Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Врат, предмишницa и генетика
Майк Ментцер

Ако приемем, че сте използвали правилна тренировъчна програма (под такава естествено разбирам Heavy Duty ), липсата на прогрес където и да е, подсказва генетична слабост. Почти всички културисти, дори топ шампионите, имат поне една слаба мускулна група. На Арнолд Шварценегер определено му куцаше задната част на бедрата и предмишниците, Дориан Йейтс имаше проблем със симетрията в ръцете си, Бойер Ко имаше много слабо развита коремна преса, а аз винаги съм се мъчил с гръдните мускули. При нито един от всички не може да се говори за пренебрегване на тези мускулни групи. Просто всички сме били родени с по-малка плътност на мускулните влакна в тях.
Често такъв е случаят и с предмишниците и врата и затова много рядко препоръчвам каквато и да е директна работа върху тях, тъй като те получават ненормално количество индиректна работа от куп други движения.

Вратът конкретно участва в много упражнения, за които дори не подозирате: например при повдигането на раменете за трапецовидните мускули и мъртвата тяга. Преди тренирах човек, който имаше забележим напредък във всички големи мускулни групи, но най-големият му прогрес бе в зоната на врата, за който не правеше никакви директни упражнения. И въпреки това вратът му порасна повече, от която и да е друга негова мускулна група, при положение, че правеше само повдигане на рамене и мъртва тяга . Това е интересен момент, който трябва да внуши на проповедниците на тренировката с много серии (но знам, че те няма да го приемат!) колко малко директни високо интензивни тренировки с тежести са необходими, за да се постигне оптимален резултат. Този човек не работеше директно върху врата си и въпреки това той порасна повече, отколкото мускулите, върху които той работеше директно!  Да не забравяме, че има още един начин за индиректна работа върху врата - при всички упражнения всички културисти несъзнателно го стягат.
От друга страна предмишницата е вероятно най-тренираната и претренирана мускулна група от тялото, тъй като участва директно в почти всяко упражнение. Не сте ли усещали, че при бицепсово сгъване, пулдаун, мъртвата тяга, гребане и повдигане на раменете предмишниците получават ненормален стимул, който често ги кара да се предадат преди основната мускулна група, върху която работите? Ако сте генетично надарени в тях, те ще растат; ако пък са ви генетично слаби, много рядко ще се развият симетрично с останалите групи. Съветът ми е да опитате високо интензивна тренировка на цялото тяло и ако няколко месеца след нея проблемът остане, опитайте директна работа върху тях: на всяка втора -трета високо интензивна тренировка на ръцете включете по една серия стандартни и обратни сгъвания на китките с по 6-10 повторения. За врата опитайте следното: легнете на лежанка така, че главата и вратът да са извън ръба й и сложете сгъната кърпа на челото така, че да може да сложите върху него хоризонтално дъмбел. На практика правите сгъване на врата: отпускате главата и врата назад над ръба на лежанката до пълно разгъване и след това ги вдигате, колкото може по-високо нагоре. На всяка втора-трета тренировка на гърба правете по една такава серия с 6-10 повторения.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16678810119629 Seconds