Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Тениска EXPLODE 2013 - сива
Тениска EXPLODE 2013 - сива
15.00 BGL
Купи

Тениска EXPLODE 2013 - синя
Тениска EXPLODE 2013 - синя
15.00 BGL
Купи

Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Пакет DETOX
Пакет DETOX
72.80 BGL
57.80 BGL
Спестявате: 15.00 BGL
Купи
Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи
Потник Explode
Потник Explode
10.00 BGL
6.00 BGL
Спестявате: 4.00 BGL
Купи
Безобидно ли е плоскостъпието
 

Човешкото ходило се състои от 26 кости. Има три свода - два надлъжни и един напречен. Напречният е между ставите (възглавничките) на І и V пръст, а надлъжните са по външния и вътрешния ръб на стъпалото. Най-висок е сводът по вътрешния ръб на ходилото. Здравото стъпало има три опорни точки – петата, ставата на І и ставата на V пръст. То изпълнява две коренно различни роли. От една страна е амортисьор при контакта на крака с повърхността, по която се ходи, а от друга действа като твърд лост през фазата на носенето на тежестта на тялото и през фазата на отблъскването с предната част и пръстите. Наличието на въпросните сводове осигурява оптимални условия за работа на мускулите. Те се "претоварват", когато сводът е спаднал.

Плоскостъпието се състои в отпускане /изглаждане, спадане/ на надлъжния свод или на двата свода. Плоското стъпало се среща при около половината от хората на възраст над 40 години. Главната причина е хроничното претоварване на стъпалата. Факторите, които предразполагат към плоскостъпие, са слабото развитие на мускулите на краката, разширени вени, нерационални обувки, напълняване, рахит. Когато вътрешната страна на ходилото опира върху повърхността, се получава не само люлееща се походка, а и болки в ставите и мускулите. При някои хора плоскостъпието е толкова явно изразено, че само при наблюдение на походката им се установява заболяването. То води до претоварване на коленете, тазобедрените стави, дори гръбнака. Човекът започва да страда от болки в краката, уморява се след по-дълго стоене прав или след по-усилено и продължително ходене. Често се появяват и оплаквания от болки по продължение на целия гръбнак.При хора в по-напреднала възраст се забелязва увеличение на номера на обувките.Това е последица от разширяването или удължаването на стъпалото.

Условно плоските ходила могат да се разглеждат като вродени и придобити. При вродените форми още в ранна детска възраст ясно се вижда, че ходилцето е плоско, често леко извито навън, походката е тромава, детето избягва да ходи и тича. Родителят трябва да реагира своевременно и да потърси помощ от ортопед. Не прилагайте методи на самолечение, за да не нанесете повече увреждания. Много бързо и болезнено стъпало се развива в млада възраст /16-20 години/ у лица, които извършват тежка физическа работа без достатъчна подготовка или след тежко боледуване. Придобити са и плоските ходила, които се развиват при хора над 45-50 г., по-често при жените.

Какво е лечението? Много е важно ранното откриване в детска възраст. Семейният лекар и специалистът ортопед са длъжни добре да си сътрудничат, за да не се пропускат деца с плоски ходила. Нелекуваните деца развиват тежко плоскостъпие в зряла възраст.Бързо растящото детско краче чудесно се поддава на корекция. Тя се извършва най-често със специализирани масажи в домашни условия след съответно обучение на родителите. Препоръчват се упражнения от типа "ходене на пръсти" и др. Поставянето на подкрепящи подложки (стелки) става след внимателна преценка на лекуващия ортопед. При възрастни нещата са по-различни, защото ходилото е завършило своя растеж и деформацията не подлежи на лекуване. Плоското ходило развива тенденция към завъртане навътре от глезенната става, петата силно се измества навън. Може да се стигне не само до увреждане на глезена, но и тазобедрената става, а в най-лошия случай и увреждане на долната част на гръбнака. Затова първата стъпка е да се прецени има ли плоскостъпие и до каква степен е увредено ходилото. Не е възможно да се направи корекция на крака, но с масажи и ортопедични стелки може да се избегне задълбочаване на увреждането, да се намалят негативните последици от плоскостъпието. Ако установите подобно заболяване, можете да предприемете следното: почистете добре ходилата си от патологични удебелявания, тъй като при наличие на така наречения дюстабан от долната страна на крака се отлага дебел пласт мъртва кожа, а често се образуват и болезнени мазоли. Намажете ходилата с омекотяващ медицински крем, купен от аптека след консултация с лекар в случай на алергия или екзема. Отидете при специалист, за да предпише точните стелки, защото, ако те не са качествени, ще влошите проблема. Запомнете, че ако имате силни болки в ходилото, а може и в подбедрицата и таза, не бива да отлагате посещението при лекар. Болката може за кратко да затихне, но това не означава, че след физическо натоварване няма да се появи пак.

Възниква въпросът могат ли хора, които вече имат плоскостъпие, да водят активен спортен живот. Отговорът е категорично ДА, стига да не искат да са професионални спринтьори. На пазара се продават много качествени ортопедични стелки, дори и обувки, предназначени за различен вид спорт, тъй като е известно, че ходилото се натоварва различно. Ако активно спортувате, не натоварвайте точно краката, докато не успокоите болките в ходилата и не си осигурите подходящи обувки.

Помнете – плоскостъпието не е болка за умиране, но не е безобидно. Реагирайте своевременно.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12387490272522 Seconds