Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Шейкър Explode 600мл
Шейкър Explode 600мл
7.00 BGL
Купи

Ecdy-Steel
Ecdy-Steel
36.00 BGL
Купи

Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Whey Protein
Explode Whey Protein
29.00 BGL
Купи
Explode Liquid L-carnitine 500ml
Explode Liquid L-carnitine 500ml
27.00 BGL
Купи
L-carnitine capsules
L-carnitine capsules
28.00 BGL
Купи
Въглехидрати и протеини - различна функция
Погрешните схващания за калоричните стойности на мазнините.
Една от най-популярните модни диети, за които се сещам, е онази, в която се изисква трениращият да консумира мазнини преди тренировка. Основанието за твърдението, че мазнините са толкова полезни се дължи на тяхната висока калорична стойност. На всеки грам мазнина се падат 9 калории (съпоставени с 5.2 калории на въглехидратите и 4.5 калории на протеините). Явно идеята да се ядат мазнини е научно обоснована. Щом като мазнините съдържат 9 калории в един грам, т.е. почти два пъти повече от енергията получена от въглехидратите или протеина, то защо изобщо да се занимаваме с нискокалоричните храни! Защо направо не си ядем мазнини. С консумацията на мазнини съществуват редица проблеми обаче. Най-напред ще се опитаме да коригираме тази погрешна теория.
Макар да е вярно, че в един грам мазнини се съдържат (приблизително) 9 калории, погрешно е да се приеме, че организмът може да оползотвори всичките 9 калории. Нека обясним: калоричната стойност на хранителните продукти се определя като се изгарят в калориметър. Мазнините предимно се натрупват в организма и се използват впоследствие като гориво. Изгаряне на мазнините чрез физически упражнения се получава при продължително усилено натоварване на енергийната система. Мазнините не изгарят нито за 15-20 минути нито дори за 45 минути или един час! Не, трябва им поне два часа и половина, за да навлязат в режим на горене при продължително натоварване на енергийната система.
 
 
 
Мазнините са, за да ни поддържат при недостиг на храна или дълготрайни лишения. Организмът също така използва мазнините и при продължителни физически усилия на различни нива. Разнообразието в тяхното оползотворяване зависи от различни ключови фактори от биохимичен характер. Тези фактори включват нивото на кислород,  нивата на свободната мастна киселина в кръвта както и общата физическа подготовка. Важното в този случай е, че нивото на мазнините е толкова високо, че на практика те не могат да бъдат изчерпани. И обратно, запасите от въглехидрати могат много бързо да се изразходват. Организмът е устроен така, че да натрупва повече мазнини отколкото разходва, за да предпазва от нарушения работата на системата.  
Ние не използваме мазнините в случаи на анаеробно натоварване на енергийната система. При 20- минутно натоварване на сърцето може да изгаряте калории, но не нарушавате запасите си от мазнини. При краткотрайна работа или дори работа на енергийната система със средна продължителност, мазнините в организма остават непокътнати. Краткотрайна тренировка като силовата (макар и да продължава 1 – 1.5 часа), се провежда на кратки силови отрязъци от време и с голям разход на енергия. Непосредствените енергийни субстрати са преобладаващият енергиен източник. Аденозин трифосфата (ATФ) и креатин фосфат (КФ) са основен източник на мускулно гориво. Организмът разгражда мускулния гликоген и кръвната гликоза в АТФ много по-бързо отколкото мазнините.
Скоростта на разграждане се изчислява чрез уравнението mol./min. Измерванията показват, че скоростта на синтеза на АТФ от въглехидрати е 1.0 mol./min., а скоростта на производство на АТФ от мазнини е на половината на тази скорост при 0.5 mol./min. - още едно доказателство, че трябва подробно да анализираме цифрите преди да твърдим, че са точни, когато говорим за функциите на човешкия организъм. Друго изненадващо разкритие за подвеждащата роля на калоричните стойности на хранителните продукти е и фактът, че по време на анаеробни физически упражнения производството на енергия от АТФ се увеличава значително над нормалното си ниво от 1.0 mol/min. до 2.4 mol/min. Това число ни дава изненадващата на пръв поглед цифра, която сочи, че въглехидратите отделят почти пет пъти повече енергия от мазнините.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.27434587478638 Seconds