Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Бедрени мускули

Бедрените мускули и подбедриците се нуждаят от повече повторения,за да нарасват и това няма нищо общо с червените мускулни влакна. Не случайно много от елитните културисти акцентират върху задължителната необходимост от постигането на масивно кръвонапълване (флашинг ефект) в стимулираната мускулатура, когато на преден план се поставя стремежът към достигането на мускулен растеж. Изразите „помпане", „напомпване" се явяват емблематични през основния период при културистите. Спомнете си наименованието на филма за Арнолд и Франко, който се възприема като културистичната класика. Голямото флашинг кръвонапълване в конкретна мускулна група не само създава необходимите стимули за хипертрофия през основния период, достигайки в дълбочина до най-малките капиляри, но и от психологическа гледна точка амбицира атлетите за извършването на още по-интензивни тренировки.

Вероятно много от вас са констатирали огромната разлика в напомпването на мускулите при серия с около 8 повторения до отказ при упражненията повдигане от лег и лег преса. Веднага след завършване на последното повторение гръдните ви мускули и трицепси са напомпани до пръсване, докато определено чувствате квадрицепсите тонизирани, но за максимален ефект не може да става и дума. Постигането на подобно флашинг състояние при долните крайници явно изисква повече повторения и съотвено редуциране на утежненията. Много често когато културистите обосновават методиката за подготовката на долните крайници акцентират върху по-големия брой повторения при тях в сравнение с мускулите на раменния пояс и ръцете. Обикновено те се мотивират от опита си и изтъкват познатия аргумент - преобладаващият брой от мускулните влакна (около 70-90%) на долните крайници са червени (бавни), поради което квадрицепсите, мускулите по задната част на бедрата и прасците се нуждаят от по-продължителна във времето стимулация - 12-25 повторения. Подобна аргументация подсилва и от факта, че в мускули на ръцете и раменния пояс двата основни вида мускулни влакна бели (бързи) и червени са приблизително равностойно представени, а оттам и мускулно-хипертрофичната тактика на културистите за тях се насочва към 5-8 повторения в серии, изпълнени до отказ.
 
 
 
Всичко това звучи доста убедително и задоволява любопитството на голямата част от културистичната общност, но истинското обяснение за почти двойно по-големия брой повторения,  необходими  за оптималната мускулна хипертрофия на долните крайници, не е толкова на ниво бързи/бавни мускулни влакна въпреки че подобна хипотеза не е напълно отхвърлена. Вероятно тук става дума за изоморфизъм - мускулни влакна с междинни свойства, но и тук становищата на спортните физиолози са доста разнопосочни.
Известно е, че бавните мускулни влакна са познати още и като аеробни. Оттук следва, че ако основната цел е тяхното реално ангажиране, а оттам и стимулиране, то продължителността на сериите за долните крайници следва да се ориентира към 2-3-минутно времетраене и повече. Само след подобна продължителност аеробният компонент в човешкия организъм взима връх над анаеробния и червените мускулни влакна са подсигурени с постоянно необходимото им количество кислород - условие, без което те не могат функционират ефективно. Основят проблем се състои в това, че дори и начинаещите знаят, че тези екстензивни серии (2-3 минути и по-се формират от 200-300 повторения. а подобни натоварвания имат отслабващо-раздвижващ ефект, т.е. противоположен   и   противопоставящ се на мускулната хипертрофия. Тук съзнателно не акцентираме, но и не можем и да пренебрегнем факта, че реалният потенциал на нарастване на червените влакна е нищожен (а според повечето спортни физиолози той и не съществува) в сравнение този на белите. В този смисъл опитайте се да си спомните кои мускулни влакна натоварват маратонците и колко от тях се отличават с масивна мускулатура.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12057781219482 Seconds