Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Анорексия
Думата „анорексия” идва от старогръцки и означава- безапетитие, липса на апетит.
Първоначално бих искала да подчертая, че причината за появата на заболяването не са диетите. Причината е на психологическа основа, а диетите са само средство за постигане на целта. Болестта се развива по-често в пубертета и се среща предимно и най-вече при младите жени. Причината за заболяването не е напълно изяснена и в повечето случаи е индивидуална, на като цяло се посочват проблеми в семейната среда; личния живот и проблеми с обкръжаващата среда; сексуални проблеми и др. Болните се опитват да преодолеят назрелите проблеми като се лишават от храна. Много от тях се самонаказват по такъв начин като това е особено често срещано при семейните проблеми, когато детето е изправено пред високите родителски изисквания и не се е справило.
То се чувства виновно за това, че не е успяло да задоволи очакванията на родителите си и чрез започване на диета и редуциране на храненето анорексиците искат да станат перфектни. Много от тях смятат, че като отслабнат ще се решат голяма част от проблемите им. Като цяло болестта не се развива изведнъж, а става постепенно, но в много случаи близките ознават или когато вече е станало много късно, или когато болестта е в напреднал стадий.Анорексиците не са лишени от апетит, те изпитват глад, но съзнателно го потискат, докато вече в по-напреднал етап на болестта те наистина не изпитват почти никакъв глад. Повечето хора смятат, че болните от анорексия не ядат изобщо, но това не е така. Те ядат, но тяхната основна цел е с всяко следващо хранене да поемат все по-малко и по-малко храна. Разбира се, започват като премахват всякаква калорична храна от менюто си- тестени храни; сладкарски продукти; газирани храни и др. След това повечето спират консумацията на месо и така малко по малко повечето стигат до там да се хранят предимно с плодове и зеленчуци. Друг видим симптом е проявата на свръх активност. Анорексиците се движат много (става дума за началните етапи на болестта, а не за крайни фази), повечето от тях започват и да тренират, като основната цел е да се изгорят колкото се може повече калории. Първоначално, когато започнат да отслабват и техните близки и приятели започнат да ги поздравяват за това колко добре изглеждат те започват да се чувстват по-добре и разбират, че по такъв начин постигат одобрението на околните и съответно продължават още по-упорито. Смятам да изредя някои от симптомите, срещани при анорексиците. Външни соматични симптоми: видимо намаляване на телесното тегло; аменорея при момичетата (продължителна); свръхактивност; анемия; нисък пулс; проблеми с кръвообръщението; липса на витамини; главоболие; чупливи нокти; суха кожа; растеж на тънки и дълги косми по тялото; чупливи зъби и изоставане в развитието.

Добавки-промоция


Психологически симптоми: много от анорексиците развиват силно чувство за перфекционизъм като в следствие на това много от тях получават много добри оценки и напредък в училище или в работата, но се среща и обратното; затвореност и нежелание за контакти и общуване; натрапчив страх от напълняване; нереалистична оценка за себе си и за тялото си; депресия и честа смяна на настроенията; липса на сексуален живот; по-рядко се среща злоупотреба с наркотици и алкохол.
В нередки случаи болестта се развива като „отговор” на болния срещу външната среда и появили се проблеми. Тъй като, с течение на времето болните се концентрират изцяло върху диетата и храненето като по този начин избягнат външните притеснения и проблеми. Анорексиците добре прикриват болестното си състояние и затова често пъти близките им забелязват болестта твърде късно: носят предимно по-широки дрехи и като цяло ходят по-облечени, но това е и заради хипотермията на тях им е студено дори и през лятото и също и заради пониженият метаболизъм; също така те избягват да се хранят навън или пред хора, дори и пред семейството; някои от тях започват да приемат храната като нещо лошо, като враг и с течение на времето достигат до идеята, че не им е нужна храна, за да живеят.
Анорексия невроза е тежко заболяване в нередки случаи с летален изход. Веднага щом близките разберат за наличието на болестта трябва да потърсят помощ- на първо време от психолог и диетолог. Трябва да се има в предвид, че лечението ще бъде трудно и дълго и недборе посрещнато от болния. В много напреднал етап се стига до доста голям хормонален дисбаланс, преждевременна менопауза при момичетата. Като най-крайни етапи се счита също и отказа на организма от храна и тогава се налага захранване с глюкоза на системи и въпреки това има случаи, в които тялото отказва да приеме храна и се стига до смърт или ако болния не желае да се лекува. При тези, които са се спасили от коварната болест може да се развие стерилитет и като цяло този модел за реагиране на проблемната външна и семейна среда може да се отключи пак и болестта да започне наново. Затова е най-добре ако може нещата да бъдат спрени още преди да са започнали.

Автор: Yoanka (Йоана Л.)

Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1722571849823 Seconds