Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Бодибилдинг след травма

Ерик Брозар (Eric Broser)
Веднъж разказвах вече за получената през 2005 година травма, която едва не сложи край на кариерата ми като бодибилдер (заради тази травма повече от 6 месеца Ерик е прикован към леглото, след което изтърпява твърде сложна терапия). Тази травма завинаги промени моя подход при тренировките за крака и гръб, но не успя да ме спре от тренировки и от стремежа да усъвършенствам тези части от тялото си. Независимо, че след края на рехабилитацията, не чувствах болка и имах пълна амплитуда на движенията, лекуващият ме лекар ми отправи строго предупреждение, че ако не бъда внимателен, ще се върна в кабинета му, но в значително по-тежко състояние. Възприех съвета му сериозно, защото смятам, че здравето е по-важно от всичко.
Но казах вече, че направих промени.

На първо място в разгряването. До травмата преди тренировка правех най-много две-три разгряващи серии. Реших, че това трябва да се промени след травмата и всяка сесия я започвах с 10-минутно ходене на пътека или с работа на велоергометъра, за да повиша температурата на тялото си. После правя няколко упражнения с цел да загрея долната част на гърба, шията, раменете, бедрата. Следват два-три леки подхода за първото упражнение, за да раздвижа добре кръвта и да подготвя мускулите и централната нервна система да свикнат със спецификата на упражнението.
Наложи се да променя и някои упражнения. До травмата основните упражнения за маса в краката бяха клекове с щанга, мъртва тяга с прави крака и тежки лег преси. Замених традиционните клекове с други варианти, като хак-клекове, сиси-клек и фронтални клекове на тренажор на Смит. Продължавам да правя преси, само че се наложи да понижа съществено килограмите и затова често правя версията с един крак. Понякога правя няколко серии мъртва тяга с прави крака на 165 килограма и 6-8 повторения, но в момента вместо това изпълнявам хиперекстензии. Освен това продължавам да правя екстензии и всички варианти на сгъване в краката.
Колкото до гърба, то до травмата предпочитах мъртва тяга, тяга с щанга в наклон с широк хват или нисък хват и тяга с Т-гриф с опора на грифа в ъгъл. След травмата стана ясно, че моят гръб не може да издържи такова натоварване без риск. Замених тези движения с различни форми на тяга към пояса на тренажор, тяга с дъмбели с една ръка в наклон и тяга към пояса с нисък блок без закръгляне в пояса. Ползвам и няколко варианта набирания.


През цялата си кариера много строго съм спазвал правилната техника за упражненията, а когато реша съм отслабвал контрола в края на някои серии, за да направя допълнителни повторения. Харесвах да ползвам големи тежести, използвайки малък брой повторения.
След травмата моята техника стана такава, че другите твърдят, че приличам на робот. Моята съсредоточеност на целевите мускули достигна, както сам казвам "медитативно" ниво. И ако ми се прииска да работя с големи тежести, все внасям корекции в своята "мощностна" седмица, изменяйки диапазона на повторенията от 4-6 на 7-9, забавяйки същевременно темпото. С други думи, заставям тежестите да се "усещат" тежки.
Отделям внимание и на разтягането. До травмата правех няколко минути за разтягане. Днес не само поддържам здрав кръста с разтягане на целевите мускули, а и в края на на всяка тренировка изпълнявам специални упражнения за прасци, бицепси на бедрата, изправителите на гърба, шията, квадрицепсите и сгъвачите на бедрата.
Надявам се, че моят опит ще помогне на тези, които са получавали подобна травма.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 1.3648879528046 Seconds