Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Възстановяване, добавки
От предната статия реших да продължа и да систематизирам тези тъй важни неща, особено важни. Много честа реплика в залата е "Как се напомпах." и "Нещо не раста", това е заради липса на правилно хранене, което е свързано с възстановяването.
Що е то възстановяване? Това е процес, протичащ под реакция на умората и имащ за цел да се възвърне хомеостазиса и работнособността. При него изразходваните енергийни ресурси и белтъчни структури стигат до изходното си ниво. Много малко хора знаят, че възстановяването (следработният период) е критерии за нашата физическа подготвеност и работата, която сме извършили.
Дотук добре, но какво общо има възстановяването с нервната система?
Труден въпрос и на пръв поглед нищо, но не е точно така. Възстановяването след тренировка освен, че се отразява на мускулната система, метаболизма, кардио-респираторната системи се отразява и на динамиката на нервните процеси, които имат вълнообразен и хетерохонен характер. Масата е останала с впечатление, че възстановяването започва след тренировка. Грешка! Започва веднага след работна серия. И затова почивката при най-тежката ни серия трябва да е поне 2 мин.
Фазите на възстановяване са:
- намаляване на работоспособността по време на тренировка
- възстановяване - достигане до изходните ресурси
- свръхвъзстановяване - за него се говори изключително рядко,а не трябва. То представлява процес, при който изразходваните при натоварването енергийни ресурси и белтъчни структури за известен период надхвърлят изходното си равнище. Това е много важно, за да има постоянен прогрес. Но само за добре подготвените, правилно трениращи пределните натоварвания водят до изразителни резултати.
- стабилизация
Но на какво действа възстановяването, на кои системи от нашето тяло? Ендокринната ситема, метаболизма, кардио-респираторната, нервнопсихичната, нервномускулната системи.
А как се постига възстановяването: чрез правилно хранене, мускулна, нервна релаксация, отхлабване на напрежението, сън - един много важен метод. Във фаза на натрупване на маса поне 8 часа сън, а във фаза за дефиниция - наполивна,т.е.4. Е добре,защо пък снъня, бихте ме запитали. По време на сън, тялото не извършва движение, а това води до засилване на анаболните процеси за сметка на катаболните. Друг много важен възстановителен елемент са хранителните добавки, които ще разгледаме.
Но първо нека обобщя възстановителните средства:
- диета
- суплементи
- психични методи
- физиотерапевтични методи.
Сега ще се пренесем в един друг свят. В света на добавките, който лека-полека почваме да опознаваме, но в същото време не е така. Защо?
Защото науката е много напреднала и представя различни иновативни подходи и методи за получаването им. Начинаещите и по-неопитните като влязат в залата и чуят за тях, питат:"Много ли са вредни?" Не, не са. Те само биха помогнали за вашият прогрес. Това са вещества с изкуствен или естествен произход, по химичен път са синтезирани. Те се стремят да задоволят всяка нужда на отделният индивид. Ето класификацията, която лично за мен е най-правилна:
- Протеин - буквално от английски, означава белтък, тази добре позната ни структура. Но произхожда от древногръцката дума "протос", коетo значи първоначален. Това е един от основните суплементи и спокойно може да бъде обобщено, че съдържа над 50% белтъчини. Те са съставени от аминокиселини, свързани чрез аминна връзка в строга последователност. Ако някоя от аминокиселините не функционира, цялата верига няма да работи. Но освен тях съдържат и водород, въглерод, кислород, сяра и понякога желязо. При хидролиза се разпадат до аминокиселини. Приемът в период за качване на мускулна маса е 2,2 кг.белтъци като се смята и храната разбира се, за чистене- 1,5 кг,за чистене и запазване на мускулната маса- 5 кг. Това са минималните стойности. Но прием над 50 гр. еднократна доза е безмислен, защото не се усвоява и се изхвърля, а това са само излишни разходи. Но още по-важното е, че неусвоеният протеин гние в храносмилателния тракт, а създадените карцерогенни вещества влияят на коремната стена. Протеините са незаменими не само във фитнеса,но и във всеки друг спорт,защото белтъци не могат да се създават от други хранителни вещества в нашият организъм, а трябва да си ги набавим от храната. Но помислете, за да си набавим 20гр. белтък трябва да изядем 100 гр. пилешки гърди, а протеиновите препарати ни ги доставят мигновенно. Приемът на тази добавка - 30 мин.преди тренировка, защото трябва време да се разпадне до аминокиселини и да стимулират отделянето на  тестостерон; след тренировка- веднага да заредим изразходваният гликоген в тялото си и да възстановим, да се предпазим от катаболизъм и захраним мускулните влакна; преди лягане- когато изобилстват анаболните процеси е необходимо да доставиме протеин с удължено освобождаване, който да зарежда нашето тяло.Според начина си на обработки, отделяне, усвояване и захранвена на органзима те са:
- суроватъчни - това по мое мнение са най-широко използваните протеини. Те са най-бързо и лесно усвоими. Освен това доставят много бързо аминокиселини до мускулите. Те представляват смес от нискомолекулни протеини, които се намират в малки количества в прясното мляко. Суроватъчният протеин е и най-богатият източник на BCAA и глутамин, които предпазват от катаболните процеси и са идеални за употреба и при чистене, и при качване. Има спорове относно употребата му при чистене на мзанините, но моето мнение е, че е полезен взет след тренировка той наистина ще повиши нивото на инсулина, но зависи какви и колко въглехидрати приемаме с него. Подпомага имунната система както и намаляване на кръвното налягане.
- казеин - усвоява се по-бавно, но и предотвратява разпадането на мускулните белтъци. Осигурява по-продължителен приток на аминокиселини в кръвта. Той е основният протеин, който се съдържа в прясното мляко. Казеинът е главното негово белтъчно вещество и не се разтваря във вода. Освен неизбежните пептиди, той съдържа и доста фосфатни групи. Подходящ е, когато трябва да обогатим храненето си с белтъци. Използва се и с лечебна цел. Поради бавното отделяне на аминокиселини, най-удачният му прием е вечер преди лягане и затова спокойно можем да го наречем "Нощен протеин".
- Гейнер - смес от белтъци и въглехидрат(бавни, бързи), витамини, аминокиселини и други. Има за цел да замести едно или повече хранения. Обикновенно съдържанието белтък-въглехидрат е 1:2. Идеален е за след тренировка и сутрин след сън.

