Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Гъбички
Не веднъж в статии сме подчертавали, че всеки, който се грижи за здравето си, трябва да поддържа и отлична хигиена, за да има не само красиво, а и здраво тяло. В тази статия ще се спрем на един проблем, който не винаги стои на вниманието на младите хора, посещаващи фитнес залите , но е изключително важен. Става дума за различни кожни инфекции по краката. Защо точно за тях – по много причини. Първо, защото гъбичките са често срещано заболяване, което трудно се лекува. Второ, защото съвременният човек се къпе редовно, но все някак пропуска да обърне достатъчно внимание на ходилата си, пере и дрехите си редовно, но забравя обувките, особено на тези, с които тренира в спортните зали. Или по-точно обръща голямо внимание на марката обувки, удобството им, но не на хигиенизирането им. Трето-самите гъбички, ама пък гальовно име, са твърде упорити, широко разпространени в околната среда, микроскопични и много заразни. Само тези причини са достатъчни, а има и още, за да насочим вниманието ви към малките гадинки, защото много по-лесно е да се предпазиш от тази напаст, отколкото да се отървеш, след като си се сдобил вече с тях.
Дерматомикоза Педис (Тinea рedis) е една от най-често срещаните кожни инфекции по краката. Предизвикват я дерматофити - микроскопични гъби, живеещи върху умрелите тъкани по главата, ноктите на пръстите на краката и други външни слоеве кожа. Това са антропофилни гъбички, които се делят на два основни вида - червен трихофитон и интердигитален трихофитон. Първият вид уврежда нокътните пластинки както на краката, така и на ръцете, а освен това и всички участъци гладка кожа. Вторият вид уврежда само ноктите на първия и петия пръст на краката и кожата между третия и четвъртия пръст. Малко странна избираемост, но е факт. Заболяването засяга понякога и свода на стъпалото.
Тези гъбички виреят в топла, влажна среда, а какво по-удобно от спортни обувки, напъхани в сака след тежка тренировка и забравени там до следващата. „Подлите гъбки” обичат още чорапи от изкуствена материя, в които краката добре се спарват, подовете на обществените бани, като във фитнес залите например, териториите на плувните басейни.Други форми на това заболяване са дерматофитните (кожни) инфекции, предизвикващи появата на дребни, плътни, разположени дълбоко в епидермиса пъпчици или мехурчета, които са изпълнени с бистро съдържание. Към инфекция са податливи много лесно места с рани или охлузвания по ходилото на краката. Влагата стимулира директно растежа на гъбичките, увреждайки роговия слой на епидермиса.
В по-редки случаи инфекцията може да се прехвърли от заразени животни върху хората.
Дерматомикозата се среща по-често при мъжете, като обикновено започва през пубертета до към 50-годишна възраст. Жените по-често носят отворени обувки през лятото, което се явява положителен фактор, тъй като краката се проветряват по-добре. Хората с намалена имунна система са изложени по-често на този вид инфекции.
Ще ви обърнем внимание върху четири дерматофита, които могат да предизвикат дерматомикоза. Най-често срещаният вид е трихофит рубрум – те предизвикват дразнещ, постоянен сърбеж по долната част на стъпалото или междупръстните пространства, по кожата на пръстите. Заболяването протича хронично, крайно упорито е. Ако не се реагира своевременно, кожата става твърде мека, инфектираното място е раздразнено и болезнено. Постепенно кожата започва да се бели.
Вторият тип инфекции може да образува язви и кожата да почне да се бели. Ако човек е податлив на вторични инфекции, положението се усложнява. Инфекцията може да се разпространи и по други части от тялото чрез чесане, замърсяване на дрехите или спалното бельо.
Третият тип дерматомикозни инфекции се назовават още”'мокасинов” тип - червени обриви се разпространяват по свода на стъпалото или странично, на местата, които се допират до обувката. Кожата става дебела, бяла и се отделят едри люспи. Сърбежът е умерен, но може се появи болка при ходене.
Четвъртата форма на дерматомикозата е възпаление, което е придружено с появата на мехурчета, които се надуват и образуват ръб под кожата на стъпалото. Сърбежът е силен и обикновено е съпроводен с белене на кожата.
И така, ясно е, че гъбичките са не само твърде неприятни, но и доста опасни.
Какво може да се направи, за да не се сдобиете с тях?
1. Проветрявайте редовно обувките си, особено тези, с които спортувате или носите по-често. При възможност ходете с отворени обувки. Купете си повече обувки и ги сменяйте, по-добре пари за обувки, отколкото за лечение на гъбички, упорити са, вече ви казахме.
2. Носете чорапи от естествена материя, сменяйте ги редовно. Перете ги на по-висока температура.
3. Не ходете боси в обществени бани, басейни.
4. Никога не обувайте чужди обувки и не предоставяйте своите на други хора.
5. Не ползвайте чужди хавлиени кърпи и пособия за баня-гъби, ръкавици и други. Не давайте своите – не е егоистично.
6. Ползвайте качествена козметика за крака-кремове, лосиони, пудри. Ако много ви се потят краката-вземете мерки, сигурно има някаква причина, не я пренебрегвайте.
7. Вода, вода и пак вода! Мийте всяка вечер краката, дори след всеки по-дълъг престой в затворени обувки.
8. Когато си избирате фитнес зала, хвърляйте по едно око и на хигиената в баните, а не оглеждайте само уредите. Това не означава, че подценяваме тяхното значение, но чистотата в спортните комплекси също е от голямо значение.
Ако вече имате гъбички - първо на лекар. Преди да почнете с разни „цярове” от типа на „този каза, онзи рече”, отидете при специалист по кожни заболявания. Всеизвестен факт е, че кожните болести са упорити, много пъти лечението е строго индивидуално и е категорично по-добре да се прилагат точните препарати. Разбира се, ще ви трябва и постоянство, тъй като вече знаете, че гъбичките са много-много упорити. Затова е по-добре да се предпазите от тях, което не е невъзможно.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18474102020264 Seconds