Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Бедрени мускули - ІІ част
Научните изследвания показват, кръвоснабдяването на горните граници при нетренирани лица нараства при силово натоварване до 0% от максималната сила, след което се наблюдава обратният процес и при 70-75% от максимума, а оттам и кръвният поток в напрегнатия мускул е незначителен. Интересното тук е, че при мускулите на долните крайници тези ограничителни процеси в кръвоснабдяването се проявават значително по-рано - още в 25-30% от максималните силови възможности. В известна степен това негативно от културистична гледна точка състояние се компенсира с усилване на съдовия тонус на мускулните артерии, противопоставяйки се на големите интрамускулни налягания, непозволявайки  по този начин  пълното прекъсване на кръвния ток. Оттук следва, че при силови натоварвания с равностоен процент от максимума количеството на кръвотока в горните крайници е значително по-голямо отколкото е долните.
Вероятно филогенетичното развитие на човека, свързано с изправената стойка, е формирало от една страна по-високия съдов тонус и по-високото съдово съпротивление в долните крайници като антигравитационно действие срещу повишеното хидростатично налягане на кръвта, а от друга установената по-малка еластичност на долните крайници в сравнение с горните причини, пораждащи и по-високите стойности на кръвното налягане в тях. Установено е също така, че този компенсаторен процес е толкова по-значим, колкото по-трениран е атлетът.
Така постепенно стигаме и до отговора на поставения в началото въпрос, а и не само на него. Вече става ясно защо напредналият културист, ако иска не само да напомпа, но и да хипертрофира гръдните, гръбните или мускулите на ръцете, може да направи това със серии с 6-10 повторения, извършени до отказ в диапазона 75-85% от максималната сила, докато за бедрената мускулатура и прасците се налага да се удвоят или дори да се утроят повторенията, а това изисква редуциране на работния диапазон в рамките на 55-65%.
 
 
 
Тъй като многократно сме изтъквали факта, че ефективната хипертрофия изисква максимално мускулно изтощение, но само в анаеробна-алактатна енергопроизводителност (серии до 20 сек.), логично възниква въпросът: дали за извършването на тези 15,20 или 25 повторения за долните крайници няма да е необходимо повече време за изпълнение. Следва да уточним, че владеенето на правилната техника на отделните упражнения позволява на културистите за сравнително кратко време да извършат 60-70% от първоначално планираните повторения, така че 20-секундната бариера да бъде относително спазена. Още повече, че напредналите и елитните културисти съзнателно могат да изтощават в последните повторения мускулите си посредством постоянно напрежение, пикова флексия, непълна амплитуда или чрез други специализирани методи. Тук следва да уточним, че интензивната тренировка за долните крайници (5-10 повторения до отказ) не може да се приема за табу при напредналите и елитните културисти не само по описаните по-горе причини, но и дори само поради факта, че подобна стресова насоченост на тренировъчната дейност освен деадаптиращия ефект, който несъмнено носи в себе си, активно съдейства за развитието на максималните силови възможности, а известно е, че в по-далечен план постигнатата в повече сила и силова издръжливост означава и мускули в повече.
Културистичната методология ни задължава да отбелижим, че коментираните по-горе хемодинамични промени в кръвната биомеханика при човека при силово-изометричните контракции могат да се считат като принос към изясняването на още един кардинален културистичен проблем - защо начинаещите не само могат, но и трябва да използват утежнения около 2/3 от максималните силови възможности при тренировка за горната част от тялото и още по-малки за долните крайници. Незачитането на този аргумент от тези, които сега пристъпват в културистичната магия, т.е. - стремеж към натоварвания в т.нар. „златен" културистичен диапазон 80-85% от максималната сила, освен че от една страна ще се подложат на нищо немотивиран травматичен риск, но от друга блокираните кръвоносни артерии освен че няма да позволят осъществяването на необходимата хипертрофия още по време на мускулната работа, сериозно и опасно ще ограничат сърдечната дейност чрез блокиране на мускулната помпа.
сп. Iron Man
Бедрени мускули
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12590193748474 Seconds