Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Грип
Грипът е заразна болест познат още като инфлуенца, предизивикана от РНК-вирус от семейство Orthomyxoviridae. Холандската дума "griep", която се употребява в разговорния език подобно на английската "flu", произхожда от френската "gripper" и представлява събирателно понятие, обозначаващо голям брой респираторни заболявания, предизвиквани от над 100 вируса, които инфектират горните дихателни пътища. Колкото и да са шумни имунизационните кампании, в началото на всяка година, статистиката загрява до червено от лавинообразно растящите цифри на заболелите от грип. Причината е грипа всяка година сменя имиджа си и поставя  поредното изпитание пред учените, провокирайки ги с новата си мутация. Важни генетични промени във вируса са предизивикали три грипни пандемии през 20 век, убивайки милиони хора. Грипното заболяване се характеризира с висока смъртност, особено сред малките деца и старите хора. Епидемии от грип има всяка година, най-често през студените месеци; поразяват до 15% от населението на Земята. Повечето хора не правят разлика между простуда и грип. И простудата, и грипът са вирусни инфекции. НО.....
Простудата е инфекция, характеризираща се с остри заболявания на респираторния тракт, съпроводени с възпалено гърло, главоболие, усилваща се кашлица, болки в крайниците. Обикновено настинките траят между 2 и 7 дни. Общата настинка е заболяване, което може да бъде причинено от над 200 различни вируси - най-често те са от групата на риновирусите (от гр. rhin - нос), но може да са и от други групи - например коронавируси, аденовируси, респираторно-синцитиални вируси, коксаки, ехо-вируси и др. Поради това си многообразие от причинители изработването на ваксина срещу настинката е невъзможно.

Грипът е остра заразна инфекция, която се причинява от грипни вируси. Има три групи грипни вируси - А, В и С, които са по-устойчиви при ниски температури, с което се обяснява по-голямото разпространение на грипа през зимните месеци. Макар и вирусът на грипа да се разпространява главно по въздушен път, той оцелява и върху дръжките на вратите, парапетите и различни други повърхности. Ако обаче грипът бъде диагностициран погрешно като обикновена настинка и не се вземат по-сериозни мерки, съществува потенциален риск от развитие на тежки, дори животозастрашаващи усложнения (например пневмония).

Според сайта Lekar.bg най-често срещаните заблуди са:

1. Настинката е от студа, закаленият човек не боледува
И закаленият като стомана може да се зарази с вируси‚ предизвикващи респираторно заболяване, просто затова, че нашето тяло /преди всичко дихателните пътища/ е естествената среда за тях. Друг въпрос е‚ че закаленият‚ здрав човек има няколко пъти по-малки шансове да се зарази и болестта при него ще протича по-леко.

2. Антибиотиците ще ни помогнат
Около 60 процента от нашите сънародници се лекуват от простуда с антибиотици. Тази цифра е най-добрата илюстрация на популярността на опасната заблуда.
Антибиотикът убива бактериите‚ но не и вирусите‚ които в значителната част от случаите предизвикват ОРЗ.

3. Не бива да се даваш на настинката и да лягаш на легло

През първите шест дни човек е опасен за всички‚ които се намират на разстояние до 6 метра от него. Дори след като геройски ходещият на работа служител излезе от офиса‚ вирусите още дълго си остават там.

4. Температурата трябва да се сваля ударно
Покачването на температурата на тялото дори до 39 градуса (но само при изначално здрав човек!) специалистите смятат за естествена реакция на организма‚ помагаща му да се бори с инфекцията. Ако температурата се покачи още‚ тя наистина трябва да се понижава. Но в никакъв случай не с ударни дози аспирин!

5. Витаминната атака е съвършено безобидно средство
Любопитно е‚ че във всесилността на витамин С в лечението на простуда е бил убеден неговият откривател‚ нобеловият лауреат в областта на биохимията Лайнус Полинг. Впоследствие се оказва‚ че това не е точно така.

Методи за борба с грип

1. Хомеопатия - доказала се като ефикасен предимно профилактичен и и по-слабо лечебен метод не само при грипни, но и при други епидемии. Хомеопатичните лекарства за разлика от обикновените не действат директно върху вирусите и бактериите, а стимулират защитните сили на организма.  Използват се обикновено Гелсемиум (Gelsemium), Бриония (Bryonia), Рус токсикодендрон (Rhus toxicodendron), Осцилококцинум (Oscillococcinum) и Инфлуенцинум (Influenzinum) понякога и с Парагрип  (Paragripе)

2. Медикаменти
Paracetamol - съдржа се във всички рекламирани медикаменти за борба с грип: Фервекс, Грипостат, Колдрекс и хиляди други търговски наименования.
Ремантадин  - ефективен за лечение на грип, когато се приема в първите 48 часа от заболяването или непосредствено след контакт с болен при обявена грипна епидемия. Неговият механизъм на действие му позволява да атакува вируса, независимо от неговата модификация.
Ремантадин дезактивира вируса и не му позволява да се размножава и по този начин спира или намалява способността му да уврежда клетките на организма.
Ибупрофен -  примерно Нурофен Стопколд

3. Домашни лекове
Чесън - естествен антибиотик, който не само убива болестотворните нашественици, но и предпазва организма от отровите, причиняващи инфекцията. Дори кръвта на хората, редовно консумиращи чесън, може да убива бактерии, а пaрите, отделени при разрязването на една скилидка, унищожават вредни микроорганизми в радиус от 20 см. В листата на чесъна има много аскорбинова киселина, а също и манган, мед, кобалт...съставките са много, но главната тайна е във фитонцидите, съдържащи се в етеричното масло на чесъна
Чай - шипков чай, силният чай от бял равнец, кантарион, шипка и мащерка също укрепват организма срещу есенно-зимните вируси. Още по-голям е ефектът, ако в чашата с чай, разтворите и лъжичка прополис, известен още като пчелен прашец.
Цикория - При грип може да се комбинира добре с всички други лечебни средства. Особено подходяща е за деца, при които простудата често е съпроводена със стомашни смущения. Те могат да я пият и вместо вода ­ по 1 чаена лъжичка, която се запарва в 500 мл вода. Дозата може да се повтори.
Ябълков оцет - Органичният, суров ябълков оцет  отлично се справя с всякакви микроби, които атакуват гърлото и устата. За поддържане на здраво гърло сместа с ябълков оцет за гаргара прави чудеса / 1 чаена лъжичка в половин чаша вода/. На всеки час правете гаргара с три глътки от сместа, след това я изплювайте. Много полезен срещу настинки и грип е горещият ябълков компрес. Най-напред сложете върху областта на гърлото тънка кърпа, напоена с ябълков оцет, покрийте с найлон, а след това използвайте плоска бутилка с гореща вода или намокрена с гореща вода и изцедена хавлиена кърпа, за да загреете мястото и ябълковият оцет по-лесно да проникне в кожата. Този горещ компрес с ябълков оцет е отличен за прочистване и лечение на гръдния кош, когато третирате всякакви белодробни неразположения - настинки, грип
Инхалации и изплакване на гърлото
Вирусът на грипа особено активно се размножава на лигавицата на носоглътката и в горните дихателни пътища. Затова ускорете лечението на болестта с помощта на инхалации. Те премахват възпалението и отоците в дихателните пътища, облекчават дишането и убиват микробите.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24717092514038 Seconds