Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Анализ на гръбначния стълб
Въведение
Следният научен анализ на анатомията и функционирането на гръбначния стълб е направен от С. Олуей. Основната функция на гръбнака е да предпазва гръбначния мозък и да пренася тежестта от главата и трупа върху таза. Гръбначният стълб при възрастните се състои обикновено от 33 прешлена, от които само 24 са подвижни. Първите 7 са дистални спрямо черепа и се наричат цервикални (шийни) прешлени. След тях следват 12 гръдни прешлени, а следващите са ломбалните прешлени. Петте кръстни прешлена при възрастните са обикновено срастнати. Четирите опашни прешлена са свързани помежду си и образуват опашката (опашната кост). Стабилността на гръбнака се определя от интервертебралните дискове, подкрепящите връзки, сухожилия и мускули и от формата на прешлените.
Поза на тялото и изкривявания
Понякога гръбначния стълб има анормални изкривявания и човек е изложен на по-голяма опасност от наранявания по време на тренировка или при продължителни, изтощителни натоварвания. Могат да се получат следните травми:
Кифоза
Кифозата представлява анормално изкривяване на гръбначния стълб (изгърбване). То включва обикновено гръдните прешлени и се среща най-често при възрастните хора, особено при жените. Засилването на горните гръбни и скапуларните мускули може да помогне в този случай.
Сколиоза (от гръцки - “изкривяване”)
Сколиозата се характеризира със странично S – образно изкривяване в една или друга посока. То се получава в резултат от отслабване на мускулите от едната страна на гръбнака или прекалено засилване на мускулите от другата страна. Спортове , в които действието се извършва с едната ръка (като тласкане на гюле, бейзбол и пр.) водят до подобен проблем. В такива случаи се препоръчва да се насочи вниманието към допълнителна тренировка на ненатоварената страна. Независимо от това обаче, много често сколиозата се дължи на “идиопатични” причини и не може да се установи, как се е получила. И в тези случаи, след подробен анализ на състоянието на гръбначния стълб, може да се получи положителен резултат чрез упражнения под ръководството на добре подготвен професионалист.
Лордоза (от гр. “навеждане назад”)
Лордозата се характеризира с прекомерно издаване, “хлътване” на ломбалните прешлени. Това е обичайно например за жени в напреднала бременност, когато тялото се стреми да възвърне нормално положение спрямо гравитацията. Състоянието на лордоза може да се влоши и поради слаби коремни мускули . Засилване на мускулатурата на корема и намаляване на телесната мастна тъкан може да облекчи това състояние.Интервертебрален диск
Интервертебралният диск е прикрепен към прешлена и се състои от 2 части. Еластичното пихтиесто ядро образува желатовидния център на диска. Той е обграден от анулус фиброс. Когато върху диска се упражни компресивна сила, анулус фиброс предпазва ядрото от сплескване. Така дискът изпълнява роля на буфер между прешлените. Трябва да се отбележи обаче, че дискът лесно може да се счупи при въртенето на прешлена, което често неправилно се интерпретира като “изместване на диска”. То всъщност представлява разкъсване на диска. Това се получава, когато пихтиестото ядро премине през счупения анулус фоброс.
Това разкъсване може да се получи при опит да се вдигне голяма тежест, а тялото е в неправилна стойка приведено напред. Тази стойка прищипва предната част на диска и смачква задната част на пихтиестото ядро. Това действие наподобява изтискване на паста за зъби от тубата. Ако пробитото ядро се докосне до открит гръбначен нерв, човек изпитва рязка и много силна болка. Около 95% от издатините на всички ломбални дискове се намират между 4 и 5 ломбален и първия сакрален прешлен.
Лумбаго (от лат. – “лумбален”)
Лумбагото е състояние на остра болка в поясната област. Ишиасът е болка, получена от притискане на ишиасния нерв разположен в седалището. Той преминава през задната част на бедрото и долната част на крака и когато бъде притиснат, болката се усеща по цялото му протежение! Ишиасът често се причинява от разкъсване на лумбалния интервертебрален диск. Разкъсаният диск притиска някои от нервните влакна на ишиасния нерв. Не винаги ишиасът се причинява от това. Например, ако шофьор стои в неправилна поза зад кормилото по цял ден в края на краищата ще получи притискане на ишиасния нерв. Дори ако седите правилно, но неподвижно в продължение на часове, ишиасният нерв ще се притисне. Трябва да отбележим, че упражнения, при които се притиска ишиасния нерв (например вдигания с изпънати крака) също могат да доведат до болезнено състояние и опасност от травма. Задължително е да се прилага правилна методика при изпълнение на упражненията особено когато работим с големи тежести върху мускулите на долната ломбална област.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.10255408287048 Seconds