Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Гръбначни изкривявания
Стройното и добре развито тяло и правилната телесна стойка винаги будят възхищение и желание нашите деца да станат силни, здрави и с красива фигура и походка. Нормалната стойка на тялото е с изправена глава, гръдният кош е издаден леко напред, раменете са изтеглени назад, коремът е прибран, а коленете обтегнати. От най-ранна възраст у детето трябва да се възпитава навик за правилно телодържане при седене, ходене и стоене.
Телесната стойка се определя от формата на гръбначния стълб, наклона на таза, състоянието на крайниците, положението на главата. Гръбначният стълб е изграден от 33 прешлена. Всеки прешлен се състои от масивно костно тяло и дъга с три израстъка. Телата на прешлените се свързват помежду си чрез стави и с междупрешленни хрущялни дискове, и са наредени така, че образуват канал, в който се помества гръбначният мозък.
С нарастването и главно с развитието на мускулатурата и движенията на детето се образуват физиологичните кривини на гръбначния стълб и постепенно се изгражда  неговата стойка. Правилната телесна стойка създава най-благоприятни условия за нормално функциониране на органите и системите особено на белите дробове и сърцето.
Упражнения за възпитаване на правилна телесна стойка
1. Упражнение в правилен стоеж - пред огледалото с изтеглен гръбначен стълб, погледът е напред, коремът е прибран, раменете са симетрично разположени, а краката са събрани.
2. Същото упражнение, но със заставане до стената - петите, тазът, плешките и тилът се допират до стената, тялото е изпънато. В това положение се остава няколко секунди, след това се прави крачка напред, остава се така 10-20 секунди, след това отново се заема положение до стената и т.н.
3. Възпитаването на "мускулния усет" за правилно, телодържане може да се извършва и от легнало положение с изтегляне на гръбначния стълб. Застава се в положение както при упражнение 2, но в тилен лег.
4. Полезни са упражненията "ходене с поставен върху главата предмет" - пясъчна торбичка, книга, възглавница ходене по повдигната от пода дъска (скамейка) и други.


При деца с недостатъчно добро физическо развитие, със слаб тонус на мускулите и след прекарани инфекциозни заболявания по-лесно се развиват нарушения в телодържанието и изкривяване на гръбначния стълб.
Родителите не трябва да забравят, че гръбначни изкривявания могат да получат и физически здрави деца, ако продължително време са под въздействие на неблагоприятни фактори от външната среда.
Препоръки към родителите
1. Трябва да наблюдават как детето седи, докато пише домашните си! Тялото му трябва да бъде изправено, главата леко наклонена напред, лактите свободно да опират на масата, а краката, свити под прав ъгъл в коленните стави, да опират с цялото стъпало на пода. Разстоянието между очите и книгата или тетрадката трябва да бъде 35-40 см.
2. Да  приучат детето към правилно лежане по време на сън . Най-полезно е положението по гръб с изпънати край тялото ръце, на равно и  полутвърдо легло с ниска възглавница.
3. Да   следят децата да носят учебниците си в раница на двете рамена, a по-големите ученици да сменят чантата в ръцете си.
4. Внимателно да оглеждат детето в профил и анфас, защото това може да покаже на родителя дали то има  гръбначно изкривяване.
Едното рамо стои по-високо от другото, едната половина на таза е по-високо разположена от другата, а талията от едната страна е изгладена. При оглед отзад се установява асиметрично разположение на лопатките.
5. Да водят ежегодно учениците на преглед при офталмолог. Късогледството често е причина за неправилни пози по време на учебните занимания.
6. Децата трябва да играят и спортуват, физическите упражнения укрепват гръбната мускулатура, физиологичните криви на гръбначния стълб се оформят правилно и той става гъвкав и подвижен. Препоръчваме спортове, при които тялото е в хоризонтално положение - плуване , спортове, които засилват усета за правилна стойка -ски, кънки,    спортове, свързани с изтегляне на гръбначния стълб - волейбол, баскетбол, хандбал.
7. Да осигурят за децата разнообразна храна, богата на минерални соли и витамини.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19156718254089 Seconds