Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Детокси Ливър
Детокси Ливър
10.20 BGL
Купи

Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи

Arginine Matrix
Arginine Matrix
23.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи
3Bul.Us
3Bul.Us
30.00 BGL
Купи
Explode L-Glutamine 500гр
Explode L-Glutamine 500гр
84.00 BGL
Купи
Внимание - разширени вени!

Всеки е виждал как по долните крайници на много жени е плъзнала паяжина от сини вени - кога по-тънки, кога по-дебели, по-слабо или по-силно изпъкнали. Не се заблуждавайте - не само жените страдат от разширени вени. Заболяването се среща с еднаква честота и при двата пола, но панталоните прикриват мъжките крака, пък и кой ли се заглежда по тях. Шегата си е шега, но разширените вени представляват едно сериозно заболяване, за което си заслужава да поговорим сериозно.

 

 

И така- какви са причините за получаването на разширени вени? Много често заболяването е обусловено от наследствени фактори. Знае се, че вените са кръвоносните съдове, които отвеждат кръвта обратно към сърцето. Тъй като работят срещу голямо хидростатично налягане, вените имат клапи, които не позволяват на кръвта да се връща обратно. Клапите са изградени от съединителна тъкан, но нейната здравина е генетично преопределена. Ако тя е по-нездрава, с напредването на възрастта клапите стават по – нестабилни и не изпълняват качествено функцията си. Кръвта се връща обратно и се задържа в най-долните венозни отдели. Затова вените на подбедриците са поразени най-често от заболяването.

Друга възможна причина за появата на разширени вени е ограниченото движение. Знае се, че при движение мускулите действат като помпа и подпомагат оттичането на кръвта. Ако работата на човек предполага стоене на едно място, особено прав, вече е налице предпоставка за поява на разширени вени. Налягането в долните крайници е най-голямо и когато има обездвижване, се получава недостатъчност на венозните клапи. Следователно вените се разтягат и уголемяват, стават видими, често имат синкаво-зеленикав цвят. Ако натиснете уголемената вена, тя за момент се изпразва и изчезва, но бързо възстановява патологичния си обем. При легнало положение на тялото, вените се скриват, но не се заблуждавайте-щом се изправите, те ще се появят отново, особено ако е горещо.
В началото на заболяването разширените вени са само леко видими, тъй като прозират през кожата, особено ако тя е по-тънка. Жените обикновено се дразнят и смятат това за козметичен дефект. Ако беше така-проблемът би бил незначителен. Постепенно бледата синкава паяжина се превръща в силно изпъкнали, а често и грозно изкривени вени, които стават все по-болезнени. Колкото по-напредва заболяването, толкова повече се увеличават страданията. Появяват се отоци на глезените и на мястото около вените, кожата над тях често се възпалява. Няма да закъснее и схващането на краката през нощта, а понякога и денем. Подбедриците често добиват кафяво-червеникав цвят, а крайно неприятни явления могат да бъдат появата на екзема и флебит /възпаление на вените/. Ако се стигне до тромбофлебит, значи е налице съчетание от флебит и съсирване на малки количества кръв, така наречената тромбоза.

Всичко това звучи малко страшно, нали? За всеки е ясно, че при последните стадии на заболяването е нужна бърза намеса на хирург, но по-важно е как да се предотврати това.

Ето няколко съвета.

Първо проверете предразположени ли сте генетично към заболяването. Наблюдавайте роднините, говорете с тях. И не забравяйте, че не само жените страдат от разширени вени. Ако прецените, че имате предразположеност, увеличете приема на витамин С, като е желателно да се консултирате с личния си лекар. Задължително е да увеличите движението - разходки, леки спортни занимания, натоварващи в умерена доза долните крайници.

Не се заседявайте дълго на едно място, а ако това е наложително-прехвърляйте тежестта от единия на другия крак, подрусвайте леко тялото, като се повдигате на пръсти, а после се отпускайте рязко на пети. Неколкократно през деня масажирайте подбедриците, но запомнете - много леко и деликатно - разширените вени не понасят енергични и силови масажи.
Не носете много стегнати дрехи- трябва да осигурите на тялото правилно кръвообращение.
Както за жените, така и за мъжете не се препоръчват обувки с абсолютно равна подметка, а с ортопедична или с ток, чиято височина е поне 2см.
Употребата на алкохол е друг фактор, влияещ на вените, и затова е препоръчително да не се косумира алкохол или поне количеството му да се ограничи.
Наложително е да се избягват някои козметични процедури като кола маска, много горещи душове, а когато сте на плажа, е желателно мястото, на което са разширените вени, да е на сянка или да е покрито с памучен плат, по възможност-бял.
Ако имате наднормено тегло, постарайте се да го намалите, това ще е добре не само за болните вени, а за целия организъм.
Препоръчва се носенето на ластични чорапи, но след консултация със специалист, за да се уточни размера, който е индивидуален за всеки човек.
Пийте много вода, тя ще осигури правилно функциониране на целия ви организъм, следователно и на кръвообращението. Специалистите препоръчват различно количество вода на ден, но никога по-малко от 1,5 литра. Оптималният вариант е 3 литра,но това е трудно за някои хора, затова поне се старайте да не сте под минималните 1,5 литра.
Трябва още да припомним, че не само долните крайници са засегнати от разширени вени. Не забравяйте хемороидите – нещо, от което страдат много хора, независимо от пола и възрастта. Този вид разширени вени на правото черво са обект на друга тема, тъй като те изискват още по-голямо внимание.

 
< Предишна

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13594388961792 Seconds