Добавки-промоция


- соев - спокойно мога да го нарека, "анаболният". Бавен и много трудно усвоим, поради което причинява смущения в стомаха. Съдържа пълен аминокиселинен спектър. И е най-подходящ при редукция на теглото, защото намалява вредните нива на холестерола, забързва метаболизма посредством отделянето на тироксин.
- Аминокиселини - карбоксилни киселини, в молекулата на които се съдржа аминогрупа. Алфа-аминокиселините са основна част от белтъците (20 на брой). Освен това изграждат и витамини и хормони. Биват два вида:
- незаменими - не се синтезират в организма на човек, а постъпват с храната. Те са осем: валин, левцин, изолевцин, лизин, метионин, трипофан, треонин, фенилаланин. Аминокиселините са неотменни при употребата на добавки, защото подпомагат възстановяването, белтъчния синтез и мускулният растеж.
- Глутамин - Една от 20-те алфа аминокиселини, изграждащи белтъците. Амид е на глутаминовата киселина. Най-разпространена е в човешкото тяло, достига до 60 %. Подобрява усвояването на протеина, подпомнага отделянето на хормон на растежа и отделянето на редица хормони, подпомагащи мускулната хипертрофия. Предпазва от катаболни процеси. Глутамина участва в азотната обмяна, в биосинтезата на триптофана, хистидин и др. При свързването на глутамина с глутаминова киселина в човешкият организъм се обезврежда вредният амоняк. Съдържа се в храните, богати на белтъци. Минималният дневен прием е 10гр. Приема се преди и след тренировка.
- Креатин - метилгуанидиетанова киселина. Съдържа се в скелетните мускули като креатинфосфорна киселина. При обратимото взаимодействеи с АТФ ( АТФ се разпада до АДФ, а АДФ се превръща в АТФ чрез прибавянето на фосфатна група) се натрупва енергия за мускулни съкращения. Основната му цел е да се увеличи енергийния резерв в мускулите. Освен това подпомага възстановяването, предпазва от катаболизъм, а и съдейства за изгарянето на мазнини. Съдържа се в телешкото и говеждо месо. Споре мен, креатина най-бързо се абсорбира в лигавицата.
Видове: монохидрат, пируват, кре-алкалин, три-креатин малат. Колега Сентетик е обяснил за тях. Но по-правилното решение е креатиновата матрица, която съдържа няколко вида креатин. При приема на креатин може да възникнат крампи.
- Таурин - втората по наличност в човешкото тяло аминокиселина. Тя е заменима и в молекулата си съдържа сяра. Подобно на креатина увеличава обема на клетката, спомага за по-добро усвояване на другите добавки, подобрява действието на паметта, респираторната, нервната и имунна системи. Подобрява клетъчната активност и предотвратява катаболните процеси. Участва в осмотичното налягане. Среща се в месото и яйцата.
- Азотни бустери - свързват се с действието на аргинин (есенциална аминокиселина), спомагаща за отделянето на хормон на растежа и поддържа имунната система. Детоксифицира черният дроб и предпазва от образуването на тумори.
- Липотропни продукти - продукти, съдържащи съставки,които имат за цел да редуцират теглото ни.
- Л-карнитин - аминокиселина,която се произвежда в тялото ни от аминокиселината лизин. Пренася мастните киселини през митохондриите, където те служат като енергиен източник на нашето тяло.

Автор: (F.B.I) Б. Димитров

Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17554306983948 Seconds