Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Snail gel + Q10
Snail gel + Q10
24.00 BGL
Купи

Сълзи от охлюв
Сълзи от охлюв
5.90 BGL
Купи

BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Silver Pro 5 кг
Explode Silver Pro 5 кг
278.00 BGL
Купи
Тениска EXPLODE 2013 - сива
Тениска EXPLODE 2013 - сива
15.00 BGL
Купи
Детокси Ливър
Детокси Ливър
10.20 BGL
Купи
Въздействие върху мускулните фибри
От Стив Шуейд

Учените отдавна са открили, че мускулните фибри най-общо се делят на два вида - бързо контрахиращи се и бавно контрахиращи се. Изграждането на големи мускули би следвало да включва натоварване, както на бързите, така и на бавните фибри.
Или с други думи използвайте един тип тренировка за бавните мускулни фибри и друг тип, за бързите.

ЧЕРВЕНИ, БЕЛИ И...
Мускулните фибри са базовата, контрахираща се единица на мускула. Бързите фибри обикновено се свързват със силата и мощта, докато бавните се свързват с издържливостта и способността на мускулите да използват кислород. Големият процент бавни фибри е характерен за бегачите на дълги разстояния.Бързите фибри, гледани под микроскоп имат бял цвят. Ето защо някъде можете да ги намерите с това име. Бавните фибри се виждат червени. Миоглобина, включен във вътреклетъчното окисление е този, който им придава червен цвят.Учените използват също така и наименованието фибри тип I, за бавните - червени фибри и тип II, за бързите - бели фибри. Всички мускули са изградени от комбинация на двата вида фибри, което се вижда много ясно под микроскоп. Белите фибри са по-бързи, по-големи и имат по-развит растежен потенциал. Затова не е изненадващо, че при опити с животни е открита по-голяма чувствителност към тестостерон и повече рецептори за андрогени (мъжки полови хормони) в клетъчните мембрани на белите мускулни фибри.
Тези изследвания са накарали доста учени и треньори да залагат на белите мускулни фибри при тренировките, тъй като техния потенциал е по-голям.
Не забравяйте обаче, че изграждането на тялото е комплексно и че според последните изследвания броя на фибрите и процентното им съотношение бели/червени е генетично определено. Нито една силова тренировка в света, колкото и животинска да е тя, не може да увеличи броя на белите мускулни фибри. Съотношението си остава постаянно. Затова, след като сте постигнали максимума за белите си влакна, единственият ви път за растеж и развитие остава въздействието върху червените. Вярно е, че те реагират по-бавно и растат по-малко, но все пак това е растеж, а не застой. Крачката напред, колкото и малка да е тя е за предпочитане.
Първоначално учените са считали, че тренировката определя пропорциите във вида на фибрите. Те са откривали чрез мускулни биопсии, че при спринтьори, щангисти, културисти и при други атлети, използващи експлозивна сила има процентен превес на бързи бели фибри. Това ги е накарало да мислят, че самата тренировка е способствала за формирането на това съотношение.
Сега вече се знае, че наистина нивото на белите влакна при тези спортисти е високо, но те просто са били родени с този процент бели влакна. Или фактически тези хора са били програмирани за силовите спортове.

СИЛОВАТА ТРЕНИРОВКА ПРОМЕНЯ ФИБРИТЕ
Вие не можете да промените броя и процентното съотношение на мускулните фибри, но това, което можете да промените са самите фибри. Последните проучвания показват, че под влияние на силовата тренировка във фибрите са наблюдават значителни промени. По-точно тези промени се откриват в бързите бели фибри, които под влиянието на нато-варванията се диференцират в два различни типа бързи фибри, обозначавани за пригледност с инициалите IIа и IIб. Според изследванията, направени от Гари Дъдли, лекар от университета в Джорджия, при силовата тренировка с големи тежести се получава редукция (намаляване на броя) на IIб и увеличаване на IIа фибрите. Типът IIа бързи бели фибри много прилича на бавните червени фибри. Типът Ма фирби са такива, които използват ана-еробните процеси, за да разградят глигогена, синтезиран в организма от въглехидратите приети с храната, за да проду-цират АТФ (аденозин трифосфат). АТФ е фактически горивото на организма, което задвижва мускулните съкращения. Така IIа фибрите осигуряват значително гориво за мускула и за мускулните съкращения, които могат да продължат до 2 минути.
Типът IIб са бързи и експлозивни фибри. Те се включват в играта само когато тренирате със 100% интензивност и максимална скорост. Те използват за горива АТФ и креатин фосфатните запаси на мускула. Трябва да знаете обаче, че работата на тези фибри е твърде кратка, тъй като и енергетичните запаси, които те използват са малки и се измерва от порядъка на секунди. IIб фибрите също не могат да използват кислород, за да продуцират енергия, затова те също се класифицират като анаеробни.

КАКВО ЗНАЧИ ВСИЧКО ТОВА ЗА ВАС?
В статията има много неща, които може би ви са непонятни. Постепенно обаче вие трябва да свикнете с тях и да ги разбирате, тъй като само тези от вас, които знаят
достатъчно ще имат пълен успех. Културизмът е един от спортовете, изискващи много и то пълни знания. Те ще ви помогнат да отстраните грешките и да вървите напред. Какво значат всички тези неща за теб културиста? Как знанията за мускулните фибри ще ти помогнат? Всички тези познания могат да бъдат приложени в тренировката. Започнете с експлозивни серии и упражнения. Те ангажират бързите фибри и игнорират бавните. С този тип тренировка вие ще развиете максимална сила при минимално за вас тегло. Това е необходимо в спортовете, в които има теглови категории и се гони максимална сила: вдигане на тежести, борба, бокс и висок скок.
Използването на голям брой повторения с леки тежести е най-добрият начин да бъдат натоварени бавните червени фибри, които можем да наречем фибри на издръжливостта. При този вид тренировка, препоръчван за спортовете, в които е необходима-издръжливост (бягане на дълги разстояния) се изключват бързите фибри.
КОЯ Е ТРЕНИРОВКАТА, която би дала максимален мускулен обем и максимално тегло. Вдигайте големи тежести, с бавно и контролирано движение. Тази стратегия ще ви помогне да натоварите, както бавните, така и бързите фибри и да получите желания мускулен обем.Следователно най-добрият съвет за културиста би бил - големи тежести, в бавно контролирано движение.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1727499961853 Seconds