Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Борбата с килограмите - безопасна ли е?!?
 

Всички жени се борят за елегантна и красива фигура и това е нормално, дори е редно човек да поддържа физиката си, защото всеки знае, че наднорменото тегло води до опасни последици за здравето и самочувствието. Нормално е да контролираш храната си, да увеличаваш движението.

Не е нормално обаче да превръщаш контрола над килограмите в мания, в център на вниманието си. Животът е хубав и интересен, ако можеш да му се радваш, а не го подчиняваш на някаква фикс - идея, която да те обсебва изцяло. В тази статия ще се спрем на едно твърде драматично заболяване. Обърнете внимание-не мания, не фикс - идея, а именно заболяване, но то от своя страна може да доведе до маниакалност, ако не се вземат своевременни мерки.

Кой не е чувал думата “анорексия”! Но знаете ли точно какво означава тя? Преведено от гръцки понятието значи “липса на апетит”. Ако беше само липсата на апетит, може би не би било толкова опасно това явление. Та коя жена не си мечтае да няма онзи подлудяващ апетит, който я кара вечер да отваря и затваря хладилника, да измисля хиляди начини, за жалост все несполучливи, за да овладее лакомията си. Проблемът с анорексията е много по-сложен, особено в наши дни. Това е заболяване, за което още през 1689 година английският лекар Ричард Мартън пише: “болестно състояние на духа, причинено от тъга и грижи…” Определена през 17 век като психиатрично заболяване, анорексията става все по –опасна в двадесет и първи век, защото по модните подиуми шестват манекенки, чиито фигури често се превръщат в еталон за много млади момичета. Тук е мястото да изясним, че не борбата с килограмите и спазването на диети са причина за анорексия. Нещата стоят точно обратно-заболелите от анорексия започват яростна борба с килограмите си, постоянно са недоволни от теглото си и отказват да се хранят дори когато стигат до патологична мършавост. Заболяването е характерно за женския пол, страдат както момичета на 11 години, така и жени на около 30-35 години. Самото смущение в храненето се появява на 11-15 годишна възраст, когато в организма настъпват значителни промени. Момичетата са объркани от физическите и мисловните процеси, губят чувството за контрол над ситуацията и пренасочват волята си в контрол над храненето. Незапознати с пубертетните катаклизми, девойките изпадат в стрес пред всеки нов килограм, паникьосват се да не надебелеят и стигат не само до драстично намаляване на храната, но и до пълен отказ да приемат такава. Не закъсняват депресията, понижаване на самочувствието, бунтът срещу всеки и всичко. Още по-драматични са явления като спиране на менструалния цикъл, което не се споделя с родителите, опадване на косата, лошо оросяване на крайниците. В по-тежък стадии анорексията може да се изрази и в крайно изтощителна слабост, нежелано окосмяване по крайниците, сърцебиене, сухота и лющене на кожата. Не са редки явления като загуба на костни минерали, ниско кръвно налягане, забавен метаболизъм.

Доказано е, че около 30% от болните не съзнават сериозността на положението и се самозаблуждават с обяснението за перфектен контрол над храненето си. Пак около 30% от анорексиците преживяват по една животозастрашаваща криза, но дори тогава отказват да признаят проблема. Преждевременната смърт при болните е увеличена, а около 5 до 18% от хоспитализираните почиват от глад или се самоубиват.

Всичко това звучи много страшно и наистина е. Може ли да се предпази подрастващото момиче от подобно заболяване. Със сигурност може, защото няма никакви данни за наследственост. Има обаче не малко доказателства за копиране поведение от близкото обкръжение. Ако майката,сестрата или близка позната е вманиачена на тема диети,малкото 11-12 годишно момиче често започва да страда,че е дебело,непривлекателно,смешно за съучениците си , а подобни мисли лесно довеждат до душевно разстройство. На подрастващата девойка трябва първо в съответствие с възрастта да се обяснят промените, които предстоят в пубертета. Никога и по никакъв повод не бива да бъде обиждано момичето на тема тегло, пълнота и красота. Внимавайте, когато се възхищавате на глас от физическите данни на някоя манекенка, артистка или позната. Често девойките издигат в култ известна личност, тежаща 45-50 кг при ръст 1.80 м и почват да мечтаят за такава фигура. Мечтите са хубаво нещо, но могат да бъдат и опасни, ако момичето се отчае. То знае, че не може да промени ръста си, но силно се надява да намали килограмите. Нали помните, че не диетите са причина за анорексията. Ако чуете, че дъщеря ви се оплаква от напълняване, помогнете й да научи какво е полезно да яде на тази възраст, как да увеличи движението, какво да спортува. Казахме вече, че анорексията е коварно заболяване. Когато вече бъде открито, може да се окаже твърде късно. Болните крият отказа си от храна, затова проявявайте интерес какво е закусвала дъщеря ви в училище, контролирайте деликатно храненето й у дома. Много опасни са и приятелските комплименти за намалено лично тегло, защото момичетата се ласкаят от въпроси: “Как отслабна?”, “ Как не ти се лепи нищо?”, от възторжени оценки за фигурата си и не си дават сметка, че това не е плод на здравословна храна и спорт. Родителят трябва обаче да е наясно дали детето му се храни качествено и редовно или почти, а понякога и напълно, гладува. Слушайте какво говорят децата ви. Не нормално момиче на 14,15,16 години да пресмята калории, да изчислява грамове мазнини, белтъчини и т.н. Не е нормално да е слабо, а все да говори за отслабване, така че вслушвайте се.

Много родители се гордеят с елегантната фигура на дъщеря си, дават пари за скъпи дрехи и спорт и в това няма нищо лошо, стига девойката да е наистина здрава, да се храни здравословно и да спортува за удоволствие, а не защото е анорексичка и е завладяна от отчайващите мисли, че ако добави 1 кг, изпуска от контрол едва ли не живота си.

Трябва да кажем, че днес в училищата няма постоянни профилактични прегледи, няма кой да следи проблемите със здравето на учащите се. Много по-голяма роля в това отношение могат да изиграят фитнес инструкторите, треньорите, учителите по физическа подготовка и спорт. Това са хора със знания по медицина, имат представа от координация на движенията, от реакциите на здравия и болния човек. Един разговор с тях би могъл да бъде много полезен за откриване белезите на анорексията.

Ако бъде открита анорексия, знайте, че ви чака труден път, но с грижа, търпение и любов болестта може да бъде победена.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18243384361267 Seconds