Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Болки в гърба

Кой ли не е патил от болки в гърба…

Боли ви гърбът, имате лошо настроение, защото всяко движение ви причинява неприятности. Добре, но помислихте ли защо ви боли гърбът, какво точно и откога ви боли. Това са все важни въпроси, защото може да сте се ударили някъде и травмираното място да ви наболява-това ще мине, освен ако ударът не е бил много тежък и не е оставил по-сериозни последици. Може да имате т.нар. мускулна треска, ако сте поработили повече в градината, във фитнес залата, след като преди това по-дълго не сте имали физическо натоварване. Може, не дай боже, да ви хваща грип. Знае се, че при това заболяване има мускулни болки, а понякога и ставни по цялото тяло. Така, че е важно да си отговорите на въпросите защо боли, как боли и откога.

 Image

Сега ще разгледаме един много по-сериозен въпрос, свързан с болки в гърба, които трудно ще отминат, ако не се погрижите отговорно за гръбначния си стълб. Всяко изменение на гръбначния стълб, независимо каква е причината, може да доведе до редица много сериозни заболявания. А подобни изменения могат да настъпят дори без да осъзнаете това. Една неподходяща поза на работното място, травма по време на тренировка или при занимание с тежка физическа работа ,повдигане на тежест, без да се помисли как точно да се извърши това, неправилно хранене, неподходящи обувки и т.н…Човек не винаги осъзнава причините за някое заболяване, не винаги реагира на първите сигнали, подадени от организма, но повярвайте, че щом става дума за изменения в гръбначния стълб и свързани с тях заболявания, нещата са много, много сериозни. Защо е така? Защото гръбначният стълб е свързан с почти всички наши органи. Той се състои от 33 прешлена, образуващи 5 отдела: шиен, гръден, поясен, кръстов и опашен. Между отделните прешлени са разположени хрущяли и връзки. Благодарение на тази конструкция човекът може да се извива в различни посоки. Всеки знае, че съединявайки се, прешлените образуват канал, в него е гръбначният мозък, от който излизат нервни влакна, обслужващи нашето тяло. Тридесет и едно такива влакна са разположени по дължината на целия гръбначен стълб. Осезание, обоняние, слух, зрение, мускули, хормонални жлези и други органи и процеси са под контрола на гръбначния стълб, тъй като коренчетата на чувствителните нерви,отговарящи за много от тях, са свързани с него. Едва ли някой се досеща, че при възпаление на пикочния мехур, при импотентност, гинекологични проблеми при жените има увреждания във втори гръбначен прешлен, а ако ви боли често гърлото или щитовидната жлеза не функционира правилно, вниманието трябва да се насочи към пети гръден прешлен. Разбира се тези важни подробности се знаят от лекарите,затова когато посетите лекарски кабинет с някакво оплакване,е редно да споделите и ако имате болки в гърба.

Малко по-подробно ще се спрем на болките в кръста, които са много разпространено явление както при спортуващи хора, така и при такива, които не се занимават със спорт. Дистрофичните изменения в поясно-кръстния отдел на гръбначния стълб са едни от най-често срещаните. Те не са типични за определена възраст и пол-страдат млади и по-възрастни хора, жени и мъже. Свързани са с много силни болки, обездвижване, загуба на работоспособност.

Повтаряме причините за подобни заболявания: резки движения, вдигане на непремерени тежести, усукване на тялото, при спортуващите-претренираност, неподходящи обувки. При тежка физическа дейност най-голямо е натоварването на кръстния отдел на гръбначния стълб. Болката в кръста с разпространение към един или двата крака се дължи на вертебрална остеохондроза /шипове/, снижен междупрешленен диск или пролапс на същия диск. Основна роля играе механичния фактор - притискане на задните коренчета. Съпътстващите огнищни /зъбен гранулом, хроничен тонзилит, жлъчно заболяване /остри или хронични инфекции /грип, ангина, катар на горните дихателни пътища/ допринасят за намесата и на възпалителен компонент. В клиничната картина освен болката, засилваща се при кихане и кашляне, може да има сетивни смущения, нерядко и двигателни нарушения, отслабени или липсващи коленен и Ахилов рефлекси.

 

Дископатията и дисковата херния в лумбалната област заемат най-голям процент от заболяванията на периферната нервна система. Между прешлените на гръбначния стълб има дискове, които представляват влакнисто-хрущялна пластина. В средата има ядро, обградено от пръстен. Когато в този пръстен се получат цепнатини,от тях започва да излиза пулпозното ядро на диска.Точно това мигриране на ядрото се нарича дискова херния. Медицината различава три фази на заболяването-първа, при която има само издуване на пръстена. Пукнатините са малки-до 5-8 милиметра. Втора-класическа дискова херния-пукнатините достигат до 12мм, трета - над 12мм. При първата и втората степен е възможно амбулаторно лечение, докато при третата степен често се налага оперативна намеса. При всяко положение е необходима точна диагноза, поставена с рентген, скенер, магнитно-ядрен резонанс. Диагноза, поставена само с наблюдение и опипване, може да се окаже недостатъчно прецизна.

