Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Алфа-хидроксикиселини
Обновената кожа е млада и красива или как пилингът изглажда бръчките?
Наред с ежедневната грижа за поддържане на кожата от време на време трябва да я дарявате и с допълнителни грижи, които да подпомогнат регенерационните й способности. Пилингът е истинско благоденствие за кожата и ефектът от него веднага може да се забележи. Понякога е целесъобразно и прилагането на киселинно или хормонално третиране.
Средствата за пилинг съществуват в различна форма и консистенция. Действието им обаче почива на един и същ принцип – те съдържат по-груби частици, които почистват кожата от остарелите клетки и й придават по-младежки и по-свеж вид.
Прилагането на антиоксиданти и препарати за ежедневна грижа за кожата не са единствените начини за борба с бръчките. Друго ефикасно средство е пилингът.
При пилинга с помощта на природни или химически вещества се отстранява най-горният слой на кожата. Това води до незабавна мобилизация на нейните възстановителни сили и бързо заздравяване на малките ранички. За кратко време се произвеждат безброй нови клетки и “обелените” слоеве на кожата се възстановяват. Лежащата под тях съединителна тъкан се укрепва и поради това става и по-опъната. В зависимост от веществото, с което се осъществява пилингът, както и от кожния проблем, “обелването” се извършва на различна дълбочина. За да не възникнат трайни увреждания обаче, дълбокият пилинг трябва да се извършва само от специалисти.
Алфа-хидроксикиселини
Плодовите киселини (международно означение АНА, от Alpha Hydroxy Acids, алфа-хидроксикиселини) са ефикасно средство за изглаждане и опъване на кожата. Това са природни плодови и млечни киселини, които се добиват например от ябълки, цитрусови плодове, папая, грозде, кисело мляко или тръстикова захар. С помощта на плодовите киселини се отстраняват мъртвите клетки на горния рогов слой (пилингов ефект) и по този начин се открива лежащата под тях здрава и свежа кожна тъкан. По-честото прилагане на пилинг води до по-бързо обновяване на най-горния кожен слой и лекото му задебеляване (с около 25%). По този начин той изглежда по-свеж, по-гладък и по-млад.

АНА действат благоприятно освен това и на колагена на съединителната тъкан и по този начин подобряват запазването на влага в кожата. Тя става по-еластична, по-нежните бръчици се изглаждат. С помощта на пилинга значително се изчистват и вроговявания, белези от акне, дефекти на кожата и пигментни петна, а в зависимост от тяхната тежест и прилаганите плодови киселини могат и дори напълно да изчезнат. Препаратите за домашна употреба съдържат ана в ниски концентрации (до 40%). По този начин се избягват нежеланите странични ефекти, които се наблюдават известно време след третиране с високите концентрации АНА, като например зачервяване, парене и излющване на кожата. Те водят и до изключителна чувствителност към слънчевите лъчи, до склонност към пигментни изменения и затова кожата трябва да се предпазва със специални фотопротектори (съдържащи титанов диоксид или цинков оксид). Поради това дразнещо действие прилагането на АНА във високи концентрации трябва да се извършва само от опитни козметички, а над 70% само от дерматолози. За да се постигне траен ефект, е необходимо прилагането на няколко процедури в рамките на няколко седмици.
Освен алфа-хидроксикиселините съществуват и бета-хидроксикиселини. Те са сродни със салициловата киселина, която е най-важната съставна част на аспирина. Първоначално те са били използвани за регенерация на нечиста кожа, но после науката откри тяхното значение за общото подмладяване на кожата, тъй като те неутрализират повечето от най-вредните радикали – например хидроксилния радикал (ОН?).
Хидроксикиселините често се използват в комбинация с други антиоксиданти (например Q10, алфа-липонова киселина), тъй като те усилват ефекта на тези вещества.
Витамин-А-киселина
Когато витамин-А-киселината за пръв път се появи през 1988 г. на пазара в САЩ, тя предизвика буря от възторг. Защото беше първото вещество, способно да проникне в дълбочина до дермата и то точно до мястото, където започват съществените промени, водещи до обновяване на кожата. Така беше преодоляно едно голямо препятствие в борбата със стареенето на кожата.
Витамин-А-киселината не бива да се бърка с активното вещество витамин А, което се съдържа в много кремове против бръчки. Обновяващата кожата киселина принадлежи към най-ефикасните средства за борба срещу бръчките, с помощта на които може да се избегне употребата на скалпел.

Д-р Николай Подолешев –дерматолог, ВМА – София
Алфа-хидроксикиселини II част
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.25476384162903 Seconds