Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Гинко билоба
Дървото Гинко билоба (Ginkgo biloba)  е включено в Червения списък на застрашените растения на IUCN (The International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources). Въпреки, че то отдавна се култивира, е подложено на риск от загуба на биоразнообразието си, защото се размножава чрез резници вместо чрез семена.  Семената са дълги около 1,5-2 см, обвити са в месеста обвивка. В Китай и Япония, след отстраняване на месестата обвивка, семената се използват за храна. Там те са деликатес и се поднасят на сватбените ритуали печени и боядисани в червено. Консумирани сурови, се считат за афродизиак. Месестата обвивка на семената съдържа маслена киселина (butanoic acid) и отделя не особено приятна миризма, подобна на миризмата на гранясало масло. Именно за да се избегне тази миризма в САЩ и Европа са предпочитани предимно мъжки дървета, което е причина видът да бъде застрашен.

Това е едно от най-популярните билкови лекарства в Европа и Северна Америка, особено след  потвърждаване на твърденията, че има възбуждащи половото желание свойства.
Най-често използваният материал, извлечен от това растение, е стандартизираният екстракт от листата на Гинко . Листата наистина са особено полезни. В техния състав има две основни групи активни вещества - флавоноиди и терпен-лактони, сред които гинкоглиди А, В и С, билобалид, кверцетин и кемпферол.
Гинко - флавоноидите директно въздействат на най-малките кръвоносни съдове, като ги разширяват. Те повишават скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислорода, постъпващ в мозъка и в останалите органи на тялото. Следователно всички неразположения, които се дължат  на недостатъчно кръвоснабдяване, се повлияват от прием на Гинко билоба: главоболие, периферни съдови смущения, отслабване на паметта, старческа деменция, Алцхаймер, шум в ушите, световъртеж,  сърдечна аритмия, импотентност, глаукома, екзема.

 

Гинкоглидите съдействат за контролира над алергични възпаления, астма и анафилактичен шок.
Има проучвания, че препарати на база Гинко действат превантивно срещу превръщането на холестерола в плака, която допринася за втвърдяването на артериите. Билката се използва и при други проблеми, свързани с нарушено кръвообращение като: диабетична периферна съдова болест, синдром на Рейно, хемороиди и варикозни вени. Много хора, оплакващи се от изтръпване в долните крайници без друга установена причина, са изключително доволни от употребата на препарати, съдържащи Гинко билоба.
Доказано е, че Гинко Билоба регулира оксидативния стрес. Билката е  антиоксидант, който подпомага борбата със свободните радикали.
Особено обнадеждаващи са проучванията за влиянието на билката върху витилиго (левкодерма, депигментация), тъй като напоследък това заболяване не е рядкост и е изключително трудно за лечение. Витилиго се развива, когато клетките, продуциращи пигмента меланин, спрат да функционират, оставяйки бели петна по кожата. Около 4% от някои определени етнически групи имат витилиго, а 35% от пациентите с това заболяване имат психиатрични проблеми, произтичащи от заболяването – депресия, тревожност, склонност към самоубийство. Изводът на учените: „Гинко има видим положителен ефект без необходимост от фототерапия”, може би ще е спасение за много хора, страдащи от витилиго.
Поради ноотропния ефект (повлияване функциите на мозъчната кора, увредени вследствие прекаран мозъчен инфаркт, травми, други мозъчни заболявания, атеросклероза, прекарани тежки заболявания; преодоляване на силна умора, неврози, алкохолизъм; подобряване процесите на запаметяване; увеличаване поносимостта на мозъка към кислороден глад и отстраняване метаболитните нарушения, свързани с недостига на кислород) употребата на препарати с Гинко билоба повишават способността за концентрация. Това е важно за всеки билдер, който чувства замаяност и деконцентрация след тренировки или цели по-бързо да се възстанови след заболявания.
Колкото и да е полезно да се приема Гинко билоба под различни форми - отвари, сиропи, таблетки, трябва да знаете, че при завишен прием могат да се появят странични ефекти като увеличен риск от кървене, храносмилателен дискомфорт, повръщане, диария, главоболие и безпокойство. Несъвместима е употребата на Гинко билоба с аспирин, защото и двете действат съдоразширяващо. Хора в следоперативен период, с разширени вени и стомашни проблеми, както и бременни жени, трябва да избягват самостоятелно да приемат отвари и лекарства с Гинко билоба. Ако това е необходимо, предписанията и дозите да са изготвени от лекар. На деца под 12 години е недопустимо да се дава Гинко билоба без лекарско предписание.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1682391166687 Seconds