Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Бедро - задна област
Задната област на бедрото се състои от три основни мускула. Тъй като са разположени върху две стави, те осигуряват функционирането и на двете стави, играят ролята на екстензори на бедрото при тазобедрената става и флексори на долната част на крака при коленната става.
1. Semitendinosus (полусухожилен мускул на бедрото) започва от седалищната върга на задната част на хълбока и се залавя за средната повърхност на горната част на тибията (големия пищял) при коленната става. Освен че служи за разгъването на тазобедрената става и сгъването на коленната, той участва и в медиалната ротация на тибията.
2. Semimembranosus (полуципест мускул на задната част на бедрото) започва от седалищната върга на задната част на хълбока и се залавя за задния раздел на вътрешния кондил на тибията при коленната става. Също участва в медиалната ротация на тибията.
3. Biceps femoris (двуглав бедрен мускул) на задната част на бедрото има конструкция, подобна на двуглавия мишничен мускул на ръката, тъй като подобно на него има две ясно изразени глави (дълга и къса). Дългата глава започва от седалищната върга, където има общо сухожилие с полусухожилния мускул, с когото се пресича при тазобедрената става. Късата глава започва от страничния ръб на линия аспера по бедрената кост над кондилната област, разположена на проксималната (вътрешната) област на бедрото. И дългата и късата глава на бедрения двуглав мускул се свързват посредством едно сухожилие и се разполагат върху главата на фибулата (малкия пищял) на крака.
И дългата и късата глава участват в сгъването на крака в коленната става и в страничната ротация на крака по време на сгъването в коляното. Трябва да се отбележи, че тъй като късата глава не пресича тазобедрената става, тя не участва в нейното действие.


Мускулите на задната част на бедрото често се подминават от трениращите фитнес. Дори тези , които отделят допълнително време на тренировката за краката, включително и на изолиращите упражнения за четириглавия бедрен мускул, често избягват да изпълняват движения за задните мускули на бедрото в тренировъчната си програма. Изглежда много спортисти следват поговорката „далече от очите, далече от ума", когато тренират краката си. Много по-стимулиращо е да се работи върху четириглавия мускул, чиито ясни очертания могат да предизвикат възхищението на околните. Задните мускули не са така очебийни и именно за това се изисква още по-голямо старание от страна на трениращия, за да се постигне хармоничното им развитие. От практическа гледна точка, тези мускули не участват така активно в повечето физически дейности както четириглавите мускули.
Пренебрегването им обаче не дава възможност на трениращия да развие правилно краката си. Никой не би си помислил да развие пълноценно бицепсите си и да пренебрегне трицепсите, защо тогава да си въобразяваме, че ще постигнем цялостно и пълно развитие на краката, като отделяме внимание само на мускулите на предната част на бедрото, без да поработим и върху мускулите на задната.
Можем да разглеждаме балансираното развитие на краката и от гледна точка на избягването на травми. Колко пъти сме чували, че някой спортист е разтегнал ахилесовото си сухожилие. Обзалагам се, че за пръв път сте чули да се споменават мускулите на задната част на бедрото (извън фитнес залата) именно във връзка с някаква травма. Спринтьорите например, които са работили върху четириглавия мускул, при бягане са изложени на риска да разтеглят ахилесовото сухожилие поради неравномерно развитие на силата.
Бягането развива четириглавите мускули, но трябва да подчертаем, че задните бедрени мускули работят в синхрон с тях. Ако предните бедрени мускули са много по-развити от задните, задните бедрени мускули стават силно уязвими. От всяка гледна точка е разумно да се отделя еднакво внимание на мускулите и на задната и на предната част на бедрото.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15683507919312 Seconds