Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Анорексия невроза
Анорексия невроза и булимията се определят от психиатрите като разстройства на храненето, респективно на апетита.
Под анорексия невроза или пубертетно психогенно слабеене се разбира онова намаляване на теглото, което е следствие на отказ от хранене и/или хронично повръщане. Анорексията се наблюдава предимно при юноши и млади жени между 15 и 25 годишна възраст. Пълната болестна картина се определя от следните симптоми: силен страх от напълняване, който не се редуцира с намаляване на теглото; нарушение на собствената картина на тялото в смисъл на окарикатурено собствено възприемане; загуба най - малко на 25 % от първоначалното тегло; отказ да се поддържа теглото в ниската норма, съответно за възрастта и височината; липсата на каквито и да било соматични заболявания като евентуална причина за загубата на теглото.
Първоначално болните предизвикват повръщане на поетата храна или вземат големи количества очистителни за да са стройни и да избегнат натрупването на килограми. Страдащите от анорексия не се хранят, защото чувството им за глад по време на гладуването изчезва. Изведнъж може да се появи страх, че телесното тегло вече не е под контрол.
При ранната симтоматика на анорексията се откриват и чести поведенчески промени - отдръпване и изолация от околните. По отношение на храната може да се развие отблъскване и отвръщение.
Булимията се описва като повишен апетит, който подтиква субекта към прекомерно хранене. Болните са подложени на повтарящи се булимични атаки - поглъщат големи количества храна за късо време - обикновено за по - малко от 2 часа. Консумират високо калорична храна, която е лесно смилаема - сладолед, тестени храни, бонбони и др.

Една от най - честите причини за булимията е депресията. Друг отключващ момент за заболяването е свръх тегло или затлъстяване в миналото. Като друга възможна причина се посочват и отрицателни психични състояния: тревожност, гняв, досада. Много от лицата имат проблем с контролиране на реакциите си в други сфери на поведението.
И двете заболявания водят до редица здравословни проблеми. Анорексията при липса на лечение може да доведе дори до смърт на болния.
Лечението е комплексно - в него трябва да бъдат включени психиатър, психолог, диетолог, както и други специалисти при необходимост. Често лечението е трудно и продължително и варира в зависимост от индивидуалните обстоятелства. Лечението е насочено не само към нарушението в хранителното поведение, но и към основната психопатология, която е изключителното фиксиране на вниманието към тегло и форми.

Автор: Дарина Илиева - психолог
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.10059499740601 Seconds