Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Аспирин профилактично – да или не

Ново изследване показва, че е вероятно ако редовно се приема аспирин, в голяма степен да се повишава рискът от развитие на възрастова макулна дегенерация, което е една от главните причини за слепота при възрастните хора.
Според някои оценки около 19% от американците редовно използват аспирин за облекчаване на различни сърдечни заболявания или превенция на такива, като с напредването на годините процентът на ползващите аспирин се повишава. В същото време заболеваемостта от макулна дегенерация се увеличава с напредването на възрастта. Статистиката сочи, че около 1,8 милиона американци имат заболявания на очите.

Екип от учени си е поставил за цел да провери дали между двете статистики има някаква закономерност, или не.
Изследванията показват, че потенциалният риск, макар и неголям, но статистически значим, отчита, че има връзка между сърдечно-съдовите заболявания и честотата на използване на аспирин. От друга страна повишеният риск от макулна дегенерация е отчетен при хора, които в продължение на 15-20 години приемат аспирин. Това доказва, че натрупването на аспирин в организма има отрицателно значение по отношение на риска в по-напреднала възраст заболяванието на очите да се прояви.
В доклада, публикуван в онлайн версията на списание JAMA Internal Medicine от 21 януари 2013 година учените посочват, че отчитат данни от над 2300 човека, които редовно са приемали аспирин с различна честота – един или няколко пъти през седмицата. За 15 години са им направени 4 изследвания на зрението.
Почти 11% от изследваните са приемали аспирин редовно. За 15 години при 25% от тях се е развила неоваскуларна възрастова макулна дегенерация.
Общият процент на заболелите, от тези, които приемали аспирин, е 9%. при контролната група той е под 4%.
Според учените обаче ползата от аспирина с цел предотвратяване на инсулт е безспорно доказана, докато рискът от развитие на възрастова макулна дегенерация, макар и статистически  факт, е само хипотеза засега.
 

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.52414798736572 Seconds