Радикулитът е възпаление на коренчетата на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб. Всеки един периферен нерв отговаря за сетивността за допир, болка и усещане за студено и топло на определена ивица от повърхността на тялото, която започва от гръбнака и завършва до срединната линия по предната повърхност на лицето, шията, главата и корема. Тази ивица се нарича дерматом. Дерматомите на крайниците завършват съответно до пръстите на дланта или стъпалото. Радикулит се развива преди всичко при простуда, но значение имат и уврежданията на гръбнака. Лумбо-сакраленият (поясно-кръстцов) радикулит/се проявява с болки, изтръпване и мравучкане в поясната и кръстцовата област, които в част от случаите се разпространяват към съответния долен крайник, във вид на лента (най-често по задната повърхност на бедрото и страничната на подбедрицата) чак до пръстите на краката и петата. При натиск в определени точки на бедрото, където преминава седалищния нерв, болката се усилва (болкови точки на Vallaix). При легнало положение и повдигане на засегнатия крак, изпънат в коленната става, болката се засилва, а при сгъването му в коляното тя намалява. В по-тежки случаи се появяват двигателни нарушения в засегнатия крак с пареза (непълна парализа) на отделни мускули и мускулни групи и хипотрофия (намалена маса) на мускулатурата на стъпалото и подбедрицата.

Тъй като за много от посетителите на фитнес залите болките в кръста са голям проблем, и с право, защото те често са резултат от травматизъм, искаме да обърнем внимание на следното. Преди да решите да се занимавате с вдигане на тежести, помислете дали нямате наследствена предразположеност към гръбначни заболявания. Не е предопределено, че ако в рода има болни от дискова херния и вие обезателно ще я получите. Просто трябва да сте по-внимателни. Преценете в какво състояние е гръбнакът ви, а ако имате вече болки, направете консултация с лекар или поне с фитнес инструктора. Имайте пред вид, че преди да започнете същинската тренировка, трябва да сте добре загрели. Болките в кръста се провокират от тежко натоварване на лумбалния отдел на гръбначния стълб, от продължително извършване на нефизиологични движения, от технически неиздържани натоварвания. Неправилно изпълнение на движения, ангажиращи кръста, могат да доведат до много сериозни увреждания. Най-рискови са “мъртва тяга” (особено вариантът й с прави крака,при който се тренира задната част на бедрото), гребането от стоеж за широките мускули на гърба, клекове с несъобразени тежести, изхвърляне или изтласкване над глава от стоеж,коремни преси и хиперекстензии с допълнителна тежест. Има упражнения, за които дори не подозирате, че могат усложнят болка в кръста,която вече сте провокирали преди това. Понякога трениращите усещат първо болка в крака и започват самолечение. Ако болката в крака не се повлиява от носене на наколенки и локално намазване с препарат,сетете се,че тя може би е резултат от проблеми с гръбнака. Рядко заболява първо кракът, по-типично е обратното явление, първо се усещат болки в кръста-силни, режещи. Ако не се реагира правилно, започва да боли седалището, после един от двата крака или и двата. Когато се усети и мускулна слабост, положението вече е твърде сериозно. Затова препоръчваме веднага след като почувствате рязката болка, спрете тренировката, за да не се дразнят повече нервните окончания и да не се стигне до по-сериозно усложнение. Навярно е излишно, но все пак ще припомним-удобни обувки, осигуряващи стабилен стоеж. И не говорете, когато вдигате тежести, а дишайте правилно, това го знае всеки, но спазва ли го?! Като при всички заболяване много важна е профилактиката. Още от ранна възраст децата трябва да бъдат редовно преглеждани за гръбначни изкривявания, а при необходимост да посещават рехабилитатор. За да не допуснете увреждания на гръбнака, спете на твърдо легло, то може да ви помогне и да коригирате гръбначни изкривявания, получени в ранна възраст. Правете лек самомасаж на гръбнака, без да натискате грубо. Започвайте от опашната кост и свършвайте при шията.

Всекидневна гимнастика, не по-малко от 15-20 минути, ще ви осигури не само гъвкав и здрав гръбнак, а и добър тонус. Ако има къде, плувайте редовно. Ходете много. Жените трябва да избягват обувки с много високи токчета-6см е максималната подходяща височина. Когато работите седнали, не се заседявайте дълго, ставайте, раздвижвайте се. Контролирайте позата си, когато седите пред компютъра или телевизора. Избягвайте полуседнало-полулегнало положение-кръстът е без опора.

Хранете се с продукти, богати на калций, фосфор, магнезий, манган. Не забравяйте, че на организма са нужни и много витамини. Без витамините С и D вашият организъм не може, а витамините от група В дори се използват при лекуване на вече налични гръбначни заболявания. Грижете се добре за гръбначния си стълб, той ще ви се отплати.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1365020275116 Seconds