЛНА ДЕЙНОСТ

Доскоро се считаше, че понятието мускулно съкращение е единствената мускулна дейност. Сега се уточнява че мускулното съкращение е само един от типовете на мускулна дейност.
Различаваме три типа мускулна дейност:
1. Изометрична мускулна дейност - мускулните влакна са напрегнати и извършват физиологична работа, но те се скъсяват и в действителност движение няма. Ако се опитваме да вдигнем тежест с 50 кг по-голяма от тази, която можем ние да развиваме изометрична мускулна дейност. Във всеки момент в човешкото тяло има мускулни групи, които се намират в състояние на изометрична дейност стабилизирайки определени телесни части при извършване на други движения.
2.Концентрична, положителна (позитивна) мускулна дейност.
Мускулните влакна се скъсяват, мускула се съкращава, намалява дължината си и увеличава обема си. Тежестта се вдига. Сгъването с щанга е добър пример за това
3. Екцентрична, отрицателна (негативна) мускулна дейност.
Мускулните влакна се разтягат и мускула се удължава при движението на тежестта надолу. Мускулите са под напрежение за да предпазят тежестта от свободно падане. Установено беше, че при този тип мускулна дейност напрежението в мускула превъзхожда напрежението при другите два вида мускулна дейност. Нови изследвания в тази насока са установили че екцентричната контракция активира повече мускулни влакна отколкото концентричната при едно и също съпротивление, колкото и неправдоподобно на пръв поглед да изглежда това. Затова може да се каже че негативната мускулна работа е по-ефикасна от позитивната, при която участват по-малко мускулни влакна.
Изследвания върху флексорите на лакетната става (бицепс и брахиалис) са установили, че мускулната сила при екцентрична лакетна флексия е 14 % по-голяма, отколкото при изометрична контракция и 40 % по-голяма от максималната концентрична контракция. Освен че са активирани, повече мускулни влакна очевидно е, че силата на едно мускулно влакно при екцентричната контракция е забележимо по-голяма. Това обяснява защо можем да свалим тежест под контрол (негативна работа) която е 35-40 % по-голяма от тази, която бихме могли да вдигнем (позитивна работа). Консумацията на кислород е няколко пъти по-малка при негативната мускулна работа. При лег преса е установено, че консумацията на кислород е по-малко от 1/5 при свалянето на тежестта в сравнение с тази при вдигането.


 ТИПОВЕ МУСКУЛНИ ВЛАКНА
Разликата между концентричната и екцентрична мускулни дейности може да бъде обяснена с различните мускулни влакна. Различаваме два главни типа мускулни влакна -червени или бавно действащи и бели или бързо действащи. Някои отделят и трети тип, заемащ междинно положение. Бавно действащите мускулни влакна се нуждаят от килород. Те са сравнително слаби, но могат да се съкращават едно след друго за продължителен период от време. Бързодейства-щите са годни за високо натоварване при анаеробни условия. Те генерират голяма сила, но се уморяват бързо.
Понеже негативната мускулна работа произвежда високо напрежение и сила без да повишава кислородната консумация, явно е присъща на бързо действащите мускулни влакна, които са много здрави и е се нуждаят от кислород. Именно тези мускулни влакна имат голям потенциал за растеж при натоварване. Поради това екценричната мускулна работа е в състояние да предизвиква мускулен растеж без да повишава нуждата от кислород. Това прави екцентрично насочената тренировка за предпочитане при хора с ограничено време и енергия и с ограничени възстановителни възможности. Също така допринася за забавяне дегенерацията на бързодействащите влакна, свързана с възрастта.
ЕДНО НЕОБХОДИМО СРАВНЕНИЕ
Както вече беше отбелязано екцентричната тренировка е по-ефективна като директно стимулираща мускулното развитие. Въпреки това конценричната мускулна тренировка не може да бъде игнонирана и е изключително важна. Високата кислородна консумация стимулира обменните процеси в организма и освобождава важни метаболини хормони като напр. хормона на растежа, тестостерон, инсулиноподобния фактор на растежа и др., които регулират цялостната композиция на организма. Хормоните играят изключителна роля в начина, по който организма реагира на физическото натоварване, нарастването на мускулната маса и намаляване на телесните мазнини.И така при екцентричната тренировка е налице директна мускулна стимулация, докато при концентричната е налице индиректна стимулация чрез високото ниво на анаболни хормони.
Изходът: негативна + позитивна = позитивна
В заключение можем да кажем че както позитивната така и негативната тренировки са съществени за успеха. Всеки тип мускулна дейност има своите предимства и недостатъци. Практически важно е когато тренираме, винаги да помним и обръщаме внимание на двете фази на всяко движение - нагоре и надолу. Почти винаги вниманието на трениращите е насочено единствено към концентричната (положителна) фаза, напълно игнорирайки екцентричната (негативна) фаза.
Свалянето на тежестите се прави обикновено твърде бързо. За да се постигне най-добрата директна и индиректна стимулация на мускулния растеж концентрирайте се при движението надолу толкова колкото и при вдигането.
За да постигнете това сваляйте тежестта за по-дълго време, отколкото я вдигате. Така ще можете да активирате повече мускулни влакна и същевременно да стимулирате ме-таболните процеси в организма.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13941693305969 Seconds