Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Белтъчини - или от какво се правят мускули
 

Белтъчините са структурен елемент на всяка клетка, тъкан и орган. Освен това те участват в изграждането на редица важни структури, като имунните тела, специфичните гама-глобулини, кръвната плазма, хемоглобина, двигателните белтъци актин и миозин, ензими, хормони и други.

Всички белтъчини не са еднакви, що се отнася до съдържанието и пропорциите на аминокиселините в тях. Също така те имат различни функции и действат в различни участъци на човешкото тяло.

Съществуват два типа белтъчини- пълноценни и непълноценни.

Пълноценните осигуряват необходимото равновесие между 8-те незаменими аминокиселини, които изграждат тъканите и се съдържат в храни от животински произход : меса, рибни храни, яйца, мляко ,сирене. Човешкият организъм не може да произвежда тези осем  аминокиселини и затова трябва да бъдат приемани чрез храната.


Непълноценните белтъчини не съдържат някои от незаменимите аминокиселини и не се оползотворяват ефективно, когато се поемат самостоятелно. Ако се комбинират с някои храни от животински произход, макар и в малки количества, стават пълноценни. Намират се в семена, ядки, бобови храни.
Комбинирането на пълноценни и непълноценни белтъчини осигурява по- здравословно хранене. За да бъде богата на белтъчини, храната трябва да съдържа поне 10% от тях. Хранителните белтъчини, постъпващи в организма, се разграждат в тънките черва до аминокиселини, там се всмукват и постъпват в кръвта и тъканите, където се използват като градивен материал на специфичните за организма белтъци. Повечето от белтъчините се усвояват до 80%. При липса  или недостиг на белтъчини в храната се занижават силно защитните механизми на организма, който става податлив към неблагоприятни влияния на външната среда,  най-вече към преохлаждане и инфекции. При  децата белтъчният недостиг забавя растежа и развитието им. При възрастни най- сигурен признак за белтъчен недостиг е понижената работоспособност и   занижена способност за запаметяване.
Завишеното приемане на белтъчини, особено животински, претоварва организма с екстрактни вещества /крайни продукти в азотния метаболизъм/, които увреждат функциите на черния дроб и бъбреците, въздействат негативно върху нервната и сърдечно - съдовата система.
В таблицата са дадени някои от основните продукти и процентното съдържание на белтъчини в тях.

Животински

Растителни

Телешко месо - 22.0%

Бирена мая - суха - 49%

Говеждо - 21.3%

Соево брашно - 43.4%

Свинско месо - 21.1%

Соя - 36.8%

Заешко месо - 20.9%

Житни кълнове - 28%

Пилешко месо - 20.6%

Фъстъци - 26%

Агнешко месо - 20.4%

Семена - 20-36%

Рибни продукти - 16-21%

Бобови храни - сухи -19-23.9%

Риба - 15-20%

Зърна - 13-27%

Яйца кокоши - 12.5%

Ядки - 13-19%

Сирене - 9.2-32.2%

Хляб "Добруджа - 7,1 %

Кашкавал от краве мляко - 25,8 %

Хляб "Стара Загора" - 7,3%

Овчи кашкавал - 24,4 %

Ръжен хляб - 8


Хора, които не могат да си осигурят необходимото количество белтъчини чрез храна, могат да използват добавки, каквито вече се предлагат на нашия пазар в изобилие.
 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16355395317078 Seconds