Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Болки в рамото
 

Рамото е твърде деликатна част от човешкото тяло. По различни причини то понякога боли толкова силно, че пречи на работата, на съня, нарушава ритъма на тренировки във фитнес залата. Както вече неведнъж сме казвали, трябва първо добре да се прецени какво точно боли  и как боли. Нали и на лекар като отидете, това ви питат.

За да е по-лесно ориентирането в тези въпроси, накратко ще опишем какво представлява рамото. Състои се от три кости: ключица /клавикула/, лопатка /скапула/ и раменна кост /хумерус/. Трите кости образуват две стави, осигуряващи движението на рамото. Едната става, която се нарича акромиоклавикуларна, се образува между част от лопатката и ключицата, а главната става на рамото се образува между лопатката и раменната кост. В нея се съчленяват главата на раменната кост и ямката на лопатката. Лопатъчната ямка е плитка и точно затова движенията в рамото са разнообразни-напред, назад, кръгови. Ставата е обвита в ставна капсула, представляваща мекотъканна структура.Отвътре капсулата е по-тънка и нежна.
Костите на рамото се придържат от мускули, сухожилия и връзки. Цялата ставна капсула е вложена в така наречения “ротаторен маншон”, който е съставен от сухожилните части на четири мускула, поддържащи главата на раменната кост в ямката на лопатката и осигуряват движение и сила на ставата. ”Бурсите” са две много фини торбовидни структури, които обезпечават синхрона между кости, мускули и сухожилия. Те предпазват ротаторния маншон от намиращата се над него костна арка.

И така, от какво може да боли  рамото?
На първо място трябва да се помисли за  натъртвания  при удар или сблъсък в твърд предмет. Често човек се удря в нещо, не обръща внимание в момента, а после болката се появява. Този тип болки не са силни, те скоро отминават, но бихте могли да си помогнете с обезболяващи локални средства. В тези случаи по-неприятни са хематомите, ако ударът е бил по-силен.
Рамото е предразположено и към много травматични увреждания, тъй като главата на раменната кост е по-голяма от ямката на лопатката, която я придържа. Често травмите предизвикват разкъсване или преразтягане на меките тъкани. Болките са силни, рамото изтръпва. Самата травма може да причини възпаляване на бурсите /околоставните торбички /, а също така на мускулите и сухожилията. В резултат на травми рамото боли различно-остро, пробождащо, тъпа, но постоянна болка. Често се получават оттоци, намалява способността за движение или то е ограничено. Може да се промени сетивността, да се усеща парене в раменната област. Възможно е и обратното явление - болното рамо води до изстиване на целия крайник, което означава увреждане на вените или артериите му. Тогава често се забелязва и посиняване на съответната ръка. Деформиране на рамото се получава при фрактури или скъсване на връзки.

Сложен е проблемът с така наречената нестабилност на рамото. Това е състояние, което е тясно свързано с изкълчването на рамото. Тук връзката е двупосочна - нестабилно рамо може да се появи като следствие от изкълчване, а може то да е предпоставка за чести изкълчвания. Нестабилно рамо се получава, когато раменната кост до известна степен излезе от ямката на лопатката или поне у потърпевшия има подобно усещане. Знае се, че костите на рамото не са прикрепени една към друга и ако мускулите и връзките са разтеглени или отслабнали, се появяват предпоставки за нестабилност. При спортисти често се среща това явление, за което причина са често повтарящи се движения или травми, резултат от некачествено загряване или недобра техника на изпълнение при някои видове упражнения.
Ако е налице изкълчване на рамото, болките са силни, често обхващат не само раменната област, а и цялата ръка. Появява се и отток. Не е желателно да се търси некомпетентна намеса на така наречените “правачи”, няма да помогнат и налагания с хляб, с разни измислени цярове. Трябва да се търси медицинска помощ и то възможно най- бързо. Като първа помощ може да се обездвижи рамото и да се приложи студен компрес, но никога не правете опит за наместване на ставите. Вредите могат да са непоправими.
Големи са болките и при навяхване на рамото, което представлява силно разтягане или напълно прекъсване на връзките (лигаментите), които свързват костите на рамото. Навяхването на стави има три степени. Трябва да се знае, че всяко навяхване (особено при по-тежките степени) може е съпроводено от счупване на някоя от костите в състава на рамото . Редно е да се направи рентгенова снимка в такъв случай. Отново повтаряме, не оказвайте некомпетентна намеса.  
Фрактурите също са причина за много силна болка. Знаете, че са два основни вида- закрита /без нарушаване целостта на кожата/ и открита /с нарушаване целостта на кожата/. Симптомите са остра болка, подуване в рамото, трудно или невъзможно движение. В тези случаи има и опасност от изпадане в шок поради силната болка. Ако фрактурата е закрита, има риск при намеса от неквалифициран медицински персонал, закритото счупване да се превърне в открито. Засегнатата ръка не бива да се движи. Добре е да се обездвижат рамото  и ръката с триъгълни кърпи. И по най-бързия начин викайте лекар. Ако фрактурата е открита, пазете от замърсяване.
Едни от най- неприятните болки в рамото са свързани със заболяванията Цервикален /шиен/ радикулит    (радикулитът е възпаление на коренчетата на периферните нерви, излизащи от гръбначния стълб) и Брахиален /раменен/ плексит (плексит е възпаление на нервното сплетение (плексус), което се образува от няколко периферни нерва и съответства на един крайник). Симптомите са болки в главата, шията, рамото и ръката. Мускулният тонус е намален, налице е мускулна слабост, хипотрофия /намаление/ на раменната мускулатура и ръката, нарушаване координацията на движенията в рамото и ръката, по-рядко на китката и пръстите. Може да се вдигне и температура, да намалее сетивността за допир. Болките са силни и се налага спешно да бъде потърсена медицинска помощ. При спортуващите принципът “да тренираш на инат” е много неправилен в този случай, защото причина за тези заболявания е възпаление на шийните коренчета и всяко допълнително натоварване влошава положението.
Най-често до подобни заболявания се стига при простуда, но е възможно те да са последица от травматизъм, тежко физическо  натоварване.
Понякога употребата на стероиди от трениращи води до периартрит на раменната става, което по същество е заболяване на меките тъкани около нея. Стероидите стимулират растежа на мускулите, но слабо въздействат върху сухожилията и така се получава несъответствие между увеличените възможности на мускулите и тези на сухожилията. Когато се работи с големи тежести, може да се получи пренатоварване на меките тъкани около ставите. Най-често се засягат сухожилията на надбодилния  мускул /supraspinatus/ на лопатката,  на дългата глава на двуглавия мускул, както и на големия гръден мускул. За да не се получават подобни  явления, най-добре е да не се използват стероиди.
Трениращите трябва да имат предвид, че упражнения като вдигане щанги от лег, гребане с дъмбел, изтласкване от лег с тесен хват, читингово изпълнение на сгъване за бицепс с щанга от стоеж, флайс, всички упражнения за делтоидите могат да доведат до травмиране на рамо, ако се изпълняват с неправилна техника или се надхвърлят възможностите при избора на тежести. Загряването също трябва да бъде качествено, за да се осигури безопасност при изпълнението на упражненията.
Помнете, че раменете са деликатна част от човешкото тяло. При  болки, подувания, ограничаване на възможностите за движение е по-добре да се потърси веднага лекарска помощ, отколкото да се лекуват после утежнения от различно естество.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19670581817627 Seconds