Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Болка при травма
Болката е универсален природен феномен. Тя е субективно, неприятно усещане с изразителен емоционален компонент. Тя алармира организма за опасност, застрашаваща целостта му. В този смисъл е правилно определението, че тя е „вярното куче на организма”. Полезността на това усещане е безспорнa, но също така е безспорно и отрицателното  влияние на хроничната  (продължителна) болка върху общия мозъчен тонус и функциите на вегетативната нервна система. По този начин тя се отразява отрицателно и върху функциите на целия организъм.
Болковото усещане се възприема  посредством цяла верига от нервни структури и специализирани нервни окончания, разположени в почти  всички тъкани и органи на тялото. Дразненето на болковите рецептори се осъществява от група биологично активни вещества, отделящи се като реакция при засягане на структурната цялост на тъканите.
Организмът е приспособен  да реагира по универсален начин  на различни по характер увреждания. Без значение дали увреждащият фактор е механичен (спортна травма), термичен (изгаряне), химичен (изгаряне с киселина) или инфекциозен, той реагира по еднотипен начин - с възпалителна реакция. Смисълът на тази реакция се състои а това да ограничи максимално увреждащия фактор в поразеното място. Всеки е забелязвал как при травмиране засегнатото място се подува и зачервява. Получава се също така локално повишаване на температурата и изразена болезненост. Мястото се характеризира и с намалена функционална активност. Изброените пет характеристики са универсални и се наблюдават неизменно в процеса на възпаление.Болката е най-неприятният  момент за пострадалия. Една от основните  лечебни насоки в тези случаи е  именно нейното намаляване. Спортният травматизьм в това число не прави изключение. При него се засягат предимно меките тъкани - мускули и ставни връзки. Имайте предвид, че колкото по-силна е болката, за толкова по-сериозно нараняване сигнализира тя. Ако усетите много силна болка и забележите бързо подуване на увреденото място, е необходимо незабавно да се консултирате с травматолог. До намесата му обаче можете да предприемете някои общи мерки:

- обездвижете нараненото място чрез налагане на еластична превръзка, която не трябва да е прекалено стегната, за да не спрете венозния отток.
- осигурете почивка на травмираното място - ограничете движенията поне за следващите 72 часа.
- поставете леден компрес на увреденото място, който не бива да бъде задържан повече от 20-30 минути. След пауза от 2 часа може да го наложите отново. Не загрявайте мястото в първите 72 часа!
- повдигнете нараненото място на ниво, по-високо от позицията на сърцето.

Освен тези консервативни  методи се прилагат общо и локално  противовъзпалителни и обезболяващи медикамента. Основна група лекарства за лечение на травматизма са нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).
Обезболяващият (аналгетичен) ефект на НСПВС се свързва с  подтискане синтеза на различни медиатори  на възпалението в периферията, които, дразнейки нервните рецептори, предизвикват усещане  за болка. Такава субстанция например е хистаминът. За нея със сигурност е установено, че предизвиква болково усещане при инжектирането й в мускулната тъкан. Тези лекарства не повлияват емоционалния компонент на болката. Ефектът им е добре изразен по отношение на болка, произхождаща от зъбите, ставите и мускулите.
Противовъзпалителният ефект  на действие на НСПВС има сложен механизъм. След поредица от ензимни  реакции в огнището на възпаление се отделя арахидонова киселина. Посредством  ензима циклооксигеназа (СОХ) от нея се образуват вещества, имащи пряко отношение към процеса на възпалението (простагландини и тромбоксани). Те предизвикват разширение на кръвоносните съдове и подпомагат болковия ефект на хистамина и другите предизвикващи болка вещества, отделени от увредените тъкани. Ензимът СОХ съществува в две форми - СОХ1 и СОХ2. Първата форма съществува в активно състояние и при здрави хора. Тя е отговорна за регулацията на физиологичните процеси в организма. Втората форма - СОХ2, се активира само при болестни изменения. Противовъзпалителният ефект на НСПВС се обяснява преди всичко с блокиране на СОХ2-ензима. От друга страна нежеланото действие на тези лекарства се свързва с блокирането на СОХ1-ензима.
Понижаването на високата температура (антипиретичен ефект) на НСПВС се обяснява с подтискане образуването на различни, дразнещи терморегулаторните центрове вещества в огнището на възпаление. В резултат се разширяват периферните кръвоносни съдове и се подобрява излъчването на топлина от тялото.
От казаното дотук става ясно, че най-добрият вариант на НСПВС би бил медикамент с избирателно блокиращо действие спрямо СОХ2-ензима.
При употребата на класическите НСПВС могат да се очакват редица неприятни странични ефекти, дължащи  се на блокирането на СОХ1-ензима - поява  на язва на лигавиците на стомаха и на дванадесетопръстника, токсично увреждане на бъбреците, увреждане на мозъчни структури, повишаване на кръвното налягане, увреждане на чернодробната функция, увреждане на кръвотворенето, а в някои случаи астматични пристъпи. Тези нежелани изменения увеличават значително противопоказанията за употреба на тази иначе ефективна група от медикаменти.
Злоупотребата с лекарствени  средства е всеизвестна, но слабо  документирана. Добре проучена е  само злоупотребата с препаратите, влизащи в списъка на Олимпийската антидопинг комисия. НСПВС не влизат в това число. Те позволяват на спортуващите да тренират въпреки травмите и болката. Успоредно с увредата от страничните им ефекти, маскирането на симптомите на възпаление може да доведе до пренебрегване на травмата от страна на спортиста. Това крие голям риск за нейното по нататъшно усложняване. Проучване сред атлети в Швейцария е показало, че 5-10% от тях приемат НСПВС дори профилактично, без да са пострадали. Широката злоупотреба с тези лекарства се благоприятства от свободната продажба на популярните класически и евтини медикаменти (например Aspirin), без да се отдели необходимото внимание на страничните им ефекти. Не забравяйте, че както и при всички други лекарствени продукти, употребата на НСПВС е желателно и необходимо да бъде само по лекарско предписание!
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.46950697898865 Seconds