Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Глюкоза и гликоген
Гликогеновото съдържание на различните органи зависи от храненето, физическата тренировка и особено от хормоналните фактори, поради което е подложено на големи колебания. Гликокортикоидите и инсулинът увеличават гликогеновото съдържание в тъканта, като повишават гликогенсинтетазната активност, а адреналинът и глюкагонът предизвикват намаление на гликогенoвото съдържание чрез активиране на фосфорилазата. Промените в равновесието на тези антагонистични хормони се отразяват на гликогеновото съдържание в черния дроб и мускулатурата.
 

Гликогенът в работещите мускули и чернодробният гликоген (т. е. глюкозата, освободена от черния дроб) са субстрати, които се използуват предимно при краткотраещи, с висока интензивност упражнения, при които се наблюдава рязко намаление на гликогеновите резерви в работещите мускули. В тези случаи разграждането  на  споменатия  субстрат  се  извършва  предимно  чрез гликолитична верига на Ембден—Майерхоф. Чрез тази верига обаче се доставя 5—8 % от енергията за ресинтез на ATP, a останалото количество енергия се осигурява чрез окислителното фосфорилиране.
По време на разграждането на 1 gmol глюкоза до лактат се ресинтезират 2 gmol ATP с участието на ADP, а при разграждането на една глюкозна единица от гликоген до лактат се ресинтезират 3 gmol ATP в мускулната клетка. По време на разграждането на глюкозата или гликогена до СО2 и Н2О се образуват 38 и 39 gmol ATP от 1 gmol глюкоза или гликоген съответно. Пропорцията на глюкозата, свободните мастни киселини и лактата, които се използуват за образуването на ATP по време на работа, може да бъде установена чрез определяне на артерио-венозната разлика на тези субстрати. От друга страна, не е възможно да се измери каква част от гликогена се окислява до СО2 и Н2О. Млечната киселина постъпва в кръвта изключително от работещите мускули, а другите органи (сърце, череп дроб, почиващи мускули и др.) до голяма степен окисляват това съединение. При максимална кислородна консумация от 51 за минута около 60 % от АТР се възстановява по аеробен път.

Глюкоза и гликоген част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.38170909881592 Seconds