Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Булимия невроза
Самата дума „булимия” идва от гръцкия език и буквално означава „волски глад”. Булимия невроза е от групата на хранителните разстройства, което има множество допирни точки с анорексия невроза, но определено не са едно и също заболяване. Внасям това разяснение, тъй като съм чувала доста изказвания, че анорексиците са булимици, което е възможно, но не е задължително. Двете заболявания са близки помежду си от обстоятелството, че причините за възникването им са едни и същи- свръх контрол над теглото и фигурата и над храната. Но като външна проява се развиват по съвсем различен начин.
Булимията се изразява в неконтролируемо поглъщане на огромно количество храна, обикновено за период от няколко часа, но може и повече. Този няколкочасов период се нарича „булимична криза” и той бива последван от, така нареченото „очистване” или „прочистване” на организма. Това пречистване се осъществява по няколко начина- обикновено чрез насилствено изхвърляне на храната посредством повръщане, приемане на лаксативи и диуретични медикаменти; също така подобен епизод на преяждане може да бъде последван от постене и от налагане на тежко физическо натоварване, на претрениране с цел да се изгорят, приетите калории. По време на кризата, булимиците поглъщат много калорични храни и в големи количества. Често те ядат, без дори реално да се чувстват гладни и по време на епизода на преяждане губят всякакъв контрол върху количеството храна, което могат да погълнат и върху вида й. За период от 2-3 часа те могат да погълнат повече от 3000 ккал като консумират предимно високовъглехидратни храни- тестени храни, сладолед, шоколад и всякакви захарни изделия. По време на кризата те се чувстват удовлетворени и еуфорични от приетата храна, но скоро след това започват да чувстват вина и срам за количеството, което са погълнали и оттам следва пречистването.Трудно е да се диагностицира булимията в началните етапи, тъй като обикновено болните се прикриват, защото се срамуват. Те се срамуват от лакомията, от пристъпите си на преяждане, последвани от предизвикано повръщане. Трудно е да се хванат по време на криза, защото обикновено тогава булимиците се крият. В повечето случаи диагнозата се поставя в един вече по-напреднал етап от заболяването, когато започнат да се появяват различни здравословни проблеми, предизвикани от прекомерното приемане на голямо количество храна, последвано от насилствено повръщане. Това обикновено предизвиква много инфекции в устната кухина- ерозия на зъбите и зъбния емайл, както и опадане на самите зъби; поява на кариеси; подуване на слюнчените жлези. Уврежда се също така и хранопроводът и хранопроводната система като цяло- поява на язви и колит, което се получава от прекомерното отделяне на стомашен сок, поради предизвиканото повръщане. От употребата на лаксативи и разхлабителни се появяват множество чревни проблеми. Честото повръщане води до дехидратация и загуба на ценни витамини. И обикновено диагностицирането на булимията става при проявата на тези усложнения, които са най-вече физически, но могат да бъдат и психически. Тъй като при булимиците в основата на заболяването често стои депресията и с развиването му тя се задълбочава като понякога се стига до самоубийство.
Причините за развитието на болестта са същите, както и при анорексиците, но се проявяват по по-различен начин. Освен депресията, други отличителни състояния и поведения на болните са: висока критичност(предимно към себе си и телесното си тегло); затвореност и нежелание за общуване; строг контрол върху храната и настроения, характерни за депресията. Булимията се появява при жени между 16 и 30 годишна възраст. Като не е задължително да са били с наднормени тегло, дори повечето булимици са били с нормално тегло, а някои и слаби, преди да се разболеят. Булимията не се развива рязко, а подобно на анорексията се задълбочава с времето. Епизодите на преяждане могат да бъдат с различна честота- от няколко епизода седмично, до такива случаи като например повръщането да стане ежедневна проява. Обикновено на булимиците не им личи толкова ясно, че са болни, тъй като липсват толкова драстични промени във външността, както при анорексиците. И въпреки това при тях могат да се появят колебания в теглото от порядъка на 5 или 10 килограма като не варират нагоре-надолу. Друг характерен външен белег на болните е, това че понякога кокалчетата на пръстите на ръцете им стават червени и имат драскотини. Това става от предизвиканото повръщане, също така те често страдат и от проблеми с гърлото- възпаления, подувания и др.

Добавки-промоция


След поставена диагноза на заболяването трябва да настъпи незабавно лечение. В по-леките случаи може да „размине” само с намесата на психолог, но това са малко случаи. При масовата част от болните се назначава лечение подобно на това на анорексиците- терапия с психолог и диетолог като в терапията трябва да взема участие и семейството. Лечението изисква много търпение и време и това трябва да стане най-вече от страна на близките. Тъй като най-често хората, които са по-склонни да развият булимия са чувствителните, емоционално лабилни и разклатени личности, с по-слаба нервна система; те може да са имали проблеми с теглото в детството; също така много често срещано явление е булимията да се развие поради проблеми в семейството като в този случай храната се използва като средство на утеха, като заместител на родителската обич.
В заключение бих искала само да кажа, че това е едно доста сложно заболяване- сложно, защото може да се развива в продължение на години и пак близките да не знаят, за разлика от анорексията. Но също така, пак за разлика от анорексията, шансът за спасение е по-голям.

Автор: Yoanka (Йоана Л.)

Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 1.8504800796509 Seconds