Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Глюкоза и гликоген част ІІ
При липса на снабдяване с кислород гликогенът може да поддържа работа, свързана с контракции, максимум 2—3 минути въпреки обстоятелството, че под влияние на тренировъчния процес гликогеновото съдържание в мускулите на трениращи лица се увеличава почти два пъти в сравнение с нетренирани лица. Увеличение на гликогеновите резерви и на гликолитичните ензими се наблюдава при тренировка с период на упражненията от 1-3 минути с висока интензивност.
 

Докато богатите на енергия фосфати се разграждат предимно по време на упражнение, продължаващо по-малко от 30 секунди, при което не се наблюдава увеличение на лактатното ниво, при работа, която продължава по-дълго, както беше отбелязано, 1-3 минути, се установява особено високо натрупване на лактат в организма. Ако се цели да се претоварят гликолитичните системи, се работи около 1 минута (върхът на гликолизата се достига за около 30-40 секунди) и след това покой от 2-4 минути преди повторението. След 4-5 повторения обаче упражнението става много изморително поради увеличаване нивото на кръвния лактат. Енергетичното снабдяване чрез разграждане на гликогена само до лактат не е достатъчно за бърза и силна мускулна активност. Освен това увеличеното количество млечна киселина понижава рН на кръвта, като при много тежки упражнения се наблюдават стойности на рН под 7,0 във венозната кръв, идваща от работещите мускули. При тези обстоятелства гликолизата се инхибира и нейното пълно инхибиране става при рН=6,4. Така при много ниски стойности на рН в кръвта, а тези стойности отразяват аналогичното понижаване на рН в интрацелуларното пространство на мускулните клетки, настъпва потискане на гликолизата, а оттам и на енергетичното снабдяване чрез нея. Благоприятно е, когато аеробна енергия за ресинтез на АТР при физическа работа се достави своевременно, с което се предотвратява голямото образуване на лактат, а наличният лактат се метаболизира по окислителен път. Анаеробният ресинтез на АТР чрез глюкозата (гликогена) се извършва по реакцията:
Гликоген /глюкоза + Р + ADP = лактат + АТР
При разграждане на въглехидратите по гликолитичната верига в анаеробна среда преди посочената реакция се освобождава енергия на две места, при които се ресинтезира АТР.
Анаеробното разграждане на глюкозата и гликогена е свързано с по-ниска енергетична ефективност в сравнение с тяхното аеробно разграждане и освен това с натрупване на недоокислени продукти - млечна киселина и пирогроздена киселина, предизвикващи рязко ограничаване на работоспособността на организма.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13716316223145 Seconds